WPLounge
De 5 beste WordPress "accordeon" plugins
Home » WordPress Plugins » De 5 beste WordPress “accordeon” plugins

De 5 beste WordPress “accordeon” plugins

Een accordeon op je website kan handig zijn als je bijvoorbeeld een FAQ-sectie wil toevoegen: een pagina met veel gestelde vragen. Ook voor andere soorten content kan een accordeon heel handig zijn.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Wat is een accordeon?

Een voorbeeld van een accordeon op een WordPress-website kun je zien in de FAQ-sectie van onze eBook shop. Eigenlijk zegt de naam al wat een accordeon doet. Meestal is het een lijst waarvan je de verschillende onderdelen kunt “openklappen” om meer informatie te krijgen. Zo voorkom je dat je bezoekers eindeloos moeten scrollen om de informatie te vinden waar ze naar op zoek zijn.

Sommige (premium) WordPress themes hebben standaard functionaliteit ingebouwd om een accordeon te maken. Een goed voorbeeld van zo’n theme is Divi, waarmee je je hele website met een drag & drop-interface kunt opbouwen. Divi heeft standaard een accordeon die je met de Divi Builder kunt opbouwen.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

De beste WordPress “accordeon” plugins

We hebben verschillende plugins voor je getest en de beste voor je op een rij gezet.

1: Accordion

De gratis Accordion-plugin wordt regelmatig geüpdatet en biedt een intuïtieve interface waarin je je accordeons kunt aanmaken. Deze kun je vervolgens met een shortcode in je pagina’s of berichten gebruiken.

Accordion2: Arconix Shortcodes

Tabs en Accordeons
Arconix Shortcodes

Arconix Shortcodes is een andere gratis plugin. Deze geeft je verschillende shortcodes waarmee je onder andere een accordeon aan je website kunt toevoegen. Met deze plugin kun je niet alleen accordeons maken, maar ook tabbladen aan je pagina’s toevoegen en verschillende soorten knoppen toevoegen.

3: Shortcodes Ultimate

Als je WordPress veel gebruikt, zul je de plugin Shortcodes Ultimate misschien al eens gezien hebben. Net als de hierboven genoemde Arconix Shortcodes voegt deze plugin niet alleen een shortcode toe voor accordeons, maar ook voor tientallen andere elementen die je misschien wilt gebruiken. Zo kun je tabbladen maken, maar ook kolommen, sliders en nog veel meer!

Shortcodes Ultimate
Shortcodes Ultimate

4: Smooth Accordion

Smooth AccordionOok Smooth Accordion is een gratis plugin. In tegenstelling tot Shortcodes Ultimate en Arconix Shortcodes focust deze plugin zich volledig op accordeons. De accordeons die uit deze plugin komen zijn heel simpel en “clean”. Voor sommige website-eigenaren is dat precies waar ze naar op zoek zijn.

5: Easy Accordion

De laatste plugin in ons overzicht is Easy Accordion. Deze gratis plugin focust zich op accordeons, maar biedt wel tientallen verschillende layouts en zelfs effecten die je voor je accordeon kunt gebruiken. Wil je je accordeons van allerlei animaties voorzien, dan is deze plugin echt iets voor jou.

Easy Accordion
Easy Accordion

Accordeon in je theme?

Voordat je één van deze plugins installeert, kun je eerst eens kijken of er al functionaliteit voor accordeons in je theme zit. Zo biedt het theme dat WPLounge gebruikt (Gridlove) standaard een aantal shortcodes, waaronder een shortcode voor accordeons:

Een
Het eerste onderdeel van onze accordeon.
Twee
Het tweede onderdeel van onze accordeon.
Drie
Het tweede onderdeel van onze accordeon.

Als je theme deze mogelijkheid al biedt, dan is het zonde om hier een extra plugin voor te installeren. Als je te veel plugins installeert wordt je website vaak een stuk langzamer. Bovendien passen de accordeons die standaard in je theme zitten vaak beter bij de layout van je theme, omdat ze speciaal ontwikkeld zijn voor jouw WordPress-theme.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

1 reactie

  • Hallo Wouter,
    Ik ben bezig met een hobby website (www.bladluisregister.nl) en zocht naar een accordion plugin. Onder andere n.a.v. deze lijst met plugins heb ik gekozen voor “Accordion”. Ik heb de gratis versie van Accordion gedownload en geactiveerd. Om te beginnen heb ik toen in het linker menu op Accordion en op “Add new” geklikt. Maar het lukte me niet om de accordion te vullen met informatie (download content). Kunt u mij vertellen wat ik vergeten heb of verkeerd doe? En is het ook mogelijk om met deze plugin regels te laten inspringen? En als dat niet kan welke plugin zou ik daarvoor kunnen gebruiken? Alvast hartelijk dank voor uw reactie.
    Met vriendelijke groet,
    Paul Piron

Partners