WPLounge
AdBlock

Bezoekers met Adblock detecteren of blokkeren (WordPress)

AdBlockAls website-eigenaar kan het zo zijn dat je afhankelijk bent van inkomsten uit advertenties. De opkomst van browser-plugins zoals AdBlock vormt dan een bedreiging voor je omzet (ook al gebruik je ‘m zelf waarschijnlijk ook ;-). Ik ben zelf geen fan van advertenties, maar veel websites en blogs bieden veel gratis informatie en proberen er wat aan te verdienen door advertenties te plaatsen.

Adblock herkennen en/of blokkeren

Met de plugin Ad Blocking Detector kun je bezoekers die een AdBlocker hebben geïnstalleerd herkennen. Als je het echt wilt kun je ze zelfs ‘blokkeren’ zodat ze geen toegang hebben tot je website zolang ze hun Adblock hebben geactiveerd. Dit zie je overigens steeds vaker bij (gratis) nieuwssites; ze weigeren toegang voor mensen met een Adblock óf vragen ze vriendelijk om een uitzondering te maken voor deze website. Die laatste aanpak is een stuk vriendelijker en een deel van je bezoekers zal geneigd zijn om voor jouw website een uitzondering te maken.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »
Lees meer over Divi
Washington Post Adblock
Bij ‘The Washington Post’ mag je (met AdBlock actief) artikelen lezen als je je e-mailadres invult.

Bij de agressievere aanpak (Adblock-gebruikers volledig blokkeren) is de kans groot dat mensen je website zullen verlaten. Jij loopt een bezoeker mis en de gebruiker krijgt je content niet te zien. Het is dus aan te raden om voor de vriendelijke aanpak te kiezen. De afbeelding hierboven (van The Washington Post) is een ander voorbeeld van een redelijke aanpak; je geeft gebruikers de keuze: ze zetten hun AdBlock uit óf ze vullen hun e-mailadres in.

Voorkomen dat Adblock de detector-plugin herkent

Het wordt steeds makkelijker om Adblock(ers) te detecteren, maar de kans is groot dat de meeste Adblock-applicaties ook jouw zogeheten ‘countermeasure’ herkennen. Ook veel WordPress-plugins voor Ad Blocking Detection staan in de zogeheten blacklist en worden door Adblockers geblokkeerd, waardoor je bezoekers geen last hebben van jouw plugin. Hier is gelukkig ook weer een oplossing voor. In de Ad Blocking Detector-plugin zit namelijk de mogelijkheid om de naam van de plugin-directory te veranderen. Zo herkent de Adblocker de plugin niet en voorkom je dat jouw Adblock-maatregel “genegeerd” kan worden :-).

Wouter Postma

Ik ben Wouter, WordPress-specialist en mede-eigenaar van WPLounge. Naast WPLounge beheer ik ook andere websites zoals SmartwatchLounge en onze Engelse versie van WPLounge.

Reageer