WPLounge
WordPress Dark Mode
Home » WordPress Plugins » WordPress “Dark Mode” plugin

WordPress “Dark Mode” plugin

Veel devices en software hebben tegenwoordig een “dark mode”. Zo komt Apple dit jaar met macOS Mojave waarin je “dark mode” kunt gebruiken. Dark Mode is meestal rustiger voor je ogen, vooral als je ’s avonds aan het werk bent.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Dark Mode MacOS
Dark Mode in macOS

Voor WordPress is er een speciale plugin beschikbaar om een “dark mode” aan je WordPress admin-omgeving toe te voegen. Inmiddels is zelfs voorgesteld om de Dark Mode standaard in WordPress in te bouwen.

“Dark Mode” voor WordPress

De Dark Mode-plugin van Daniel James heeft meer dan 1000 actieve installaties. De lichte kleuren in je WordPress admin worden door de plugin vervangen door donkerdere kleuren, waardoor je ogen minder vermoeid raken. Dit is ideaal voor als je ’s avonds in het donker aan het werk bent.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.
WordPress Dark Mode
WordPress Dark Mode

WordPress biedt standaard geen dark mode. Er zitten wel kleurenschema’s in WordPress, die iedere gebruiker voor zichzelf kan instellen. Deze kleurenschema’s veranderen echter alléén de sidebar en bepaalde knoppen. De Dark Mode-plugin gaat veel verder dan alleen de kleuren aanpassen: de hele admin krijgt een donkere achtergrond.

Hoewel de Dark Mode-plugin op dit moment niet compatible is met Gutenberg, geeft de developer van de plugin aan dat hij dit in de toekomst samen met het Gutenberg-team wil oppakken. Een eventuele merge van de dark mode-functionaliteit naar de WordPress Core zou dit proces waarschijnlijk versnellen.

Meer informatie

Dark Mode is dus géén “kleurenschema” dat je kunt instellen in de WordPress admin-omgeving. Het staat hier los van, omdat Dark Mode de hele UX van WordPress donker maakt, terwijl kleurenschema’s alleen invloed hebben op de sidebar en knoppen in WordPress. De Dark Mode en de kleurenschema’s in WordPress zouden dus uiteindelijk ook samen moeten werken, waardoor je een bepaald kleurenschema ook terugziet tijdens het gebruiken van de Dark Mode.

Ik ben zelf een groot voorstander van het standaard aanbieden van een Dark Mode in WordPress. Zeker als computers zoals de Mac binnenkort standaard een Dark Mode aanbieden, is het fijn als je je WordPress admin-omgeving (waarin ik zelf veel tijd doorbreng) daar ook op kunt aanpassen.

Beoordeel dit artikel

Wouter Postma

Oprichter WPLounge. Blogt ook in het Engels op WPLounge.org.

3 reacties

  • Waarom zou je (weer) een extra plugin gebruiken als de “Dark Mode” in de meeste browsers beschikbaar is. Bij plugins is het des te minder plugins, des te sneller je website is.

  • Beste Wouter,

    Ter verduidelijking: het is de user interface (UI) die donker wordt. Niet de UX (User Experience) niet, maar die wordt er wel door verbeterd. :) Een goede UI komt de UX ten goede.

    Wat betreft Eric zijn opmerking:
    Ook al zit dark mode in de meeste browsers, deze laat de website (wat de admin kant van wordpress ook gewoon is) ongemoeid.

    Paul

Advertenties

Vimexx-banner
wpml_banner

Scroll Up Skip to content