WPLounge
Home » WordPress begrippenlijst » DNS (Domain Name System)

DNS (Domain Name System)

Wat is DNS ?

Het Domain Name System (DNS) is het netwerkprotocol en systeem dat online wordt gebruikt voor de omzetting van computers naar numerieke adressen. Oftewel een systeem dat weet naar welke server een aanvraag verstuurd moet worden, wanneer jij een domeinnaam gebruikt bij het zoeken naar een website. DNS traceert het IP-adres dat bij een domeinnaam hoort. Vervolgens wordt dit IP-adres door netwerkprotocollen gebruikt om een request via de juiste route te geleiden.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Bij het registeren van een domeinnaam wordt er gebruik gemaakt van het Domain Name System (DNS), één van de belangrijkste aspecten van het hedendaagse wereldwijde web. Zonder een DNS is er ook geen domein, dus ook geen website. Veelal kom je in aanraking met DNS bij het aanbrengen van gevorderde wijzigingen in de manier waarop je domein werkt. Bijvoorbeeld wanneer je een subdomein wilt gaan gebruiken.

Hoe stel je een DNS in?

Het instellen van een DNS gebeurt via een registrar, een bedrijf dat domeinnamen registreert. Vaak leveren registrars ook een DNS service. Voor generieke TLD’s (top level domeinen) is er de ICANN. Alleen bedrijven die door ICANN toegestaan zijn kunnen een domeinnaam registreren.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

DNS instellingen van WPLounge

DNS werkt net als een telefoonboek: je zoekt een naam (bijvoorbeeld wplounge.nl) en krijgt deze een IP-adres toegewezen: in dit geval 172.104.133.110.

De DNS-records zijn standaard ingesteld. Als beheerder heb je de mogelijkheid om deze te wijzigen, aan te maken of te verwijderen. Het DNS-record type van WPLounge is type A. Hiernaast zijn er nog meer DNS-record types waaronder de TXT, AAAA, CNAME, MX en SRV.

Hoe lang duurt het instellen of wijzigen?

Een DNS wijziging kan op z’n langst tot 24 uur in beslag nemen, voordat de wijzigingen overal merkbaar zijn. Afhankelijk van je provider, heeft het een refresh nodig voordat de wijzigingen wordt doorgevoerd. In de praktijk duurt het vaak niet zo lang en ben je na een uurtje of twee klaar.

Domain Name System of Domain Name Server?

Er is geen foute naamgeving. DNS staat volledig voor zowel Domain Name System als Domain Name Server. Het is wel zo dat je ook de term nameserver (NS) hebt. Een nameserver vertaalt domeinnamen in IP-adressen. Vandaar dat Domain Name Server soms als eerste in je opkomt.