WPLounge
Home » WordPress Algemeen » Tips voor een snellere WordPress-website

Tips voor een snellere WordPress-website

Een website maken in WordPress is een genot; alles gaat makkelijk en snel, het systeem leren kennen is een fluitje van een cent, overal is een plugin voor en webhosting is lekker goedkoop.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Dat alles zo makkelijk gaat heeft echter ook zijn risico’s. Wanneer je een snelgroeiende WordPress-website hebt is de kans groot dat je website steeds trager wordt. Dit is irritant voor bezoekers, slecht voor je Google-ranking en belooft bovendien weinig goeds voor de toekomst (als je website nóg groter wordt).

Een aantal tips om je website sneller te maken en snel te houden lees je hier.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Wees zuinig met plugins

wp_sneller_plugins

Omdat WordPress zo populair is, is er een enorm scala aan plugins beschikbaar. Dit is fijn, want een aantal zaken zijn onmisbaar (zoals de WordPress SEO-plugin van Yoast!).

Daarnaast zijn er plugins die je, als je een beetje technisch bent, helemaal niet nodig hebt. Zo is er bijvoorbeeld een plugin om Spotify-muziek op je WordPress-website te implementeren. Leuk, maar érg onnodig (zoals ook te lezen wanneer je de link volgt).

Plugins bieden veel gemak; met een paar klikken heb je een hele nieuwe functionaliteit aan je website toegevoegd. Hier worden we vanzelf een beetje lui van.

Veel dingen die plugins voor je doen, kun je gemakkelijk zelf aan je website of thema toevoegen. Het installeren van te veel plugins maakt je website vaak stukken langzamer (én kwetsbaarder voor hackers). Zonde, want de internetgebruiker van tegenwoordig heeft weinig geduld als het op laadtijd aankomt.

Probeer dus zoveel mogelijk functies zelf toe te voegen, en gebruik alleen plugins als het écht niet anders kan.

Webhosting

wp_sneller_webhosting

Op het gebied van webhosting zijn er veel aanbieders. Één van de grootste aanbieders is Versio. Zij zijn ook één van de goedkoopste. Zo kun je voor vijftig eurocent per maand een hostingpakket afnemen waar je 25 domeinnamen op mag hosten.

Een schamele €6,- per jaar is natuurlijk een prima prijs voor 25 websites. Maar wanneer je een drukbezochte WordPress-website hebt gaat dit vroeg of laat problemen veroorzaken.

Kies dus een betrouwbare hostingpartij, een partij die niet “de grootste van Nederland” wil zijn maar vooral haar klanten graag wil helpen. Wij hosten WordPress Lounge bij iXL Hosting. Je betaalt er wat meer, maar als je jezelf een beetje serieus neemt zou dat geen probleem moeten vormen.

Achtergrond:
Voor een cliënt heb ik laatst een website verhuisd van Versio naar iXL Hosting. De gemiddelde laadtijd bij Versio was 12 (!!) seconden. Na de verhuizing naar iXL hosting was dit nog maar 4 seconden.

Optimaliseer afbeeldingen

Wanneer je veel afbeeldingen op je website hebt, bewerk ze dan eerst in Photoshop en sla ze op voor het internet. Een afbeelding van 1 MB is véél te groot voor een internetpagina. Toch zijn er mensen die foto’s vers uit hun camera uploaden naar WordPress.

Wanneer je geen Photoshop hebt, gebruik dan desnoods een plugin om afbeeldingen te optimaliseren (als je niet te veel andere plugins gebruikt, that is).

Als je écht een ‘web savvy‘ bent, combineer dan afbeeldingen in een sprite. Wij doen het zelf ook!

Gebruik een Content Delivery Network (CDN)

wp_sneller_cloudflareg

Om je website nóg sneller te maken kun je een CDN als CloudFlare gebruiken om je WordPress-website te optimaliseren. Voor één domeinnaam is het gratis om CloudFlare te gebruiken.

CloudFlare maakt je website niet alleen aanzienlijk sneller, maar beveiligt hem ook tegen spammers en hackers. Een echte aanrader dus.

Maak gebruik van browser caching

Er zijn veel plugins die ervoor zorgen dat je niet alleen bespaart op je dataverkeer, maar er ook voor zorgen dat je website sneller laadt. Zo is er de W3 Total Cache plugin. Deze is absoluut een uitzondering op de “niet te veel plugins”-regel. Hij doet de laadtijd van je website alleen maar goed.

Binnenkort op WordPress Lounge: een uitgebreid artikel over W3 Total Cache.

Jouw website(s)

Wat doe jij zelf om je website sneller te maken? Laat een reactie achter!

Wouter Postma

Oprichter WPLounge. Blogt ook in het Engels op WPLounge.org.

Reageer

Advertenties

Vimexx-banner
wpml_banner

Scroll Up Skip to content