WPLounge
Gutenberg
Home » WordPress Algemeen » Gutenberg: een nieuwe editor in WordPress 5.0

Gutenberg: een nieuwe editor in WordPress 5.0

De WordPress-community werkt al een flinke tijd aan een nieuw project: Gutenberg. Het is de bedoeling dat Gutenberg de nieuwe visuele editor wordt binnen het CMS WordPress. Op deze manier kan WordPress de strijd aangaan met platforms zoals Medium, Wix en andere website-bouwers die front-end editors aanbieden.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Gutenberg is een nieuwe editor voor WordPress. De plugin is  vernoemd naar Johannes Gutenberg, die wordt gezien als de uitvinder van de boekdrukkunst in Europa.

Bekijk ook onze uitgebreide Gutenberg Handleiding!

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.
Gutenberg
Screenshot van Gutenberg in de WordPress-backend (via WordPress.org)

Wil je Gutenberg in actie zien? De onderstaande video (vanaf 3:00) geeft een goed beeld van hoe Gutenberg werkt.

Gutenberg in WordPress 5.0?

Als je het nieuws rond WordPress een beetje volgt of het afgelopen jaar een WordCamp hebt bezocht, is de kans groot dat je al eens over Gutenberg hebt gehoord. Op dit moment is Gutenberg al te downloaden als plugin, maar het uiteindelijke doel is dat Gutenberg deel zal  gaan uitmaken van WordPress 5.0 (de huidige versie is 4.9). Deze nieuwe versie van WordPress zou in april dit jaar beschikbaar moeten worden.

Lees ook: We Called it Gutenberg for a Reason van Matt Mullenweg.

Drie stappen

Volgens de plugin-pagina op WordPress.org zijn er drie “stappen” waarin Gutenberg wordt ontwikkeld. Stap één is om Gutenberg toe te voegen aan de WordPress Core. De bedoeling is dus dat dit gebeurt in april, wanneer WordPress 5.0 op de planning staat. In deze stap zal het bewerken van berichten en pagina’s centraal staan. Dit gebeurt aan de hand van “blocks”, maar daarover later meer. Stap twee en drie volgen, als alles volgens plan verloopt, later in 2018.

Blocks

Gutenberg zal gaan werken met zogeheten Blocks. Deze blokken zijn elementen die je op een pagina of in een bericht kunt “slepen”. Deze blokken zullen gebruikt worden voor zaken waar nu shortcodes, widgets, theme options en andere formatting-opties voor nodig zijn. Dit betekent gelukkig niet dat shortcodes niet meer zullen werken, maar wel dat ze minder gebruikt zouden kunnen worden. Behalve blocks die standaard in WordPress zullen zitten, kun je als developer je eigen blocks toevoegen aan een theme of plugin (zie ook: Block Types).

Gutenberg Block
Voorbeeld van een Block met de bijbehorende instellingen (via WordPress.org)

Voordelen van Gutenberg

De voordelen van een project als Gutenberg spreken redelijk voor zich. Toch zet ik graag een aantal belangrijke voordelen op een rij.

De visuele editor van WordPress is al jaren ongewijzigd. Alles in deze editor werkt prima, maar het is – zeker voor beginners – niet  altijd eenvoudig. Met Gutenberg wordt WordPress intuïtiever voor nieuwe gebruikers (zoals Wix en Squarespace).

Een ander voordeel: in mijn (recente) experimenten met Gutenberg kwam er steeds goede en schone HTML5 uit. De content die je met Gutenberg maakt zal dus ‘future proof’ zijn en in alle grote browsers goed werken.

Tot slot krijgen developers de optie om hun eigen “Blocks” te maken. Zo kunnen grote websites ook op een handige manier gebruik gaan maken van Blocks.

Valkuilen

Natuurlijk kleven er ook een aantal belangrijke valkuilen aan een grote verandering zoals Gutenberg. Zo is Gutenberg veel minder geschikt voor het daadwerkelijk schrijven van content. Dit zal voor mij als frequent blogger dan ook zeker even wennen zijn.

Daarnaast kan het zo zijn dat simpele taken met Gutenberg iets langer duren dan in de huidige situatie. Zeker als je Gutenberg pas net gebruikt kunnen de icoontjes die gebruikt worden voor verwarring zorgen. Op kleinere schermen kan het bovendien gebeuren dat Gutenberg lastig te gebruiken is.

Een ander groot nadeel is dat je geen shortcodes meer kunt toevoegen aan alinea’s. Hiervoor moet je straks een “Shortcode Block” gebruiken. Maar, maak je geen zorgen: je bestaande content (met shortcodes) zal gewoon blijven werken.

Net als shortcodes, zul je geen afbeeldingen meer kunnen toevoegen aan je alinea’s. “Images” krijgen een eigen Block binnen Gutenberg. Hetzelfde geldt voor video’s van YouTube, Vimeo etcetera.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

11 reacties

 • Tja, zo wordt het vormgeven nog eenvoudiger. Handig voor wie niet thuis is in html en php.

 • Daar voor mij het schrijven van content belangrijker is dan iets anders, zal ik er waarschijnlijk geen gebruik van gaan maken. Nu werkt alles voor mij perfect en wat niet lekker loopt pas ik aan. Ik wil dat dan ook zou houden om geen tijdverlies op te lopen. Niet voor niets is er het gezegde, Niet elke verandering is een verbetering.

  Ik hoop in ieder geval dat WP de oude wel zal laten blijven betsaan, anders moet ik echt op zoek.

  • Die blijft gewoon bestaan. Je kunt de Classic Editor plugin installeren en dan verandert er voor jouw website niets :-).

   Ik moet wel zeggen: als je eenmaal aan Gutenberg gewend bent is het net zo snel schrijven als in de Classic Editor.

 • Vraagje, blijft de oude editor wel blijvend bestaan, zodat gebruikers kunnen kiezen of gaat Word press voor ons beslissen??

 • Gutennberg is echt mega slecht….. Ik hoop dat iemand versie van WordPress met de klassieken editor gaat ondersteunen.

 • Ik heb er even snel mee gespeeld, en het ziet er leuk uit.

  Mmaar in vergelijking met andere drag en drop editors / geavanceerde editors lijkt dit toch een wat beperkte editor te zijn om echt mooie pagina’s te maken.

  Hoe zie jij dit Wouter?

  • Hoi Jasper,

   Ik denk dat je Gutenberg inderdaad niet kan vergelijken met andere drag & drop editors zoals Divi of Elementor. Ik moest even wennen aan Gutenberg, maar toen ik er eenmaal aan gewend was vond ik het wel fijn werken.

 • Gutenberg werkt best fijn. Ze moeten er met de steun van de community nog wat aan verbeteren maar dat is de kracht van WordPress en het actieve forum + de developers die mee kunnen doen met het doorgeven van bugs en requests.
  Voor webdesigners is het wel fijn als verschillende klanten gutenberg gebruiken, in plaats van 5 verschillend werkende editors + dan nog de releases die ook onderling veel kunnen verschillen.
  Op naar de toekomst!

 • Voor degene die liever niet een extra plugin installeert om Gutenburg uit te schakelen, 2 regels code in je functions.php zijn voldoende.

  // disable for posts
  add_filter(‘use_block_editor_for_post’, ‘__return_false’, 10);
  // disable for post types
  add_filter(‘use_block_editor_for_post_type’, ‘__return_false’, 10);