WPLounge

WordPress website verhuizen

Wanneer je je WordPress-website gaat verhuizen naar een nieuwe hosting partij zijn er een aantal dingen die je moet regelen. Als de domeinnaam van je website gelijk blijft maar je wel van hosting partij gaat veranderen, lees dan dit artikel.

We gaan er in dit artikel vanuit dat je DirectAdmin gebruikt als controlepaneel, en dat je domeinnaam al is toegevoegd aan het DirectAdmin-controlepaneel van je nieuwe hostingprovider. Weet je niet hoe dit moet, vraag dit dan aan je hosting provider. De meeste WordPress hosting providers bieden DirectAdmin aan.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »
Lees meer over Divi

Gebruik je geen DirectAdmin, maar Plesk of cPanel, dan kun je dit artikel nog steeds gebruiken, al zullen een aantal dingen nét iets anders moeten worden gedaan.

Stap 1: Bestanden en database downloaden

Allereerst is het belangrijk dat je bij je huidige provider alle bestanden downloadt én je MySQL database downloadt. Met alle bestanden bedoel ik ook écht alle bestanden; log in op je server via FTP en download alle bestanden in de public_html map (de naam van deze map verschilt per hosting provider).

Download dus ook de mappen wp-content, wp-admin en wp-includes en hun gehele inhoud.

Vervolgens download je je MySQL-database. Dit doe je in DirectAdmin via MySQL Management. Vervolgens kies je de database uit waar jouw WordPress-installatie gebruik van maakt en klik je op “Download”. Zie ook onderstaande afbeelding.

Download de MySQL-database van jouw WordPress installatie.
Download de MySQL-database van jouw WordPress installatie.

Je downloadt nu waarschijnlijk een bestand dat eindigt op “.gz” of “.tar.gz“. Bewaar dit bestand want je hebt het straks nodig.

Je hebt nu alles gedownload, de bestanden ga je nu uploaden naar je nieuwe hosting provider.

Stap 2: Bestanden uploaden

Bij je nieuwe hosting provider log je via FTP in op je server en upload je alle bestanden die je via FTP hebt gedownload (dus niet je MySQL-database!) naar de public_html map.

Dit kan even duren, zeker als je een grote WordPress-website hebt. Met veel afbeeldingen en andere uploads kan het een paar uur duren voordat je klaar bent.

Stap 3: MySQL-database aanmaken

Nu maak je in de DirectAdmin van je nieuwe hosting pakket een MySQL-database aan.

Klik op “MySQL Management” en vervolgens bovenin op “Create New Database”, je krijgt dan het volgende scherm te zien.

create_mysql_database

Kies een naam en gebruikersnaam voor je database en stel een wachtwoord in. Als je op “Random” klikt maakt DirectAdmin automatisch een sterk wachtwoord voor je aan.

Zorg ervoor dat je deze gegevens bij de hand houdt, want je hebt ze zo nodig.

Stap 4: Database uploaden

Nu je een database hebt aangemaakt, kun je de database die je hebt gedownload (van je oude provider) uploaden naar de zojuist aangemaakte database.

Dat klinkt lastig, maar via hetzelfde “MySQL Management”-scherm heb je dat zo gedaan.

Onderin vind je namelijk het gedeelte “Upload a Database Backup (.gz)“, zoals ook te zien in onderstaande afbeelding.

restore_database

Bij de optie “Select Database” selecteer je de database die je zojuist hebt aangemaakt (bij stap 3). Vervolgens klik je op “Choose File” en selecteer je de database die je bij je oude provider hebt gedownload (bij stap 1).

Bij “Select connection method” kies je “Your current login information“. Klik vervolgens op “Upload“. Dit kan weer even duren, afhankelijk van de grootte van je database.

Stap 5: wp-config.php aanpassen

Nu je je oude database hebt geïmporteerd naar je nieuwe database, is het belangrijk dat we WordPress laten weten dat de database een nieuwe naam en wachtwoord heeft. Dit doe je door het wp-config.php bestand aan te passen. De gegevens die we gaan invullen heb je aangemaakt bij stap 3.

In je wp-config.php vind je de volgende regels:

 • Waar nu “naam_database” staat, vul je de naam van je nieuwe database in.
 • Waar “gebruikersnaam_database” staat, vul je de gebruikersnaam van je nieuwe database in.
 • Waar “wachtwoord_database” staat, vul je het wachtwoord in.

De gegevens heb je aangemaakt bij stap 3.

Zodra je dit hebt gedaan, sla je je wp-config.php op en upload je hem naar de public_html van je nieuwe hosting provider. Waarschijnlijk vraagt je FTP-programma of je de oude versie van wp-config.php wilt overschrijven (overwrite), kies hier voor “ja” of “yes”.

Stap 6: Domeinnaam verhuizen of DNS Records aanpassen

Je hebt nu qua bestanden alles goed gezet. Het enige dat je nu nog moet doen is zorgen dat je domeinnaam naar de goede hosting partij verwijst. Dit kan op meerdere manieren.

1. Domeinnaam verhuizen naar nieuwe hosting provider
De makkelijkste manier om je domeinnaam te laten weten dat WordPress op een nieuwe plek staat is door de domeinnaam te verhuizen naar je nieuwe webhosting-provider. Hiervoor vraag je bij je huidige hosting partij de verhuistoken of EPP-code van de domeinnaam aan.

Zorg dat alléén jij deze code kent (anders kan iemand anders je domeinnaam “afpakken”).

Registreer je domeinnaam bij je nieuwe provider en gebruik de EPP-code om hem te verhuizen. Dit kan een paar uur tot één dag duren als beide providers Nederlands zijn. Bij een .org of .com domeinnaam kan het wat langer duren.

2. DNS Records aanpassen
Een andere optie om je domeinnaam naar de nieuwe provider te laten verwijzen is het aanpassen van de DNS-records. Hierdoor kan je website een tijdje onbereikbaar worden.

Wat je moet doen om deze te wijzigen is beide “A records” veranderen in het IP-adres van je nieuwe server. Er is één a-record met WWW en één a-record zonder WWW.

Let op! Bij deze optie blijft je domeinnaam dus bij je oude provider staan. Zeg hem daar dus niet op en betaal netjes op tijd!

3. Nameservers wijzigen
De makkelijkste manier is om de “nameservers” van je domeinnaam te wijzigen in die van je nieuwe hosting provider. Deze twee nameservers kun je opvragen bij je nieuwe provider. Het gaat om “nameserver 1” en “nameserver 2”.

Let op! Bij deze optie blijft je domeinnaam dus bij je oude provider staan. Zeg hem daar dus niet op en betaal netjes op tijd!

Als je tegen problemen aanloopt, laat het ons dan weten door een reactie achter te laten, misschien kunnen wij je helpen!

Wouter Postma

Ik ben Wouter, WordPress-specialist en mede-eigenaar van WPLounge. Naast WPLounge beheer ik ook andere websites zoals SmartwatchLounge en onze Engelse versie van WPLounge.

6 reacties

 • Na het uploaden van mijn site naar de de host blijven alle afbeeldingen en links naar mijn localhost verwijzen. Afbeeldingen zijn daardoor niet zichtbaar en links werken niet. Verder werkt de site goed.
  Om alles te herstellen voer ik per afbeelding en link een nieuwe verwijzing in. Er moet toch een andere manier zijn om ervoor te zorgen dat de links automatisch worden omgezet naar www enz? Hoe krijg ik dit voor elkaar?
  Graag uw reactie.
  Hartelijke groet,
  Jack van Dalen

 • Hallo Wouter,

  Duidelijk stuk! Dankje.
  Ik heb de database via phpMyadmin geëxporteerd. Dit is denk ik toch het zelfde als het downloaden via MySQL-management? Het gedownloade bestand is een .sql.
  Ook het aanmaken van een nieuwe database via phpMyAdmin is oké, en werkt het zelfde?

  Hartelijk bedankt,

  Groeten Melle

 • Hoi Wouter,

  Wat een duidelijk beschreven verhaal!
  ik heb een WordPress site verhuisd van lokaal naar een internetadres. Als sommige mensen nu de website proberen te openen via een link dan krijgen ze een gz bestand te zien met de vraag of ze dat bestand willen downloaden?
  Hoe kan dat? En nog belangrijker hoe los ik dat op?
  Alvast hartelijk bedankt voor het meedenken.

  Groeten van Tessa

 • Geweldige uitleg, via mijn hosting kwam ik er niet uit.
  Bleek uiteindelijk dat ik de database niet geupload kreeg met de .gz file, maar wel met het lukte wel met importeren vanuit MyphpAdmin.
  Bedankt!