WPLounge
WordPress "gerelateerde berichten" (related posts) plugins
Home » WordPress Plugins » WordPress “gerelateerde berichten” (related posts) plugins

WordPress “gerelateerde berichten” (related posts) plugins

Veel blogs laten onderaan hun (blog-)berichten gerelateerde berichten zien. Dit is een slimme manier om bezoekers langer op je website te houden (en de bounce rate te verlagen).

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

WordPress gerelateerde berichten
Gerelateerde berichten op WPLounge.nl

Het tonen van gerelateerde berichten gebeurt meestal op basis van categorieën en tags. Als je op je website structureel gebruikmaakt van tags, zou ik aanraden om tags te gebruiken in plaats van categorieën. Tags zijn meestal veel specifieker dan categorieën. Door tags te gebruiken weet je dus zeker dat de gerelateerde berichten die getoond worden ook écht relevant zijn.

Waarom gerelateerde berichten tonen?

Het tonen van gerelateerde berichten heeft veel voordelen. De belangrijkste reden om dit te doen is om bezoekers langer op je website te houden. Dit lukt vooral goed als de gerelateerde content die getoond wordt ook écht relevant is aan het artikel dat je bezoeker gelezen heeft.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Door bezoekers langer op je website te houden, vergroot je de kans dat ze contact met je opnemen of dat ze iets van je kopen. Of als je een blog hebt, de kans dat ze een affiliate link aanklikken.

Je kunt het vergelijken met YouTube. YouTube probeert jou als bezoeker zo lang mogelijk op de website te houden, door allerlei gerelateerde video’s te laten zien. Zo krijgt YouTube meer advertentie-inkomsten binnen.

WordPress “related posts” plugins

Sommige (voornamelijk premium) themes hebben standaard al een functionaliteit ingebouwd om gerelateerde berichten te laten zien. Ons theme (Gridlove) doet dit bijvoorbeeld onder al onze artikelen. In de theme options kunnen wij bovendien bepalen of we willen dat dit op basis van categorieën of op basis van tags gebeurt. Heeft jouw theme niet standaard een functie voor het tonen van gerelateerde berichten? Dan kun je hier het beste een plugin voor gebruiken. Er zijn verschillende plugins waarmee je dit kunt doen. We zetten onze favorieten op een rijtje.

1: AddThis

AddThis

AddThis staat vooral bekend om de plugin voor het toevoegen van “share”-buttons aan je WordPress-site. De WordPress Related Posts plugin van AddThis laat je bezoekers gerelateerde content zien. Zo kun je instellen dat je bezoekers suggesties voor berichten krijgen, die het scherm invliegen terwijl de bezoeker naar beneden scrollt.

AddThis heeft verschillende designs die je kunt kiezen en is uitgerust met widgets, shortcodes en meer. Bovendien zitten er Analytics in AddThis waarmee je kunt zien welke gerelateerde berichten het goed doen. Hiervoor heb je helaas wel een AddThis-account nodig.

2: Related Posts Thumbnails Plugin for WordPress

Related Posts Thumbnails Plugin for WordPressDe Related Posts Thumbnails Plugin for WordPress is een relatief simpele plugin die op een minimalistische manier gerelateerde berichten laat zien onder je blogberichten. De plugin heeft een aantal simpele opties voor het aanpassen van kleuren, lettergrootte en meer. Helaas blijft het daarbij en zul je je eigen CSS moeten toevoegen om de plugin aan je wensen aan te passen. Het standaard ontwerp van de plugin zelf oogt een beetje ouderwets.

3: Related Posts by Taxonomy

Related Posts by Taxonomy

De plugin Related Posts by Taxonomy (in het Nederlands “Gerelateerde Berichten door Taxonomie”) werkt met een widget die je in je sidebar kunt plaatsen of een shortcode voor onderaan je berichten. De developer van deze plugin heeft er alles aan gedaan om te zorgen dat de plugin je website niet langzamer maakt.

Er zitten veel instellingen in de plugin waarmee je kunt bepalen hoe de gerelateerde content wordt bepaald. Zo kun je ook gerelateerde content vinden over meerdere post types.

4: Related Posts for WordPress by Bibblio

Related Posts for WordPress by Bibblio

De plugin Related Posts for WordPress by Bibblio is speciaal omdat deze gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie voor het zoeken van gerelateerde content. Als je minder dan 25.000 pageviews per maand op je website hebt, dan is Bibblio gratis te gebruiken. Er zitten ook Analytics in Bibblio, waarmee je precies kunt zien welke content het goed doet.

Lees ook: Kunstmatige intelligentie (AI) in WordPress-plugins

5: Better Related Posts Widget ($8)

De Better Related Posts Widget-plugin kost $8 en selecteert related posts op basis van tags, categorieën of andere taxonomieën op je WordPress-website. Tijdens het zoeken, zal de plugin berichten kiezen met minstens één gelijke “term”. Het mooie is dat de plugin de gerelateerde berichten ook “cached”, wat de laadtijd van je website enorm ten goede komt. Het is dus zeker de moeite waard om deze plugin te bekijken.

Conclusie

Als je een (premium) WordPress theme gebruikt dat bedoeld is voor blogs of (online) magazines, dan zit er meestal al standaard een oplossing ingebouwd voor het tonen van gerelateerde content. Als jij een theme gebruikt waarin dit niet standaard functionaliteit is, dan kun je één van de bovenstaande plugins gebruiken om dit alsnog aan je website toe te voegen. Toch heeft het veel voordelen om voor een theme te kiezen waarin deze oplossing al is ingebouwd. Zo weet je zeker dat de gerelateerde content qua styling goed bij je website past.

Beoordeel dit artikel

Wouter Postma

Oprichter WPLounge. Blogt ook in het Engels op WPLounge.org.

1 reactie

  • Wat ik begrijp is dat je alleen in berichten related post kunt plaatsen met een widget. Ik heb geen berichten, enkel pages. Maar kan tot nu toe nergens een plugin vinden voor gerelateerde pagina’s of gerelateerde content. Zou makkelijk zijn als hier een plugin voor zou zijn!

Advertenties

Vimexx-banner
wpml_banner

Scroll Up Skip to content