WPLounge
Tien WordPress vragen
Home » WordPress Algemeen » 10 meest gestelde WordPress vragen

10 meest gestelde WordPress vragen

WordPress Lounge helpt sinds 2012 de WordPress community door dagelijks vragen te beantwoorden die we krijgen op artikelen. Ik heb een selectie gemaakt van de tien meest gestelde vragen over WordPress, gesteld door WordPress gebruikers. Dit zijn vaak vragen van beginnende WordPress gebruikers, maar het kan zijn dat een meer ervaren WordPress gebruiker ook wel eens met een van deze vragen heeft rondgelopen. Ik hoop dat je er wat aan hebt!

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.
https://youtu.be/2anPBQS-vcY

1. Hoe voeg ik een contactformulier toe?

WordPress is een zeer gebruiksvriendelijk CMS, maar het toevoegen van een contactformulier is voor veel gebruikers toch een moeilijke opgave. Je kunt gemakkelijk een contactformulier toevoegen aan je WordPress website met Contact Form 7. Deze plugin is gratis te downloaden in de WordPress.org plugin directory. Wil je meer mogelijkheden, ga dan voor Gravity Forms (premium). Je kunt dan o.a. betalingen ontvangen, nieuwsbrief aanmeldingen accepteren en nog veel meer.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Een andere populaire plugin voor het maken van formulieren is WPForms. Deze plugin is niet gratis, maar biedt wel een hoop extra mogelijkheden ten opzichte van Contact Form 7. Zo kun je met WPForms je formulieren opmaken in een soort “Drag & Drop”-omgeving.

Meer lezen: Contactformulier toevoegen aan WordPress.

2. Hoe plaats ik een YouTube video?

YouTube is een populaire videodienst waar miljoenen video’s op te vinden zijn. Je kunt je eigen video ook uploaden naar je WordPress website, maar ik raad je dit niet aan vanwege de hoge bandbreedte die dit met zich meebrengt. Je kunt een YouTube video toevoegen aan je WordPress website door de URL van de video te plakken in je bericht of pagina. WordPress zorgt er vervolgens voor dat de video op een mooie manier wordt getoond.

3. Hoe voeg ik Google Analytics toe aan mijn WordPress website?

Google Analytics logo

Google Analytics is een gratis tool van Google om uitgebreide statistieken te bekijken die betrekking hebben tot jouw website. Je kunt zien hoeveel bezoekers je hebt, waar deze bezoekers vandaan komen, op welke pagina ze zich bevinden, hoe lang ze daar bleven en ga zo nog maar even door. Je kunt Google Analytics toevoegen aan WordPress door de tracking code in je header.php bestand van je child theme te plaatsen. Het kan ook met een plugin van bijvoorbeeld Yoast.

Meer lezen: Google Analytics toevoegen aan WordPress.

4. Ik zie een wit scherm, help!

Als je een wit scherm ziet heb je waarschijnlijk een code verkeerd geplaatst in een bestand van je thema of van een plugin. Log in via FTP en deactiveer handmatig alle plugins door de naam van de plugin map aan te passen. Verander de naam weer terug zodra je dit hebt gedaan. Als je iets met het thema gedaan hebt, pas dan de naam van het thema aan en verander deze daarna weer terug. WordPress deactiveert automatisch plugins en thema’s zodra de naam wordt gewijzigd. Als dit niet heeft geholpen, vervang dan alle bestanden behalve je wp-content map door nieuwe bestanden (downloaden van WordPress.org). Het kan ook zijn dat je een Internal Server Error (500) hebt.

Meer lezen: WordPress Internal Server Error (500) oplossen.

5. Ik zie geen ‘Plugins’ tab in het menu

Dit kan een aantal oorzaken hebben. De oorzaak die het vaakst voorkomt, is het feit dat je WordPress.com gebruikt en niet WordPress.org. Bij WordPress.com host WordPress je website en kan je niet zomaar plugins installeren. Als je WordPress.org gebruikt, heb je WordPress gedownload en op je eigen server geïnstalleerd. Als je geen plugins tab ziet terwijl je WordPress.org gebruikt, heeft je account waarschijnlijk niet voldoende rechten.

Meer lezen: Het verschil tussen WordPress.org en WordPress.com.

Laadtijd WordPress

6. Hoe maak ik mijn WordPress website sneller?

Je kent het vast wel: een trage website. Niets vervelender voor bezoekers dan dat je moet wachten tot een pagina geladen is. WordPress zelf is een redelijk snel CMS, maar door de vele plugins en thema’s kan de laadtijd van een pagina al snel oplopen. Je kunt je WordPress website sneller maken door minder plugins te gebruiken, een goede caching plugin te installeren en een goede WordPress hosting partij te kiezen.

Meer lezen: WordPress-website sneller maken.

7. Waar vind ik goede premium WordPress thema’s?

Er zijn veel gratis WordPress thema’s beschikbaar in de WordPress.org Theme Directory, maar deze zijn niet altijd even mooi als premium WordPress thema’s. Enkele goede websites om goede premium WordPress thema’s te downloaden zijn Themeforest, WooThemes, Mojo Themes en Elegant Themes. Op Codecanyon vind je veel premium WordPress plugins. Deze kosten meestal tussen de $ 4 en $ 20.

Meer lezen: Premium WordPress thema’s kopen.

8. Hoe voeg ik een slider toe?

Sliders zijn populair en sliders worden veel gebruikt om op een elegante wijze informatie te tonen. De makkelijkste manier om een slider aan je WordPress website toe te voegen, is door een plugin. Er zijn veel gratis plugins beschikbaar die dit doen, maar je kunt ook voor een premium plugin gaan met meer mogelijkheden. Het kan zijn dat het thema dat je voor je website gebruikt al een ingebouwde slider heeft. Dan hoef je natuurlijk geen plugin meer te installeren.

Meer lezen: Slider toevoegen aan WordPress.

9. Hoe verhuis ik mijn WordPress website?

Het kan voorkomen dat je van hosting pakket wisselt en je WordPress website dus moet verhuizen. Hoe verhuis je een WordPress website zonder dat je dingen opnieuw hoeft te doen? Het verhuizen bestaat uit een aantal onderdelen: backup maken van de bestanden, backup maken van de database, wijzigen aanbrengen in de database, wijzigen van het wp-config.php bestand en tot slot het uploaden naar de nieuwe server. Je kunt dit ook met een plugin doen.

Meer lezen: WordPress website verhuizen naar een andere server.

WordPress logo

10. Hoe vervang ik het logo op mijn login pagina?

Elke login pagina van alle WordPress websites zien er het zelfde uit, tenzij je zelf dingen aanpast. Een van de dingen die je zou kunnen wijzigen is het logo van WordPress. Je kunt ook kleuren veranderen, lettertypen veranderen of een mooie achtergrondafbeelding instellen. Als je het WordPress login logo wilt wijzigen, moet je het wp-login.php bestand downloaden en daar de URL van het logo aanpassen naar de URL van je eigen logo. Denk eraan dat als je dit doet, je dit bij een volgende update weer moet doen. Gebruik je een plugin, dan hoeft dat niet. Kies dan een plugin die alleen maar doet wat jij wilt. Je hebt niets aan extra functies als je ze toch niet gebruikt.

Meer lezen: Logo WordPress login aanpassen.

Conclusie

Zo! 10 vragen die veel WordPress beginners kwellen. Heb jij nog een vraag of is er iets onduidelijk? Laat een reactie achter onder dit artikel of stuur ons een berichtje op Facebook.

Beoordeel dit artikel

Mark Hagendijk

Mark biedt technische ondersteuning voor WordPress. Zo nu en dan maakt hij graag tijd vrij om een bijdrage te leveren aan WPLounge.

8 reacties

 • Sorry maar ik vond dat ik toch moet reageren op enkele in het artikel genoemde tips.

  Hetgeen jullie zeggen klopt absoluut zo kan het gedaan worden maar inboet algemeen is HET NOT Done in de WP community om core files aan te passen.

  De beschreven aanpassingen waaronder de Google analytics en login logo aanpassing kan beter bereikt worden met een plugin dan core files te wijzigen.

  De reden waarom (en jullie weten dat vast) is dat bij een volgende update van een theme de core de kans dat alle aangebrachte wijzigingen alweer verloren zijn gegaan.

  In het geval van theme aanpassingen zou men beter uit zijn een Childtheme te maken zodat bij updates de core themefiles overschreven kunnen worden zonder gegevens verlies.

  • Beste Peter,

   Bedankt voor je reactie.
   Ik ben het grotendeels met je eens. Wij zijn echter weer tegenstander van het installeren van te veel (onnodige) plugins.

   Dingen die ook zonder plugin mogelijk zijn, doen wij daarom liever zonder plugin of we zetten alles in een eigen plugin.
   Een stukje Analytics-code, bijvoorbeeld, dat eventueel overschreven wordt bij een update, kunnen wij er makkelijk weer opnieuw in plakken (al gebruiken wij er op deze site de Yoast-plugin voor, omdat we dan ook gemakkelijk statistieken per categorie en auteur kunnen bijhouden).

   Het aanpassen van je login-logo; in zijn oorspronkelijke artikel gebruikt Jelle daar een plugin voor :-). Het kan echter ook door het wp-login.php-bestand aan te passen. En inderdaad, bij een update kan het dan verloren gaan.

 • Eens met Peter.
  Core bestanden moet je gewoon met rust laten.

  En wat is cashing? of bedoelen jullie caching?

 • Ha Jakko,
  Bedankt voor je reactie. Ik denk inderdaad dat Jelle “caching” bedoelde. Ik heb het aangepast.
  Groet,
  Wouter

 • Dag Wouter en Jelle,
  Op mijn site heb ik diverse simpele sites staan in HTML gemaakt. Ik heb WordPress gedownload,
  op mijn laptop geinstalleerd met en database, kortom mijn eigen site heb ik een nieuw smoelwerk gegeven. Nu wil ik aan de slag met een volgende site. Kan ik dan kiezen voor een ander thema of raak ik dan de boel kwijt. Ik heb wel een kopietje gemaakt van de site en op een externe schijf gezet. Graag jullie advies.
  Heb tot op heden goede ervaringen met WordPress maar ben nog maar een beginner.

 • Hallo,

  Weten jullie misschien of er een WordPress plugin (of techniek) is waarmee ik het volgende kan bereiken.

  zie: http://www.lik.com/thework/forests-trees.html

  De gallery pagina heeft een serie thumbnails. Als je op een thumbnail klikt kom je op een pagina van die foto, vervolgens kun je op een pijltje klikken (links of rechts), om naar de volgende foto te gaan, zonder dat de rest van de pagina veranderd.

  Op de website van Gerhard Richter is het eigenlijk nog beter gedaan, daar heb je onder de foto zelfs nog die informatie tabs die veranderen.
  https://www.gerhard-richter.com/en/art/paintings/abstracts/works-behind-glass-94/sinbad-15133/?&p=1&sp=32

  Ik wil zoiets ook maken. Ik zou onder elke foto ook graag nog een contact box hebben, En… als het even kan, zou ik willen dat als je op de foto zelf klikt (dus niet op de pijltje) die foto opent in een light box?

  Bedankt alvast,

  Hans.

  • Hoi Hans,

   Volgens mij moet dit wel ergens te vinden zijn als zijnde plugin in wordpress. Wat ik me zo voor kan stellen is dat, zoals het voorbeeld van de 2e link, is dat het met de api van wordpress gemaakt moet zijn. Dit zou je dan nog mooier kunnen maken dan als het voorbeeld. De pagina wordt dan niet ververst maar de tabjes krijgen dan wel nieuwe content bij het klikken op een afbeelding.

 • Hoi,

  Is het ook mogelijk om Google Analytics in de head te plaatsen als je een premium account hebt zonder toegang tot plugins.

  Alvast bedankt.

  Jamie