WPLounge
wp webspeed meter
Home » WordPress Algemeen » Tips voor een snellere WordPress-website

Tips voor een snellere WordPress-website

Een trage website doet niemand goed: bezoekers raken geïrriteerd, het is slecht voor je Google-ranking en belooft weinig goeds voor de toekomst (als je een snelgroeiende website hebt). Een snelle website is daarom belangrijk. Lees hier een aantal tips om je website sneller te maken en snel te houden.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Wees zuinig met plugins

wp_sneller_plugins

Omdat WordPress zo populair is, is er een enorm scala aan plugins beschikbaar. Dit is fijn, want een aantal zaken zijn onmisbaar (zoals de WordPress SEO-plugin van Yoast!).

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Daarnaast zijn er plugins die je, als je een beetje technisch bent, helemaal niet nodig hebt. Zo is er bijvoorbeeld een plugin om Spotify-muziek op je WordPress-website te implementeren. Leuk, maar érg onnodig (zoals ook te lezen wanneer je de link volgt).

Plugins bieden veel gemak; met een paar klikken heb je een hele nieuwe functionaliteit aan je website toegevoegd. Hier worden we vanzelf een beetje lui van.

Veel dingen die plugins voor je doen, kun je gemakkelijk zelf aan je website of thema toevoegen. Het installeren van te veel plugins maakt je website vaak stukken langzamer (én kwetsbaarder voor hackers). Zonde, want de internetgebruiker van tegenwoordig heeft weinig geduld als het op laadtijd aankomt.

Probeer dus zoveel mogelijk functies zelf toe te voegen, en gebruik alleen plugins als het écht niet anders kan.

Webhosting

wp_sneller_webhosting

Op het gebied van webhosting zijn er veel aanbieders die op het eerste gezicht vrij veel op elkaar lijken. Hierdoor is het enorm lastig een goede keuze te maken. De belangrijkste factoren bij een hosting zijn de kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en de service. Het is dus belangrijk om een betrouwbare hostingpartij te kiezen, een partij die niet “de grootste van Nederland” wil zijn maar vooral haar klanten graag wil helpen. Wij hosten WordPress Lounge bij Cloud86 Hosting. Vanaf €1,95 per maand mag je al op twee domeinnamen hosten

Achtergrond:
Voor een cliënt heb ik laatst een website verhuisd van Versio naar Cloud86 Hosting. De gemiddelde laadtijd bij Versio was 12 (!!) seconden. Na de verhuizing naar Cloud86 hosting was dit nog maar 4 seconden.

Optimaliseer afbeeldingen

Als je veel afbeeldingen gebruikt op je website heeft dit een grote invloed op de laadtijd. Vaak zijn afbeeldingen op websites veel groter dan nodig als we kijken naar het bestandsformaat. Wanneer je veel afbeeldingen op je website hebt, bewerk ze dan eerst in Photoshop en sla ze op voor het internet. Een afbeelding van 1 MB is véél te groot voor een internetpagina. Toch zijn er mensen die foto’s vers uit hun camera uploaden naar WordPress.

Wanneer je geen Photoshop hebt, gebruik dan desnoods de EWWW Image Optimizer plugin om afbeeldingen te optimaliseren (als je niet te veel andere plugins gebruikt, that is).

Gebruik een Content Delivery Network (CDN)

wp_sneller_cloudflareg

Om je website nóg sneller te maken kun je een CDN als CloudFlare gebruiken om je WordPress-website te optimaliseren. Voor één domeinnaam is het gratis om CloudFlare te gebruiken.

CloudFlare maakt je website niet alleen aanzienlijk sneller, maar beveiligt hem ook tegen spammers en hackers. Een echte aanrader dus.

Maak gebruik van browser caching

Er zijn veel plugins die ervoor zorgen dat je niet alleen bespaart op je dataverkeer, maar er ook voor zorgen dat je website sneller laadt. Zo is er de W3 Total Cache plugin. Deze is absoluut een uitzondering op de “niet te veel plugins“-regel. Hij doet de laadtijd van je website alleen maar goed.

Jouw website(s)

Wat doe jij zelf om je website sneller te maken? Laat een reactie achter!

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer

Partners