WPLounge
Gutenberg

Gutenberg: een nieuwe editor in WordPress 5.0?

De WordPress-community werkt al een flinke tijd aan een nieuw project: Gutenberg. Het is de bedoeling dat Gutenberg de nieuwe visuele editor wordt binnen het CMS WordPress. Op deze manier kan WordPress de strijd aangaan met platforms zoals Medium, Wix en andere website-bouwers die front-end editors aanbieden.

Gutenberg is een front-end editor voor WordPress. Dit houdt in dat je direct (“live”) je pagina of bericht kunt aanpassen, zoals dat bijvoorbeeld ook kan met de Divi Builder van Elegant Themes. Je hoeft hiervoor dan niet meer naar de “backend” (de WordPress admin-omgeving), maar blijft gewoon op je pagina, zoals je bezoekers die ook zien. De plugin is overigens vernoemd naar Johannes Gutenberg, die wordt gezien als de uitvinder van de boekdrukkunst in Europa.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »
Lees meer over Divi
Gutenberg
Screenshot van Gutenberg in de WordPress-backend (via WordPress.org)

Wil je Gutenberg in actie zien? De onderstaande video (vanaf 3:00) geeft een goed beeld van hoe Gutenberg werkt.

Gutenberg in WordPress 5.0?

Als je het nieuws rond WordPress een beetje volgt of het afgelopen jaar een WordCamp hebt bezocht, is de kans groot dat je al eens over Gutenberg hebt gehoord. Op dit moment is Gutenberg al te downloaden als plugin, maar het uiteindelijke doel is dat Gutenberg deel zal  gaan uitmaken van WordPress 5.0 (de huidige versie is 4.9). Deze nieuwe versie van WordPress zou in april dit jaar beschikbaar moeten worden.

Lees ook: We Called it Gutenberg for a Reason van Matt Mullenweg.

Drie stappen

Volgens de plugin-pagina op WordPress.org zijn er drie “stappen” waarin Gutenberg wordt ontwikkeld. Stap één is om Gutenberg toe te voegen aan de WordPress Core. De bedoeling is dus dat dit gebeurt in april, wanneer WordPress 5.0 op de planning staat. In deze stap zal het bewerken van berichten en pagina’s centraal staan. Dit gebeurt aan de hand van “blocks”, maar daarover later meer. Stap twee en drie volgen, als alles volgens plan verloopt, later in 2018.

Blocks

Gutenberg zal gaan werken met zogeheten Blocks. Deze blokken zijn elementen die je op een pagina of in een bericht kunt “slepen”. Deze blokken zullen gebruikt worden voor zaken waar nu shortcodes, widgets, theme options en andere formatting-opties voor nodig zijn. Dit betekent gelukkig niet dat shortcodes niet meer zullen werken, maar wel dat ze minder gebruikt zouden kunnen worden. Behalve blocks die standaard in WordPress zullen zitten, kun je als developer je eigen blocks toevoegen aan een theme of plugin (zie ook: Block Types).

Gutenberg Block
Voorbeeld van een Block met de bijbehorende instellingen (via WordPress.org)

Voordelen van Gutenberg

De voordelen van een project als Gutenberg spreken redelijk voor zich. Toch zet ik graag een aantal belangrijke voordelen op een rij.

De visuele editor van WordPress is al jaren ongewijzigd. Alles in deze editor werkt prima, maar het is – zeker voor beginners – niet  altijd eenvoudig. Met Gutenberg wordt WordPress intuïtiever voor nieuwe gebruikers (zoals Wix en Squarespace).

Een ander voordeel: in mijn (recente) experimenten met Gutenberg kwam er steeds goede en schone HTML5 uit. De content die je met Gutenberg maakt zal dus ‘future proof’ zijn en in alle grote browsers goed werken.

Tot slot krijgen developers de optie om hun eigen “Blocks” te maken. Zo kunnen grote websites ook op een handige manier gebruik gaan maken van Blocks.

Valkuilen

Natuurlijk kleven er ook een aantal belangrijke valkuilen aan een grote verandering zoals Gutenberg. Zo is Gutenberg veel minder geschikt voor het daadwerkelijk schrijven van content. Dit zal voor mij als frequent blogger dan ook zeker even wennen zijn.

Daarnaast kan het zo zijn dat simpele taken met Gutenberg iets langer duren dan in de huidige situatie. Zeker als je Gutenberg pas net gebruikt kunnen de icoontjes die gebruikt worden voor verwarring zorgen. Op kleinere schermen kan het bovendien gebeuren dat Gutenberg lastig te gebruiken is.

Een ander groot nadeel is dat je geen shortcodes meer kunt toevoegen aan alinea’s. Hiervoor moet je straks een “Shortcode Block” gebruiken. Maar, maak je geen zorgen: je bestaande content (met shortcodes) zal gewoon blijven werken.

Net als shortcodes, zul je geen afbeeldingen meer kunnen toevoegen aan je alinea’s. “Images” krijgen een eigen Block binnen Gutenberg. Hetzelfde geldt voor video’s van YouTube, Vimeo etcetera.

Wouter Postma

Ik ben Wouter, WordPress-specialist en mede-eigenaar van WPLounge. Naast WPLounge beheer ik ook andere websites zoals SmartwatchLounge en onze Engelse versie van WPLounge.

1 reactie