WPLounge
WordPress Dark Mode
Home » WordPress Plugins » WordPress “Dark Mode” plugin

WordPress “Dark Mode” plugin

Veel devices en software hebben tegenwoordig een “dark mode”. Zo heeft Apple een optie in macOS waarin je “dark mode” kunt gebruiken. Dark Mode is meestal rustiger voor je ogen, vooral als je ‘s avonds aan het werk bent.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Dark Mode MacOS
Dark Mode in macOS

Voor WordPress is er een speciale plugin beschikbaar om een “dark mode” aan je WordPress admin-omgeving toe te voegen. Inmiddels is zelfs voorgesteld om de Dark Mode standaard in WordPress in te bouwen.

“Dark Mode” voor WordPress Admin

De Dark Mode-plugin van Daniel James heeft meer dan 1000 actieve installaties. De lichte kleuren in je WordPress admin worden door de plugin vervangen door donkerdere kleuren, waardoor je ogen minder vermoeid raken. Dit is ideaal voor als je ‘s avonds in het donker aan het werk bent.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.
WordPress Dark Mode
WordPress Dark Mode

WordPress biedt standaard geen dark mode. Er zitten wel kleurenschema’s in WordPress, die iedere gebruiker voor zichzelf kan instellen. Deze kleurenschema’s veranderen echter alléén de sidebar en bepaalde knoppen. De Dark Mode-plugin gaat veel verder dan alleen de kleuren aanpassen: de hele admin krijgt een donkere achtergrond.

Hoewel de Dark Mode-plugin op dit moment niet compatible is met Gutenberg, geeft de developer van de plugin aan dat hij dit in de toekomst samen met het Gutenberg-team wil oppakken. Een eventuele merge van de dark mode-functionaliteit naar de WordPress Core zou dit proces waarschijnlijk versnellen.

Meer informatie

Dark Mode is dus géén “kleurenschema” dat je kunt instellen in de WordPress admin-omgeving. Het staat hier los van, omdat Dark Mode de hele UX van WordPress donker maakt, terwijl kleurenschema’s alleen invloed hebben op de sidebar en knoppen in WordPress. De Dark Mode en de kleurenschema’s in WordPress zouden dus uiteindelijk ook samen moeten werken, waardoor je een bepaald kleurenschema ook terugziet tijdens het gebruiken van de Dark Mode.

“Dark Mode” voor je WordPress website

Dark Mode wordt vaak gebruikt op smartphones en computers om de hoeveelheid wit licht van het scherm te verminderen. Sommige devices hebben een nachtstand die in plaats daarvan warmere kleurtinten gebruikt. Met een iPhone of Android-device is het mogelijk om via de instellingen te schakelen naar Dark Mode. Als alternatief kan je op je computer websites in Dark Mode bekijken met bijvoorbeeld een Chrome-extensie zoals Night Eye. Zo ziet WPLounge er dan uit:

Dark Mode WPlounge
WPLounge in dark mode

Om bezoekers van je website de keuze te bieden om te schakelen naar Dark Mode, is het handig om daarvoor een plugin te gebruiken.

WP Dark Mode plugin

Om Dark Mode te kunnen activeren op je WordPress website, kan je de WP Dark Mode plugin gebruiken. Na het installeren en activeren van de plugin heb je de keuze uit een aantal opties via: Instellingen -> WP Dark Mode. 

Instellingen van WP Dark Mode
Instellingen van WP Dark Mode

Enable Frontend Darkmode
Met deze instelling activeer je Dark Mode voor je website, dus voor de ‘frontend’

Enable Backend DarkmodeDarkmode Gutenberg
Hiermee kan je Dark Mode activeren voor je WordPress dashboard. Er verschijnt een switch bovenin je dashboard om nachtstand te kunnen activeren.

Wanneer je nu een bericht gaat schrijven in de WordPress blok editor, is het ook mogelijk om de kleuren aan te passen. Klik hiervoor op het kleine kleuren-pictogram linksboven en selecteer de modus die je wilt gebruiken.

Show Floating Switch
Als de ‘show floating switch’ geactiveerd is kunnen website bezoekers via een button op de website schakelen tussen normaal of Dark Mode. Bezoek gewoon je website en je ziet de schakelaar rechtsonder in de hoek. Klik erop om je site direct naar de donkere modus to schakelen.

Dark Switch

Ik ben zelf een groot voorstander van het standaard aanbieden van een Dark Mode in WordPress. Zeker als computers zoals de Mac standaard Dark Mode aanbieden, is het fijn als je je WordPress admin-omgeving (waarin ik zelf veel tijd doorbreng) daar ook op kunt aanpassen. En het is goed om je website bezoekers een Dark Mode optie te bieden zodat ook ‘s avonds en ‘s nachts je website comfortabel te lezen is.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

3 reacties

  • Waarom zou je (weer) een extra plugin gebruiken als de “Dark Mode” in de meeste browsers beschikbaar is. Bij plugins is het des te minder plugins, des te sneller je website is.

  • Beste Wouter,

    Ter verduidelijking: het is de user interface (UI) die donker wordt. Niet de UX (User Experience) niet, maar die wordt er wel door verbeterd. :) Een goede UI komt de UX ten goede.

    Wat betreft Eric zijn opmerking:
    Ook al zit dark mode in de meeste browsers, deze laat de website (wat de admin kant van wordpress ook gewoon is) ongemoeid.

    Paul