WPLounge
Website monitoren
Home » Overig » Je website monitoren met Pingdom

Je website monitoren met Pingdom

Als je een website hebt die veel omzet draait, bijvoorbeeld een webshop, kan iedere minuut dat je website offline is je inkomsten derven. Hoe houd je bij of je website online is? En hoe controleer je de snelheid van je website?

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Wij gebruiken hiervoor de gratis versie van Pingdom.

Pingdom; snelheid van je website testen

Pingdom is een website met allerlei handige tools voor webmasters. Je kunt bijvoorbeeld de laadtijd van je website achterhalen op basis van meerdere locaties op de wereld. Handig, want als je een website in het Engels hebt wil je natuurlijk ook weten hoe snel deze website in de Verenigde Staten is.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.
Pingdom
De laadtijd van WordPress Lounge sinds onze overstap naar hosting-provider Cloud86.

In de afbeelding hierboven zie je hoe zo’n test er uit ziet. Wij hebben onze meest bezochte pagina’s getest en beiden krijgen een performance grade van 98/100. Bovendien geeft Pingdom aan dat onze pagina’s sneller zijn dan 84% en 86% van alle geteste websites. Dit is een prima percentage, omdat hier ook kleine HTML-pagina’s tussen zitten waarvan het logisch is dat ze snel laden.

pingdom speed test
Pingdom speed test

Je kunt de snelheid van jouw website hier testen: http://tools.pingdom.com/fpt/. Bij de instellingen (zie bovenstaande afbeelding) kun je ook een locatie kiezen. Als je geïnteresseerd bent in je laadtijd in Nederland, kies dan (uiteraard) Amsterdam, Netherlands.

Je uptime monitoren met Pingdom

Naast de gratis speedtest van Pingdom is er nóg een tool. Deze houdt bij of je website online is, en wanneer deze offline is. Daarnaast krijg je te zien hoe lang je website offline is geweest.

Het lijkt overigens alsof deze pakketten geld kosten, maar als je goed zoekt zul je zien dat er ook een gratis “plan” is: https://www.pingdom.com/free/. Je krijgt dan een eigen pagina met statistieken over uptime (klik voor groter):

Uptime Pingdom

Zoals op de afbeelding te zien; WordPress Lounge is de afgelopen 7 dagen 100% online geweest (mede dankzij Cloud86).

Je kunt op deze pagina ook per maand de geschiedenis qua uptime bekijken. Klik rechtsboven op “History” en selecteer de maand. Dit is onze uptime van oktober 2014 (klik voor groter):

oktober 2014

Zoals je kunt zien is onze website in oktober één keer midden in de nacht een uurtje offline geweest. Waarschijnlijk was dit vanwege onderhoud aan je internet abonnement.

Daarnaast is er nog het overzicht van alle maanden. Zo kun je duidelijk zien dat onze “response time” er sinds begin dit jaar enorm op vooruit is gegaan. Ook over onze uptime kunnen we zeer tevreden zijn (altijd boven de 99.5 procent).

Maand overzicht
Overzicht van alle maanden

Deze informatie is niet alleen handig omdat je hiermee inzicht krijgt in je uptime. Als je opeens een enorme daling in bezoekers ziet kunnen deze statistieken een beter inzicht geven. Als je website offline is heb je waarschijnlijk geen bezoekers, en als je website traag is (lange response time) dan zullen je bezoekersaantallen minder zijn.

Response time

Op diezelfde pagina vind je ook meer informatie over de “response time” van je website. Dit is ook belangrijk, want als een pagina er te lang over doet om volledig te laden, raak je bezoekers kwijt! Zoals in de onderstaande afbeelding (klik voor groter) te zien, was onze response time de afgelopen dagen dik in orde, zowel in Europa als in de Verenigde Staten.

Response time
Response time

Meldingen over downtime

Als je je hebt aangemeld bij Pingdom, kun je ook instellen dat je (per e-mail of SMS) een melding krijgt als je website offline is. Je krijgt ook weer een melding als deze weer online is.

Deze meldingen zijn optioneel; je kunt ze dus ook uitschakelen.

Pingdom heeft ook een gratis app voor iOS en Android. Hierin kun je ook je uptime monitoren en instellen dat je push-berichten ontvangt wanneer je website offline is.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

2 reacties

  • Voeg de site UptimeControl.net toe aan het artikel, want alleen zij hebben een controle-interval van 3 minuten voor de beschikbaarheid van de site op het gratis abonnement.