WPLounge
WordPress "gerelateerde berichten" (related posts) plugins
Home » WordPress Plugins » WordPress “gerelateerde berichten” (related posts) plugins

WordPress “gerelateerde berichten” (related posts) plugins

Veel blogs laten onderaan hun (blog-)berichten gerelateerde berichten zien. Dit is een slimme manier om bezoekers langer op je website te houden (en de bounce rate te verlagen).

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

WordPress gerelateerde berichten
Gerelateerde berichten op WPLounge.nl

Het tonen van gerelateerde berichten gebeurt meestal op basis van categorieën en tags. Als je op je website structureel gebruikmaakt van tags, zou ik aanraden om tags te gebruiken in plaats van categorieën. Tags zijn meestal veel specifieker dan categorieën. Door tags te gebruiken weet je dus zeker dat de gerelateerde berichten die getoond worden ook écht relevant zijn.

Waarom gerelateerde berichten tonen?

Het tonen van gerelateerde berichten heeft veel voordelen. De belangrijkste reden om dit te doen is om bezoekers langer op je website te houden. Dit lukt vooral goed als de gerelateerde content die getoond wordt ook écht relevant is aan het artikel dat je bezoeker gelezen heeft.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Door bezoekers langer op je website te houden, vergroot je de kans dat ze contact met je opnemen of dat ze iets van je kopen. Of als je een blog hebt, de kans dat ze een affiliate link aanklikken.

Je kunt het vergelijken met YouTube. YouTube probeert jou als bezoeker zo lang mogelijk op de website te houden, door allerlei gerelateerde video’s te laten zien. Zo krijgt YouTube meer advertentie-inkomsten binnen.

WordPress “related posts” plugins

Sommige (voornamelijk premium) themes hebben standaard al een functionaliteit ingebouwd om gerelateerde berichten te laten zien. Ons theme (Gridlove) doet dit bijvoorbeeld onder al onze artikelen. In de theme options kunnen wij bovendien bepalen of we willen dat dit op basis van categorieën of op basis van tags gebeurt. Heeft jouw theme niet standaard een functie voor het tonen van gerelateerde berichten? Dan kun je hier het beste een plugin voor gebruiken. Er zijn verschillende plugins waarmee je dit kunt doen. We zetten onze favorieten op een rijtje.

1: YARPP

YARPP-related-post-plugin

YARPP staat voor ‘Yet Another Related Posts Plugin’ en is een van de meest populaire WordPress gerelateerde berichten plugins. De plugin ondersteunt zowel thumbnail als tekst (lijst)weergave van gerelateerde berichten. Het algoritme van YARPP, om te bepalen of een post verwant is, houdt rekening met de inhoud, titel, tags en de toegewezen categorieën aan het bericht. YARPP heeft verschillende designs die je kunt kiezen en is uitgerust met widgets, shortcodes en meer.

2: Related Posts Thumbnails Plugin for WordPress

Related Posts Thumbnails Plugin for WordPressDe Related Posts Thumbnails Plugin for WordPress is een andere hoog beoordeelde related Posts Plugin in de WordPress directory. Met de plugin kun je gemakkelijk gerelateerde berichten weergeven in de zijbalk van je website of in de berichten/pagina’s met behulp van een aangepast Gutenberg-blok, shortcode of widget. Je kan ook een afbeelding of video thumbnail toevoegen bij elke post die je wilt weergeven. Het mooie van de plugin is dat het je in staat stelt om de relatie tussen een bericht dat de gebruiker momenteel bekijkt en gerelateerde berichten die de plugin aanbeveelt te specificeren.

3: Inline Related Posts

Inline-related-posts-plugin

De Inline Related Posts Plugin laat, in tegelstelling tot vele andere related posts plugins, gerelateerde artikelen binnen je artikelen zien. Omdat veel gerelateerde berichten aan het eind van een bericht staan, is de kans aanwezig dat ze niet gelezen worden. Inline Related Posts lost dit effectief op. De plugin stelt je zelfs in staat om gerelateerde posts van enkele berichten uit te sluiten. Als je een related post aan het eind van je bericht wilt weergegeven, moet je een van de andere genoemde plugins downloaden.

4: Contextual Related Posts

Contextual Related Posts Plugin

De Contextual Related Posts is een WordPress plugin geeft je de gelegenheid om gerelateerde post links te plaatsen onderaan je artikel of op bepaalde punten van je artikel door gebruik te maken van een shortcode. De plugin ondersteunt ook gerelateerde berichten in een zijbalk widget. Naast de standaard thumbnail afbeelding die bij het artikel hoort, kun je met Contextual Related Posts ook een kort uittreksel eronder plaatsen. Je kunt het aantal tekens instellen dat je in het uittreksel zichtbaar wilt hebben. Je gerelateerde berichten kunnen volledig worden gestyled met behulp van aangepaste CSS. Contextual Related Posts beschouwt alleen de titel en de inhoud bij het zoeken naar gerelateerde berichten. Tags en categorieën worden volledig genegeerd. Je kunt echter wel aangeven hoeveel berichten je wilt laten verschijnen en hoe recent ze moeten zijn. 

5: Related Posts for WordPress

Related-posts-for-wordpress-plugin

De Related For WP plugin biedt veel van dezelfde functies die je elders vindt: aangepaste caching, geautomatiseerde links en een aangepast sjabloon.
Maar er is een leuke extra functie van deze plugin die ik echt leuk vind. Het laat je links op bepaalde berichten wijzigen als je handmatig de gerelateerde inhoud wilt aanpassen. De plugin geeft je volledige controle over links op elke pagina en je kunt zelfs de volgorde herschikken. Voor de installatie kun je gebruik maken van een widget of een shortcode, die beide op elk thema werken. De backend heeft een volledige setup wizard die je door het hele proces kan leiden.

Conclusie

Als je een (premium) WordPress theme gebruikt dat bedoeld is voor blogs of (online) magazines, dan zit er meestal al standaard een oplossing ingebouwd voor het tonen van gerelateerde content. Als jij een theme gebruikt waarin dit niet standaard functionaliteit is, dan kun je één van de bovenstaande plugins gebruiken om dit alsnog aan je website toe te voegen. Toch heeft het veel voordelen om voor een theme te kiezen waarin deze oplossing al is ingebouwd. Zo weet je zeker dat de gerelateerde content qua styling goed bij je website past.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

1 reactie

  • Wat ik begrijp is dat je alleen in berichten related post kunt plaatsen met een widget. Ik heb geen berichten, enkel pages. Maar kan tot nu toe nergens een plugin vinden voor gerelateerde pagina’s of gerelateerde content. Zou makkelijk zijn als hier een plugin voor zou zijn!