WPLounge
Schrijvers-instellingen
Home » Tutorials » Alles over de WordPress Schrijven instellingen

Alles over de WordPress Schrijven instellingen

In dit artikel gaan we de Schrijven instellingen belichten voor het publiceren van blog berichten die je het leven als blogger gemakkelijker kunnen maken.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

WordPress begon ooit als blog applicatie voordat het uitgroeide tot een CMS, een Content Management Systeem. Dit is eigenlijk een database waarmee je de inhoud en instellingen van je website kunt beheren. De blog functionaliteit van WordPress is nog steeds een heel sterk punt. Ook de mogelijkheden van interactie binnen blogs is een uitstekende optie om je website interactief en actueel te maken en te houden. Publiceren van artikelen is eigenlijk de belangrijkste functie van WordPress. Het is dus belangrijk dat je de basis instellingen voor het schrijven van je berichten goed hebt staan.

De WordPress Schrijven instellingen

Instellingen-Schrijven

Ga in het menu naar Instellingen > Schrijven.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

De instellingen die je hier vindt gaan uitdrukkelijk niet over de instellingen van de editor waarin je de berichten kunt maken. Het gaat met name over de instellingen met betrekking tot de (standaard) eigenschappen van (nieuwe) berichten:

  • Formattering
  • Categorie
  • Formaat
  • Standaard editor
  • Wisselen van editor
  • Bericht via e-mail
  • Update Services

Zoals je wel kunt zien zijn er niet heel veel opties, maar sommige kunnen wel van grote invloed of complex zijn.

Het configureren van de Schrijven instellingen

Vergeet niet je wijzigingen op te slaan met de blauwe knop onderaan!

Formattering

Emoticons als karakters in te tekst kunnen automatisch worden omgezet naar de grafische iconen.

De XHTML corrigeren optie is doorgaans voor geavanceerde gebruikers.

Standaard berichtcategorie en berichtformat

Berichten kunnen in categorieën worden ingedeeld die je zelf kunt aanmaken. Deze optie Standaard berichtcategorie bepaalt in welke categorie een nieuw bericht standaard wordt ingedeeld. De standaard categorie moet wel bestaan en dus eerst worden aangemaakt onder Berichten > Categorieën.

Het Berichtformaat is afhankelijk van het gebruikte theme. Afhankelijk daarvan worden verschillende bericht formaten ondersteund, zoals audio playlists, video’s, afbeeldingsgalerijen. Het gaat hier om de opmaak van het bericht en is dus puur hoe het bericht eruitziet. Deze optie wordt niet getoond als je theme slechts voorziet in één berichtformat.

Blogberichten via e-mail publiceren

Dit is de ‘vergeten groente’ onder de WordPress instellingen. Hiermee kun je via e-mail een bericht op je blog plaatsen. Ieder bericht dat je mailt naar het e-mail adres dat je hier instelt, zal automatisch op je blog worden geplaatst. Het is wel aan te raden om hier een geheim e-mail adres voor te gebruiken, bij voorkeur ook een adres dat bestaat uit een aantal willekeurige tekens zodat deze ook niet ‘toevallig’ ontdekt kan worden. Het nadeel is dat je alleen platte tekstberichten kunt plaatsen zonder opmaak opties. Het is dan ook met name geschikt voor noodoplossingen als je bijvoorbeeld buitengesloten bent en niet in kunt loggen, of snel even een bericht wilt plaatsen met je mobiele telefoon. Wat je minimaal nodig hebt is een dedicated e-mail adres met POP3 functie. Vergeet dus niet dat laatste te activeren want dit staat niet altijd standaard aan bij elke mailbox. Mocht je er niet uitkomen, dan kun je altijd bij je hosting provider navragen.

Voor berichten via e-mail kun je separaat nog de standaard berichtcategorie instellen.

Update Services

Ook dit is een veel vergeten feature van WordPress. Wat houdt dit in? Het gaat om de mogelijkheid om third-party services automatisch een bericht te sturen zodra je een nieuw bericht hebt geplaatst. Update Services werkt via een speciaal protocol en wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om nieuwsfeeds en zoekmachines te informeren over updates. Veel gebruikt is Ping-O-Matic die meerdere services automatisch op de hoogte brengt. Het is raadzaam om een beetje op te passen met het inseinen van zoekmachines op deze manier, omdat bij al te veel berichten zoekmachines geneigd zijn om hiervoor penalties te geven in je ranking. Dit is niet handig want dit kun je niet meer terugdraaien. Voor Google kun je beter Google Search console gebruiken, waarmee je op ieder moment je site kunt laten crawlen door Google.

 

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer