WPLounge
Automattic
Home » WordPress Algemeen » Automattic; het bedrijf achter WordPress

Automattic; het bedrijf achter WordPress

WordPress ken je waarschijnlijk al. Maar achter WordPress zit het bedrijf Automattic. Automattic, Inc. werd in augustus 2005 opgericht en is het meest bekend door WordPress(.com). Daarnaast draagt het bij aan WordPress(.org), de open source variant van WordPress.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Matt Mullenweg, oprichter van WordPress én van Automattic.
Matt Mullenweg, (mede-)oprichter van WordPress én oprichter van Automattic. (Afbeelding: About.me)

WordPress werd in 2003 opgericht door Matt Mullenweg en Mike Little. Het was een zogeheten “fork” van b2/cafelog. Mullenweg’s ideeën over het starten van eigen blogging-software maakte hij bekend via zijn (toen nog) b2/cafelog-blog (hier te lezen: The Blogging Software Dilemma). Mike Little reageerde op die blogpost:

Matt,
If you’re serious about forking b2 I would be interested in contributing. I’m sure there are one or two others in the community who would be too. Perhaps a post to the B2 forum, suggesting a fork would be a good starting point.

Samen startten ze in 2003 het nu zo populaire platform, WordPress. WordPress werd weer “up to date” gebracht met de laatste webstandaarden én Matt’s eigen wensen werden meegenomen. Mullenweg was indertijd pas negentien jaar oud en was eerstejaars politicologie aan de Universiteit van Houston.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

In mei 2005 kondigde Movable Type, toen nog de grootste concurrent, een prijsverandering aan. Veel mensen zochten snel een alternatief en kwamen bij WordPress uit. Volgens velen was dit het moment dat WordPress écht populair werd.

In 2004 ging Mullenweg bij CNET werken. Hiervoor stopte hij met studeren en verhuisde hij naar San Francisco. In december van 2004 kondigde hij bbPress aan (hij schijnt dit in een paar dagen te hebben geschreven).

WordPress 1.5 kwam uit in 2005, en had zo’n 900.000 downloads. In oktober van dat jaar verliet Mullenweg CNET en ging hij zich fulltime op WordPress richten. Een paar dagen later kwam hij met Akismet, nu een plugin die spam-reacties tegengaat.

Automattic

Automattic
Automattic werd in december van 2005 opgericht. Mullenweg nam Toni Schneider aan in januari 2006, hij werd CEO van Automattic en is dat nog steeds. Het bedrijf bestond toen uit vijf man.
Inmiddels is Automattic uitgegroeid tot een bedrijf dat dit jaar een (geschatte) omzet gaat boeken van zo’n veertig miljoen dollar.

De andere bekende projecten van Automattic (naast WordPress) zijn Gravatar, BuddyPress, Intense Debate en Polldaddy. Die projecten zijn allen door Automattic opgericht óf overgenomen.

Dit jaar (2013) kocht Automaticc al twee projecten over; Simperium en (deze maand) Poster.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer