WPLounge
Inloggen zonder wachtwoord
Home » WordPress Plugins » Inloggen zonder wachtwoord

Inloggen zonder wachtwoord

Log in zonder wachtwoord en maak je WordPress-website veiliger!

Dat klinkt natuurlijk vreemd; zónder wachtwoord inloggen en je WordPress-website tóch veiliger maken.. Dankzij de Passwordless Login plugin is dit echter zeker mogelijk. De truc is eigenlijk om een belachelijk lang en moeilijk wachtwoord te kiezen dat je nooit gaat onthouden, en in het vervolg via de plugin in te loggen op je WordPress-website.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Overigens is het naast het gebruiken van dit soort plugins belangrijk om ook andere zaken op je WordPress-website kritisch te bekijken, zoals bijvoorbeeld je hosting. Wij gebruiken hiervoor altijd Cloud86.

Hoe werkt inloggen zonder wachtwoord?

Bij veel 2-factor authenticatie methoden moet je nog steeds je wachtwoord en/of een willekeurig gegenereerde code opgeven. Dit vertraagt het inloggen op je website en kan gebruikers buitensluiten die hun wachtwoord of 2-factor authenticatie-app kwijt zijn. Een authenticatie van een gebruiker zonder een wachtwoord te gebruiken werkt als volgt:

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.
 • De authenticatie stuurt een link naar een telefoonnummer of e-mailadres die eerder is geverifieerd.
 • De gebruiker klikt op de link om automatisch in te loggen op de WordPress website.

Met deze methode is het dus niet nodig om je wachtwoord te onthouden. Toch biedt deze manier van inloggen dezelfde beveiligingsvoordeel als de 2-factor authenticatie methode. Een hacker zou een manier moeten vinden om toegang te krijgen tot je telefoon of e-mailaccount. Dit is veel lastiger dan simpelweg proberen je wachtwoorden te raden.

Wat is Passwordless login?

Passwordless pluginEr zijn verschillende plugins beschikbaar om zonder wachtwoord te kunnen inloggen op je WordPress website. Eén daarvan is de plugin Passwordless login. Dit is een gratis plugin met regelmatige updates. We leggen in een aantal stappen uit hoe je de plugin kan configureren.

Passwordless login code

Na het installeren en activeren van de plugin kan je een shortcode opvragen om een loginformulier te activeren. Ga hiervoor in de wp-admin omgeving, naar Gebruikers >> Passwordless login

Passwordless shortcode

Deze shortcode kan je vervolgens gebruiken in ieder bericht of pagina.

Een aangepaste WordPress login pagina

Het leuke van de Passwordless login plugin is dat je zelf een login pagina voor je WordPress website kan maken. Het vervangt overigens niet je huidige wp-login.php pagina, wel kan je natuurlijk je eigen login pagina als standaard login pagina gebruiken.

We maken nu een nieuwe pagina aan met de WordPress blok editor, en voegen een Shortcode blok toe. Copy en paste de [passwordless-login] shortcode in het blok:

Shortcode toevoegen

Vervolgens publiceer je de pagina en heb je je eigen login pagina!

Eigen inlog pagina
Ontwerp je eigen login pagina

Testen van de login pagina

Nu gaan we onze login pagina testen, ga naar je nieuwe pagina en geef een geldige email of gebruikersnaam op. Vervolgens ontvang je een email met een link om direct te kunnen inloggen:

Login link

Het grote voordeel is dat je je wachtwoord niet meer hoeft te onthouden. Dit kan dus een extreem lang wachtwoord zijn waardoor je website beveiliging verhoogt.

Een login widget maken

Met Passwordless Login kan je ook een login formulier maken in een widget waardoor je het login formulier op bijna iedere plek van je website kan zetten. Om de shortcode in een widget te plaatsen kan je dezelfde shortcode [passwordless-login] weer gebruiken. Ga vervolgens naar Weergave >> Widgets in je WordPress dashboard. Onder beschikbare widgets kies je voor een ‘Tekst’ widget en die sleep je naar één van de beschikbare sidebars. Nu kan je de shortcode als volgt toevoegen:

Shortcode widget

Na het opslaan van deze widget staat de login optie netjes in je sidebar van je website. Zorg ervoor dat je uitlogt om het formulier te kunnen zien.

Andere login plugins

De Passwordless login plugin werkt prima, en is erg makkelijk te gebruiken. Ook WordPress beginners kunnen eenvoudig de plugin installeren en gebruiken. Maar er zijn meer opties, de meeste zijn premium plugins. Het voordeel daarvan is dat je premium support krijgt en meer mogelijkheden wat betreft de plugin opties.

Hier zijn een aantal opties die je in overweging kan nemen:

Extra veilig

Het toevoegen van een module om in te loggen zonder wachtwoord is een uitstekende manier om je website extra te beveiligen

Om nóg meer veiligheid te krijgen voor je WordPress-website, kun je eens kritisch kijken of je hostingpartij wel voldoet aan alle eisen. Wij hosten al onze belangrijke websites in ieder geval bij Cloud86, zodat we zéker weten dat alles goed geregeld is qua veiligheid.

❓ Waarom is inloggen zonder wachtwoord veiliger?

Het gebruik van een WordPress plugin maakt het mogelijk om een erg lang wachtwoord te kiezen zonder dat je het wachtwoord hoeft te onthouden.

💡 Hoe werkt WordPress inloggen zonder wachtwoord?

Inloggen zonder wachtwoord kan met een inlog link via jouw e-mail adres of telefoonnummer om direct te kunnen inloggen

✔ Kan ik een eigen WordPress login pagina maken?

Ja, met de juiste WordPress plugin en een shortcode maak je eenvoudig een eigen persoonlijke login pagina.

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

3 reacties

 • Dank voor de uitleg over Launchkey.
  Krijg hem helaas niet aan de praat met de WordPress 4.2.2 versie in combinatie met de Android 5.0 versie.
  Groet

 • Lauchkey is niet meer, van de WordPress.org website:

  Description
  This plugin has been closed as of March 1, 2018 and is not available for download. This closure is permanent. Reason: Author Request.

  Wel een duidelijk geschreven stuk.

  Ronald