WPLounge
WordPress 4.9 Tipton

WordPress 4.9 “Tipton”

Versie 4.9 van WordPress is uitgebracht: “Tipton“. Dit keer is WordPress vernoemd naar de jazzartiest Billy Tipton. Diverse nieuwe features in versie 4.9 moeten het aanpassen van je WordPress-website een stuk makkelijker maken.

Je kunt je website nu updaten. Dit kun je doen vanuit WordPress zelf. Maak wel eerst een backup van je WordPress-website. Dit kan op verschillende manieren.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »
Lees meer over Divi

WordPress 4.9: Customizer

Vooral de WordPress “Customizer” is er enorm op vooruit gegaan. Je kunt wijzigingen in de layout van je website nu als “concept” opslaan, of zelfs wijzigingen “inplannen”. Op deze manier kunnen je bezoekers wijzigingen nog niet zien, maar jij wel. In de onderstaande screenshot kun je zien hoe dit er uit ziet. Ik heb hier in de Customizer een kleine (CSS-)wijziging gemaakt. Deze kan ik vervolgens inplannen voor een bepaalde datum en tijd, of opslaan als concept. Daarnaast is er nog de optie om een voorbeeld te delen van je aanpassing. Je krijgt dan een unieke link waarop je je wijzigingen aan anderen kunt laten zien. Een hele handige feature, die ook gebruikt kan worden wanneer je bijvoorbeeld een Widget op een bepaalde datum wilt laten “starten” of juist weghalen.

WordPress 4.9 Customizer Wijzigingen Inplannen

Syntax Highlighting

Een andere grote verbetering is dat WordPress nu ingebouwde Syntax Highlighting heeft. Dit is handig als je zelf HTML, CSS of zelfs PHP wilt aanpassen. Deze Syntax Highlighting zit óók in de WordPress Customizer (zie de “custom CSS” in de screenshot hierboven).

Ook heel handig is dat WordPress je nu zal waarschuwen als je “foute” code wilt opslaan. Zo voorkom je dat je website opeens een Internal Server Error geeft. Je kunt dit natuurlijk het beste voorkomen door helemaal niet op een “live” website PHP te bewerken, maar sommige mensen (waaronder ik zelf) kunnen het niet laten ;-). Een hele handige feature die je veel hoofdpijn zal besparen.

Widgets

WordPress 4.9 Gallery WidgetBehalve al het bovenstaande is er ook een nieuwe “Gallery”-widget (zie screenshot rechts). Hiermee kun je gemakkelijk een media-gallery in je sidebar tevoorschijn toveren. Daarnaast is het ook nog een stuk makkelijker gemaakt om Media in je Tekst-widget toe te voegen.

Wouter Postma

Ik ben Wouter, WordPress-specialist en mede-eigenaar van WPLounge. Naast WPLounge beheer ik ook andere websites zoals SmartwatchLounge en onze Engelse versie van WPLounge.

2 reacties