WPLounge
Alternatieven voor WordPress
Home » Overig » Alternatieven voor WordPress

Alternatieven voor WordPress

WordPress is het populairste Content Management Systeem van dit moment. Dit zal voorlopig niet veranderen. Ook op WordPress Lounge schrijven we vrijwel uitsluitend over WordPress. Toch kan het zijn dat je je ook wilt verdiepen in alternatieven voor WordPress.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

WordPress heeft een enorme community. Ook wij proberen actief bij te dragen aan deze community, door bijvoorbeeld vragen te beantwoorden en problemen op te lossen op de “support forums” op WordPress.org (en natuurlijk door onze kennis te delen op deze website). Doordat met WordPress bijna alles mogelijk is, zou je snel vergeten dat er ook andere systemen zijn.

“Flat file CMS”

Een opkomend fenomeen is het zogeheten “Flat file CMS”. Zo’n CMS verschilt van WordPress en andere systemen, doordat er geen database wordt gebruikt om pagina’s in op te slaan. Deze systemen maken veelal gebruik van bestanden met content die worden uitgelezen door Javascript-code. Dit kan een XML-bestand zijn, een spreadsheet of zelfs een reeks losse tekst-bestanden.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

De voordelen van een “flat file CMS” liggen voor de hand. Doordat je geen database nodig hebt, is je website (over het algemeen) sneller dan wanneer je hetzelfde met WordPress zou doen. Vooral op shared hosting-omgevingen merk je dit verschil.

Alternatieven voor WordPress

In dit artikel zet ik een aantal “flat file CMS”-systemen op een rij, die kunnen dienen als alternatief voor WordPress.

Pico

Pico flat file CMS

Pico presenteert zichzelf als “stupidly simple” en “blazing fast“. Net als WordPress is Pico volledig open source. Pico is een “Flat file CMS”. Je hebt dan ook geen database nodig om Pico te gebruiken.

Dunked

Dunked

Dunked is een flat file CMS dat vooral bedoeld is voor grafisch ontwerpers, fotografen en designers die hun portfolio willen tonen. Dunked is niet gratis; na 10 dagen verloopt de gratis “trial” en kun je een pakket kiezen.

Dropplets

Dropplets

Dropplets is een CMS voor blogs, waarvoor geen database nodig is. Volgens Dropplets is het installeren van het systeem nog makkelijker (30 seconden) dan het installeren van WordPress.

Het schrijven van een blogbericht voor een Dropplets-website kun je offline doen met behulp van MarkDown. Vervolgens upload je het bestand (bijvoorbeeld “blogbericht.md”) om het te publiceren.

Andere alternatieven voor WordPress

Naast het gebruiken van een “flat file CMS” kun je ook kiezen voor een CMS dat net als WordPress met een database werkt. Denk hierbij een Drupal of Joomla.

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

1 reactie

  • Als met WordPress alles mogelijk is, hoe kan ik dan de My-SQL databasekoppeling omzetten naar bijvoorbeeld een XML database?