WPLounge

Metadata

Metadata zijn gegevens die de eigenschappen van bepaalde “data” beschrijven. Het is dus eigenlijk “data over data“. Een Word-bestand heeft bijvoorbeeld de metadata:

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.
  • Auteur
  • Laatste bewerkingsdatum

In dit geval zullen we het echter hebben over de metadata die van toepassing zijn op een webpagina. Deze metadata zijn meestal bedoeld om een website beter vindbaar te maken (SEO).

Metadata en websites

Als het over websites gaat, is het toevoegen van metadata erg belangrijk voor de vindbaarheid van je website in zoekmachines als Google. De twee belangrijkste metadata voor SEO zijn:

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.
  • Paginatitel
  • Meta-beschrijving

De paginatitel is de tekst die je bovenin de balk van je browser ziet. De meta-beschrijving zie je niet op de pagina zelf, maar wel in zoekmachines zoals Google. In de onderstaande afbeelding zie je een zoekresultaat van Google met daarin de meta-beschrijving:

Metadata Google WordPress
Het tekstje onder het zoekresultaat is de meta-beschrijving.

Als je géén meta-beschrijving invult, dan zal Google hier automatisch een tekst neerzetten. Meestal gaat het om de eerste paar regels van je pagina, maar soms haalt Google de tekst eruit die het meest relevant is aan de zoekopdracht.

Metadata en WordPress

Metadata bepalen hoe je website er in de zoekmachines (zoals Google) uit komt te zien. Een aantal metadata zal standaard door WordPress worden toegevoegd aan je pagina’s en berichten. Bijvoorbeeld de pagina-titel wordt door WordPress automatisch gegenereerd.

Er zijn echter ook metadata die erg belangrijk zijn bij zoekmachine-optimalisatie, maar die WordPress niet standaard aan je website toevoegt. Denk hierbij aan de meta-beschrijving en veel meer.

Er is gelukkig een plugin voor WordPress die alle ontbrekende metadata kan toevoegen: de WordPress SEO-plugin van Yoast.

Meer lezen?