WPLounge
Yoast SEO XML sitemaps
Home » WordPress SEO » XML Sitemaps in WordPress met Yoast SEO

XML Sitemaps in WordPress met Yoast SEO

Wil je je website (sneller) laten indexeren door Google? Zeker wanneer een website nog relatief nieuw is kan het een tijdje duren voordat Google je website goed indexeert. Om dit proces te versnellen kun je dan één of meerdere XML-sitemap(s) indienen bij Google Search Console.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

WordPress XML sitemaps Yoast SEOAfbeelding bovenaan het artikel via Yoast.

In een XML sitemap staan alle URL’s van jouw website die door Google geïndexeerd mogen worden. Door deze sitemap in te dienen bij Google Search Console laat je Google weten welke pagina’s je wilt laten indexeren. Wanneer je de Yoast SEO-plugin hebt geïnstalleerd op je WordPress-website, kun je deze sitemap automatisch laten aanmaken. Naast het aanmaken van sitemaps heeft Yoast SEO nog veel meer handige features, waarover je ook meer kunt lezen in onze WordPress SEO handleiding.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Een voorbeeld van een XML sitemap vind je hier. Je vindt daar alle berichten die gepubliceerd zijn op WPLounge. Daarnaast hebben wij (hier) nog een sitemap voor onze pagina’s.

XML Sitemaps in WordPress

Wij gebruiken Yoast SEO om deze sitemaps automatisch te laten aanmaken. Wanneer wij een nieuw artikel of een nieuwe pagina publiceren dan zal de Yoast SEO-plugin er automatisch voor zorgen dat deze URL wordt toegevoegd aan onze sitemap. Naast het laten aanmaken van deze sitemaps, dien je je website ook aan te melden bij Google Search Console. Als je dit nog niet hebt gedaan, volg dan de stappen hierbeneden.

Aanmelden bij Google Search Console

Om je website aan te melden bij Google Search Console, heb je allereerst een Google-account nodig. Dit kan een Gmail-account zijn of een Google Business-account. Je kunt een Google account aanmaken via bijvoorbeeld Gmail.com. Zodra je dit hebt gedaan (of als je al bent ingelogd met een Google-account), ga dan naar Google Search Console. Je komt nu – als het goed is – op het onderstaande scherm. Klik dan rechtsboven op “Nieuwe property toevoegen”:

Property toevoegen in Google Search Console
Property toevoegen in Google Search Console (klik voor een grotere versie)

Je komt vervolgens op een nieuw scherm waar je gevraagd wordt om de URL van je website in te vullen. Dit moet de precieze URL zijn, dus inclusief http:// of https://. In ons geval vullen we dus https://www.wplounge.nl/ in:

Property toevoegen
Property toevoegen (klik voor een grotere versie)

Klik vervolgens op de rode knop om je property toe te voegen.

Property verifiëren

Google Search Console zal je nu vragen om te bevestigen dat jij de eigenaar bent van de website in kwestie. Dit kun je op meerdere manieren doen, maar het handigste is om dit te doen met behulp van Google Analytics. Als je nog geen Google Analytics op je WordPress-website hebt geïnstalleerd, dan raad ik je aan om dat eerst te doen voordat je verder gaat met Google Search Console. Om Google Analytics te installeren kun je ons artikel gebruiken: Handleiding Google Analytics in WordPress.

Eigendom verifiëren
Eigendom verifiëren (klik voor een grotere versie)

Nadat je Google Analytics hebt geïnstalleerd op je website, ga dan verder met het verifiëren van je domein in de Search Console (zoals hierboven aangegeven). Zodra dit gelukt is krijg je het volgende scherm te zien:

Gefeliciteerd

Klik vervolgens op “Doorgaan” om verder te gaan. Je komt dan in de Search Console van jouw website. Links in het menu kun je nu klikken op “Sitemaps”. Je komt nu in het venster waar je je sitemaps kunt toevoegen. Om dit te kunnen doen gaan we deze eerst activeren in de Yoast SEO-plugin.

Sitemaps aanmaken in Yoast SEO

Ga in WordPress naar SEO > Dashboard > Functies. Scroll nu naar beneden tot je de optie ziet voor de “geavanceerde instellingenpagina”. Zorg dat je deze hebt ingeschakeld:

Yoast Geavanceerde Instellingenpagina

WordPress XML sitemaps Yoast SEOKlik vervolgens onderin op “Opslaan”. Hierna krijg je als het goed is de optie “XML Sitemaps” te zien onder het “SEO”-menu van Yoast (zoals te zien op de afbeelding rechts). Klik op “XML Sitemaps” om naar het Sitemaps-menu te gaan.

Zorg er in dit menu voor dat XML-sitemap-functionaliteit is ingeschakeld. Klik vervolgens onderin op “Opslaan”. Er zal nu een link in beeld verschijnen. Via deze link kun je je “Sitemap index” bereiken. Het kan gebeuren dat je nu op een 404-pagina uitkomt. Je moet dan waarschijnlijk je WordPress Permalinks een keer opnieuw opslaan. Dit doe je door naar Instellingen > Permalinks te gaan en onderin één keer op “Opslaan” te klikken.

Sitemap menu Yoast
Klik op de link om je “sitemap index” te openen.

Zodra de XML Sitemap-link werkt, kom je op een pagina die er ongeveer uit ziet als op de screenshot hierbeneden. Het kan zijn dat je alleen een post-sitemap.xml en/of page-sitemap.xml hebt. Het ligt er maar net aan welke sitemaps je hebt geactiveerd in het menu van Yoast SEO. De belangrijkste sitemaps zijn echter post-sitemap.xml en page-sitemap.xml.

Sitemap Index

Sitemaps indienen bij Google Search Console

De sitemaps uit de afbeelding hierboven ga je indienen bij Google Search Console. Ga hiervoor naar Google Search Console en kies dan links in de balk voor “Sitemaps”:

Sitemaps in Search Console

Je komt nu in een nieuw scherm waar je de sitemaps kunt gaan indienen bij Google. Vul hier de naam van je sitemap(s) in. In het onderstaande voorbeeld zie je hoe ik onze onze page-sitemap.xml indien bij Search Console.

sitemap indienen Google Search Console

Klik vervolgens op Verzenden. Je sitemap is nu toegevoegd. Vergeet (als er naast pagina’s ook berichten gepubliceerd zijn) niet om hierna ook je post-sitemap.xml in te dienen.

Indexeerstatus

Zodra je alle XML sitemaps hebt ingediend bij Google Search Console, kun je in het Sitemaps-menu van Google zien welke sitemaps je allemaal hebt ingediend:

Sitemaps overzicht
Alle ingediende sitemaps van WPLounge (klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Je kunt hier niet alleen al je ingediende sitemaps zien, je kunt ook zien hoe ver Google is met het indexeren van de pagina’s in je sitemap. Door op het grafiek-icoontje te klikken dat zich helemaal rechts van je sitemap bevindt. Je komt dan in een nieuw scherm met statistieken over de indexatie van je website.

Hoe snel wordt mijn website nu geïndexeerd?

Je hebt nu je sitemap bij Google ingediend. Zo weet Google welke pagina’s jouw website heeft en kan Google deze gaan indexeren. Na een paar dagen (soms duurt dit langer) zul je dit ook terugzien in Google Search Console. Je zult dan zien dat Google een X-aantal pagina’s geïndexeerd heeft.

Wat belangrijk is om te weten, is dat indexatie van je pagina’s geen enkele garantie biedt voor de vindbaarheid van je website. Je positie in Google is van heel veel verschillende factoren afhankelijk. Het feit dat Google je website heeft geïndexeerd betekent niet dat je ook direct bovenaan zult staan in Google. Hiervoor is geduld nodig en bovendien dien je gebruik te maken van de juiste SEO-technieken. Daarvoor verwijs ik je wederom graag naar onze WordPress SEO handleiding.

Controleren of je pagina’s geïndexeerd zijn

Wil je controleren of Google een bepaalde pagina ook daadwerkelijk heeft geïndexeerd? Het kan soms moeilijk zijn om je eigen pagina’s terug te vinden in Google. Zeker wanneer deze recent geïndexeerd zijn kan het even duren voordat je hoger in de zoekresultaten komt te staan.

Je kunt echter wel controleren of Google je pagina geïndexeerd heeft. Dit doe je door de URL van je pagina als volgt in Google in te toetsen:

indexatie controleren

Zet inurl: vóór de URL waarvan je wilt controleren of deze geïndexeerd is. We wisten het gelukkig al, maar in het bovenstaande voorbeeld zie je dat onze WordPress Handleiding-pagina goed door Google geïndexeerd is :-).

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

4 reacties

  • Helaas, de functie voor sitemaps zit nu niet meer in Yoast – of ergens waar het niet te vinden is. Jouw beschrijving klopt niet meer bij de huidige versie

    • Die optie zit er inderdaad niet meer tussen. Gelukkig zijn er genoeg andere websites die een sitemap kunnen genereren.

  • Bij mij staat de geavanceerde instellingenpagina er niet bij? is dit alleen bij de pro versie? site xml sitemaps is wel ingeschakeld maar niet bij google console, hij doet er eigenlijk verder niks mee volgensmij

    Ga in WordPress naar SEO > Dashboard > Functies. Scroll nu naar beneden tot je de optie ziet voor de “geavanceerde instellingenpagina”.