WPLounge
WordPress database
Home » Developers » WordPress Database optimaliseren

WordPress Database optimaliseren

De WordPress database bevat alle content van je website. Dit omvat niet alleen alle berichten, pagina’s en reacties maar ook je website, thema & plugin instellingen. Hoe houd je de WordPress database in topconditie?

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Als je je website regelmatig bijwerkt, wordt de WordPress database in de loop van de tijd steeds groter. Een grotere database heeft invloed op de snelheid van je website, aangezien het langer duurt voordat de server alle informatie uit de databasetabellen haalt. Dit is de reden waarom database optimalisatie zo belangrijk is. Door gegevens te verwijderen die niet meer nodig zijn, verbeter je de efficiëntie van de database. Hierdoor zal de website sneller pagina’s kunnen laden. Laten we eens onderzoeken hoe je het beste je database kan optimaliseren.

Voordat we beginnen: zorg eerst voor een goede backup van je website en zeker van de database – 💡 een uitgebreide handleiding voor het maken van een backup

Overzicht van de WordPress database

Het is handig om de basiskennis te leren van de WordPress core database tabellen, vooral als je van plan bent om de database te optimaliseren. De huidige WordPress versie heeft 12 core tabellen waarbij de meeste websites tientallen extra tabellen hebben omdat plugin en thema instellingen en andere gegevens in de WordPress database worden opgeslagen. Als je je eigen database bekijkt, zal je de 12 onderstaande tabellen zien plus een aantal tabellen van plugins en thema’s.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Laten we eens kijken naar de standaard WordPress tabellen:

 • wp_commentmeta: opslag van alle meta-informatie van alle reacties
 • wp_comments: opslag van alle reacties
 • wp_links: opslag van blogroll links
 • wp_options: opslag van alle beheerdersinstellingen
 • wp_postmeta: opslag van meta-informatie
 • wp_posts: opslag van alle berichten, pagina’s en andere aangepaste berichten
 • wp_terms: opslag van tags en categorieën voor berichten en links
 • wp_termmeta: Iedere term bevat meta-data en wordt in deze tabel opgeslagen
 • wp_term_relationships: opslag van de koppeling tussen berichten, categorieën en tags. En de koppeling tussen links en linkcategorieën.
 • wp_term_taxonomy: slaat een beschrijving op over de taxonomie (categorie, link op tag) die wordt gebruikt in de wp_terms-tabel
 • wp_usermeta: slaat meta-informatie van gebruikers op
 • wp_users: opslag van gebruikers
WordPress database
Klik voor groter

Bekijk ook de database omschrijving van WordPress.org voor meer informatie

Optimaliseren en repareren van je WordPress database

Bij de meeste webhosting pakketten heb je toegang tot de database beheertool phpMyAdmin. Als je niet beschikt over DirectAdmin of cPanel, dan gebruikt jouw hostingpakket waarschijnlijk een andere MySQL-beheertool die een vergelijkbare interface zal hebben. Het is ook mogelijk om je database te beheren met een WordPress plugin. Hoewel het beheren van de database met een plugin wellicht eenvoudiger kan maken, raad ik je af om je database op deze manier te beheren. Het heeft namelijk grote beveiligingsrisico’s. Om je database te kunnen openen via DirectAdmin, ga je naar MySQL Management en kies je vervolgens voor phpMyAdmin

MySQL DirectAdmin

Om de WordPress database te openen met phpMyAdmin heb je de database user en wachtwoord nodig. Deze gegevens kan je ook vinden in het wp-config.php bestand van je WordPress installatie.

phpMyAdmin

Het optimaliseren van je database zal de overhead wegnemen en de algehele omvang van uw database verkleinen. Veel ontwikkelaars merken op dat het optimaliseren van een database vergelijkbaar is met het defragmenteren van een harde schijf. Je kan de database tabellen optimaliseren door SQL opdracht OPTIMIZE TABLE te gebruiken. Zo kan je bijvoorbeeld de tabel wp_posts optimaliseren met de SQL-query

OPTIMIZE TABLE 'wp_posts'

Het is niet nodig om een SQL commando te gebruiken, via het dropdown menu in phpMyAdmin kan je ook tabellen optimaliseren.

Optimaliseer tabel

Selecteer alle tabellen en kies ‘Optimaliseer tabel’ om de complete database te optimaliseren. Zodra de WordPress database is geoptimaliseerd, krijg je een bevestiging van phpMyAdmin

Database optimalisatie
phpMyAdmin melding na de optimalisatie

Bloat verwijderen uit de WordPress database

De meeste WordPress -databases slaan veel onnodige gegevens op. Deze extra bloat maakt websites langzamer en minder efficiënt. Laten we eens kijken naar de belangrijkste oorzaken van bloat en hoe we dat kunnen voorkomen.

Revisies

Het WordPress revisiesysteem maakt veel WordPress-databases onnodig groot. Iedere update en concept van een pagina wordt opgeslagen in de database. Het is een handige functie waarmee je makkelijk kan terugkeren naar oudere versies van artikelen. Helaas stelt WordPress geen beperking op het aantal revisies dat wordt opgeslagen. Als je lang aan een bericht werkt, kan het zijn dat er honderden revisies worden opgeslagen. Hoewel het gepubliceerde artikel slechts één rij in je database in beslag neemt, kunnen de overeenkomstige revisies tientallen of honderden extra rijen in je database gebruiken.

Aanpassen van het aantal revisies

Om het aantal revisies dat wordt opgeslagen te verminderen, voeg je eenvoudig de volgende code toe aan het bestand wp-config.php:

define( 'WP_POST_REVISIONS', 2 );

Bericht revisies kan je volledig uitschakelen met de volgende code:

define( 'WP_POST_REVISIONS', false );

Toch zou ik adviseren om de revisies niet compleet uit te schakelen. Hoewel het uitschakelen de database zal verkleinen, verwijder je hiermee ook het vangnet die revisies bieden. In het geval dat je je internetverbinding even verliest, of per ongeluk je browser scherm sluit, kan je alles verliezen sinds het laatste moment dat je je concept hebt opgeslagen.

Optimize Database Plugin

Als een artikel eenmaal is gepubliceerd. is het eigenlijk niet nodig om veel oudere bericht-revisies te bewaren, daarom kan je overwegen om de meeste revisies uit gepubliceerde artikelen te verwijderen. Met de e Optimize Database plugin kan je het aantal revisies bepalen dat wordt opgeslagen. Het is ook mogelijk om verwijderde items, spam-items en ongebruikte tags te verwijderen.

Database optimaliseren
Database optimaliseren met de ‘Optimize Database’ plugin

Spam reacties

Als je website veel spam ontvangt, kan het zijn dat spam reacties veel database ruimte in beslag neemt. Standaard worden spam reacties na 30 dagen automatisch verwijderd. Echter kan het tot die tijd honderden tot wel duizenden rijen in je wp_comments tabel innemen. Een goede anti-spam plugin zoals Akismet is een prima oplossing om veel voorkomende spam te verwijderen uit de database. Spammers richten zich meestal op oudere artikelen die een goede positie in zoekmachines hebben. De hoeveelheid spam kan je dus aanzienlijk verminderen door reacties uit te schakelen op berichten die ouder zijn dan een bepaald aantal dagen. Deze instelling kan je vinden onder Instellingen > Overige reactie-instellingen.

Automatisch reacties uitschakelen

WordPress Transients

WordPress transiënten biedt ontwikkelaars de optie om gegevens tijdelijk op te slaan in de wp_options tabel. Echter kan dit leiden tot onnodige tabellen in je database door verlopen tijdelijke records. Er zijn een aantal plugins die je helpen om tijdelijke gegevens te beheren en verlopen records te verwijderen. De WordPress plugin Transient Cleaner heeft de optie om verlopen records te verwijderen. De plugin Delete Expired Transients biedt dezelfde functionaliteit plus dat je een dagelijkse taak kan instellen om verlopen transiënten automatisch te verwijderen. Het is de moeite waard om af en toe te controleren of verlopen transiënten de snelheid van je website niet beïnvloed.

Niet gebruikte tabellen van plugins en thema’s

Bijna alle WordPress plugins slaan instellingen en gegevens op in je WordPress database. Wanneer je nu een plugin verwijdert betekend dit niet dat alle gegevens van de plugin uit de database worden verwijdert. Hiervoor is gekozen omdat je anders een plugin opnieuw moet configureren wanneer je de plugin opnieuw activeert. Je zou ook alle content verliezen die de plugin heeft gegenereerd. Hetzelfde geldt voor thema’s, veel instellingen worden opgeslagen in database en blijven daar staan wanneer je van thema wisselt. Van de volgende typen WordPress plugins is bekend dat er veel gegevens in de database worden opgeslagen:

 • Anti-Spam Plugins – om je website te beschermen slaan veel anti-spam plugins informatie op zoals IP- en e-mail adressen. Akismet gebruikt bijvoorbeeld de tabel WP_commentmeta voor het opslaan van gegevens.
 • Security Plugins – hetzelfde geldt voor security plugins zoals WordFence. Veel informatie wordt er in de database verzameld over spammers en hack pogingen
 • Statistische Plugins – WordPress plugins voor bijvoorbeeld Google Analytics moeten grote hoeveelheden gegevens opslaan in de database. Zoals het aantal bezoeken, landen, browsers enz.
 • Plugins voor gerelateerde of populaire berichten – Dit soort plugins slaan erg veel data op zoals het aantal likes, shares en views dat iedere pagina heeft ontvangen.
 • Link tracking Plugins – Plugins die het aantal klikken op bepaalde links kunnen bijhouden nemen helaas veel database ruimte in beslag.

Als een plugin veel opslagruimte in je database gebruikt en je website aanzienlijk vertraagt is het zaak om de plugin te verwijderen en een alternatief te zoeken. Laat de plugin alleen geactiveerd als het echt een essentieel onderdeel is voor de website.

Tot slot

Om de WordPress database in vorm te houden zijn er slechts een paar stappen nodig. Zo kan je eenvoudig het aantal revisies terugbrengen naar twee door een kleine aanpassing te doen in het wp-config.php bestand. Vervolgens kan je door een streng anti-spam beleid te voeren de website prestaties verbeteren. Ook het optimaliseren van de database via phpMyAdmin is eenvoudig en snel uit te voeren. Om de database te ontlasten is het zaak om een goede cache plugin te gebruiken zodat de MySQL server minder belast wordt.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer