WPLounge
Home » Overig » Tips voor het maken van een succesvolle WordPress affiliate site

Tips voor het maken van een succesvolle WordPress affiliate site

wordpress-affiliate-siteGeld verdienen met affiliate marketing, hoe doe je dat tegenwoordig? Wat zijn de do’s en don’ts bij het lanceren van een WordPress affiliate site, én wat is de beste niche om mee te starten? Het zijn stuk voor stuk vragen waar je mee komt te zitten als je de kant van affiliate marketing op wilt. Om je zo goed mogelijk antwoord te geven op deze vragen (en meer) vind je hier een uitgebreid artikel. Hierin wordt van alles beschreven op het gebied van affiliate sites en affiliate marketing. Je zult zien dat je met een beetje handigheid en inzicht in de markt al ver kunt komen in de affiliate business.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Wat is affiliate marketing?

Laten we eerst even naar het begrip ‘affiliate marketing’ kijken. Veel mensen hebben er wel een vaag beeld bij, maar niet iedereen kan je een goede definitie geven. Affiliate marketing is de term die wordt gebruikt om sites aan te duiden die zelf niks verkopen, maar juist verwijzen naar andere sites. Oftewel een affiliate website of shop. Vaak worden er op deze sites producten beschreven, en als je er dan op klikt wordt je doorverwezen naar een webshop. Zo ontvangt de eigenaar van de affiliate site een klein bedrag ter vergoeding. Dit kan gebeuren voor elke klik, maar vaak moet het beschreven product ook via de eigenlijke webshop worden gekocht.

Affiliate marketing is tegenwoordig ‘big business’. Het is populair en je ziet steeds vaker op het internet affiliate- of vergelijkingssites zoals bijvoorbeeld Top5bestekopen.nl. Toch is er een verschil tussen een goede en een slechte site. Vroeger was het makkelijk om zomaar een site online te gooien, deze te vullen met links, en vervolgens te wachten totdat het geld begon met binnenstromen. Tegenwoordig zul je het net wat professioneler moeten aanpakken om de concurrentie voor te zijn. En, niet minder belangrijk, je moet hoog terechtkomen in zoekmachines om echt kans te maken op veel bezoekers. Dit vraagt niet alleen geduld, maar ook kennis op het gebied van SEO. Wil je een professionele affiliate website maken, dan kies je eerst het soort site.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Soorten affiliate sites

Om succesvol te worden met een affiliate site is het belangrijk om een type website te kiezen waar je zelf affiniteit mee hebt. Er zijn diverse soorten affiliate sites, dus in principe is er keuze genoeg. Over het algemeen zijn de sites onder te verdelen in de volgende categorieën: review websites, affiliate blogs, vergelijkingssites, dagdeal- of kortingscode websites en affiliate webshops waarop producten van diverse webshops worden gepromoot.

Review websites

Je bent vast wel bekend met een aantal review websites. Op dit soort websites vind je productervaringen en beoordelingen van gebruikers en klanten. Als je wilt weten of een product of dienst goed genoeg is zoek je op internet een review op voor dat product. Sommige reviewsites zijn gespecialiseerd in speciale producten, terwijl andere een breed scala aan onderwerpen behandelen. Begin je een nieuwe reviewsite, dan is het verstandig om klein te beginnen. Als mensen op iets heel specifieks zoeken, komen ze al gauw op jouw site terecht. Bij een breed onderwerp is de concurrentie vaak groter.

Hoe je er dan geld aan verdient? Dat is heel simpel: jij schrijft reviews (of laat dit door anderen doen die ervaring hebben met het product) en als mensen dan die producten willen kopen klikken ze op de affiliate link, die jij in je artikel hebt geplaatst.

Affiliate blog pagina’s

Een vergelijkbare soort affiliate site zijn de blog websites. Het internet staat er tegenwoordig vol mee. Je schrijft een weblog over een bepaald onderwerp en verwijst daarin naar een webshop of andere website. De scheidingslijn tussen reviewsites en blog sites is soms wat lastig te bepalen, omdat op beide sites vaak productervaringen staan. Je ziet echter ook vaak dat iemand een persoonlijke blog heeft waarop soms artikelen over producten staan en soms artikelen over andere zaken. Blogs zijn trouwens ook een mooie manier om je schrijfkunsten te ontwikkelen én ideaal te beheren op basis van het WordPress content management systeem.

Vergelijkingssites

Als je op zoek bent naar een nieuw mobieltje, een verzekeraar, wasmachine of andere grote aankoop, ga je dan naar een vergelijkingssite? Zo ja, dan ben je net zo als veel andere Nederlanders. Voordat we een product kopen, willen we altijd weten of het ergens anders goedkoper kan. Daarom vind je op het internet veel vergelijkingssites. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt met elkaar vergeleken. Er kunnen verschillende aanbieders met elkaar vergeleken worden, verschillende websites, of verschillende producten. Door naar elk product te linken ben je de meest veelzijdige vergelijkingssite. Of je zet natuurlijk één specifiek alternatief in een extra goed daglicht. Of je vergelijkingssites ook met WordPress kunt maken? Jazeker, WordPress leent zich prima voor maatwerk toepassingen en dus ook voor het opzetten van een vergelijkingssite.

Ook zijn er inmiddels diverse plugins beschikbaar die het makkelijk maken om productvergelijkingen te maken. Een voorbeeld hiervan is Affiliate Held. Een Nederlandse tool waarmee je producten van diverse aanbieders met elkaar kunt vergelijken.

Sites voor dagdeals of kortingscodes

Wat je ook kunt doen, is een website opstarten waar mensen kortingscodes of dagaanbiedingen kunnen vinden. Dit een goede manier van affiliate marketing en veel affiliate netwerken bieden hier dan ook de mogelijkheid toe. Net als met een affiliate shop, zijn er ook datafeeds beschikbaar van dagaanbiedingen of kortingscodes. Het lanceren van een kortingscode of dagaanbiedingen website is wel iets complexer dan een affiliate shop, maar erg interessant voor beheerders. Met affiliate marketing is de regel ‘de laatste cookie’ telt. Het invoeren van een kortingscode is vaak de laatste stap in het bestelproces bij een webshop. Wanneer je beschikt over een actueel overzicht van aanbiedingen en kortingscodes, én je wordt ook nog eens goed gevonden in zoekmachines, maak je een grote kans om het commissiepercentage over de aankoop te ontvangen.

Affiliate sites met producten

Misschien ben je wel bekend met sites waar ze hebbedingetjes en gadgets op een rij zetten. Websites met producten in een bepaalde niche worden steeds vaker opgezet, want ze zijn erg populair bij bezoekers. En dat is niet zo gek, want zodra er nieuwe gadgets op de markt zijn, zijn er altijd wel mensen die er geïnteresseerd in zijn. Zie het als een soort webwinkel, maar dan zonder dat je zelf de producten verkoopt. Deze affiliate webshops trekken veel bezoekers, en aangezien bijzondere producten vaak wat duurder zijn, is het voor jou een optelsom: hogere inkomsten per gekocht product plus veel bezoekers is meer winst voor jou. Een affiliate webshop is ideaal op te zetten met WordPress als basis. Je hoeft hier niet specifiek een WooCommerce plugin aan toe te voegen. Met de juiste inrichting van je WordPress template en in combinatie met bijvoorbeeld de WP All import (voor het importeren van product datafeeds) kun je een zeer professionele affiliate shop opzetten.

Do’s en don’ts bij het bouwen van een affiliate website

Wat je vooral wel moet doen

Nu je weet wat voor soorten affiliate sites er zijn, is het tijd om te kijken naar de tips om affiliate sites te bouwen. Met andere woorden: wat zijn de do’s en don’ts van affiliate sites? We hebben hier een handige opsomming voor je neergezet waarop je kunt terugvallen als je besluit je eigen affiliate site te maken.

Onderzoek

Zorg ervoor dat je een goede niche hebt. Met andere woorden: kies een productsoort waar je enige kennis van hebt of affiniteit mee hebt, én waarvan je weet dat het populair en winstgevend is. Hier kun je achter komen door marktonderzoek te doen. Je kunt bijvoorbeeld kijken of er concurrerende affiliate websites zijn, of het bedrijf waar jij naar gaat linken een unieke aanbieder is en wat je doelgroep en vraag is. Door de Google Keyword Tool te gebruiken kom je al een heel eind.

Beheer

Ten tweede is het erg belangrijk om je website professioneel aan te pakken. Dit kun je op je eigen manier opvatten, maar wat sowieso belangrijk is: kies een gebruiksvriendelijk content management systeem (CMS). Als je eenmaal een website gelanceerd hebt, wil je namelijk wel dat het eenvoudig te onderhouden is en dat je als beheerder er een goed overzicht op hebt. Veel affiliate marketeers kiezen voor het WordPress CMS, omdat dit je genoeg mogelijkheden geeft. Een opvallend webdesign, de mogelijkheid tot het importeren van product datafeeds, zelfstandig en gebruiksvriendelijk beheer en een hoge Google-notering, het hoort er allemaal bij.

Vindbaarheid verhogen

Om de vindbaarheid in Google (of andere zoekmachines) te verhogen is het belangrijk dat je unieke teksten schrijft. Als je een blog schrijft is die kans al groot, maar zorg hier ook voor als je andere soort sites beheert. Blogs kun je overigens ook delen op sociale kanalen om je vindbaarheid nog meer aan te scherpen. Of te denken aan het plaatsen van linkjes, die verwijzen naar jou website, op relevantie websites of blogs die zich bevinden in dezelfde branche.

Professionaliteit

Als laatste is het belangrijk om je site professioneel in te delen en te voorzien van een spraakmakend webdesign, maar ook door een goede link-structuur aan te houden. Zet je links bijvoorbeeld op een goede plek in je teksten die leiden tot een betere conversie. Daarnaast is het slim om extra teksten te schrijven en daarmee naar je eigen site te verwijzen. Deze teksten plaats je dan bijvoorbeeld op blogs of sociale media.

Wat je vooral niet moet doen

Net als dat er tips zijn over wat je wél moet doen, zijn er ook dingen die je moet vermijden. Zo is het bijvoorbeeld ontzettend zonde van je tijd als je zomaar begint met affiliate marketing. Geen onderzoek doen is funest voor iedereen die met marketing geld wilt verdienen, dus dat geldt ook voor affiliate marketing. Niemand zal je website dan vinden.

Duplicated content

Eén van de meest gemaakte fouten op het gebied van affiliate marketing is het niet schrijven van unieke teksten. Dit kan erg nadelig zijn voor je posities in Google. Wil je iets schrijven over een bepaald onderwerp? Beschrijf dit dan in je eigen woorden.

Backlinks

Geautomatiseerde backlinks inkopen werd vroeger veel gedaan als men aan de slag ging met affiliate marketing. Een link naar jouw pagina kwam dan terecht op allerlei vage sites die door niemand bezocht werden. Je kunt daarom veel beter kwalitatief goede links genereren door bijvoorbeeld blogs aan te schrijven die zich bevinden in dezelfde niche. Wanneer een goed bezochte website linkt naar jou website of product, zal dit op termijn bevordelijk zijn voor je posities in zoekmachines zoals Google.

Groot beginnen

Een laatste tip over wat je niet moet doen: begin niet te groot. Veel mensen willen hun affiliate site zo uitgebreid mogelijk maken, maar vaak geldt: hoe simpeler je het houdt, des te succesvoller je wordt. Werk je samen met een web development bureau, stel dan een actieplan op en bespreek deze regelmatig. Op termijn kun je de website altijd nog uitbreiden met nieuwe functionaliteiten of WordPress plugins.

En verder…

Geef je affiliate site de tijd

Deze tip verdient een eigen alinea: geef je affiliate site de tijd. Als je nog maar net begint met affiliate marketing, is de kans klein dat je veel zult gaan verdienen. Een mooie site is niet per se goed vindbaar; je zult aan het begin weinig bezoekers hebben dus ook weinig inkomsten. Als je site langzamerhand meer wordt bezocht krijg je vanzelf een sneeuwbaleffect en pluk je de vruchten van affiliate marketing. Het is gewoon een kwestie van een relatief kleine investering en dan wachten op de inkomstenstroom. Blijf dus actief in het posten van artikelen en geen je affiliate site de tijd.

Kies een goede niche

niche-affiliate-marketingNaast bovenstaande informatie is het uiteraard erg belangrijk om een goede niche te kiezen als je een affiliate site gaat lanceren. Niet elke productsoort is even populair en wordt niet evenveel gezocht op internet. Wat de beste niche is, is lastig te zeggen, maar er zijn zeker een aantal populaire niches. Zo zoeken veel mensen op gezondheidszaken (stoppen met roken, dieet, voedingssupplementen) en sport of hobby’s (voetbal, reizen, outdoor activiteiten). Als je in deze niches slim linkt, dan kun je best wat geld verdienen.

Denk ook eens bij jezelf na waar vraag naar is. De beste tip die wij je kunnen geven is: kies vooral een branche waar jezelf affiniteit mee hebt. Dit maakt het schrijven van artikelen alleen maar makkelijker, maar geeft je waarschijnlijk ook voldoende wilskracht om door te zetten als je niet direct goed gevonden wordt.

Meer advies over affiliate marketing

Heb je nu het idee dat je nog niet genoeg informatie hebt over affiliate marketing en affiliate sites? Neem dan eens contact op met een affiliate expert. Zo iemand kan je helpen met het maken van de juiste keuzes en de ontwikkeling van een site. Met een beetje hulp ga jij dan ook geld verdienen met affiliate marketing. Succes!

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

1 reactie