WPLounge
Webshop
Home » WooCommerce » Een WordPress webshop laten maken: wat kost dat?

Een WordPress webshop laten maken: wat kost dat?

Aan een webshop laten maken zitten kosten verbonden. Je kan het natuurlijk zelf doen, maar je kan het ook uitbesteden. Maar naast het laten bouwen van een webshop komen er ook nog andere kostenposten om de hoek kijken. Wat de alle kosten zijn voor het laten maken van een webshop lees je in dit artikel.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Voor een WordPress website heb je altijd een domeinnaam en hosting nodig. Voor een webshop is daarnaast ook een payment provider een must.

Wat is nodig om jouw ideale webshop te laten maken? Dit hangt helemaal af van persoonlijke wensen, voorkeuren en omstandigheden. Budget speelt een belangrijke rol, maar ook gewenste functionaliteiten en design-elementen.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Het kan daarom erg handig zijn om verschillende webdesignbureaus en webdevelopers in Nederland met elkaar te vergelijken. Op deze manier haal je beste expertise in huis tegen de beste prijs.

Via WebsiteOffertes.nl kan je gratis en vrijblijvend meerdere offertes ontvangen. Hierdoor kan je een weloverwogen beslissing maken, omdat hier honderden webdesigners bij aangesloten zijn.

Gratis website offertes vergelijken

Kosten webshop laten maken

Verschillende factoren hebben invloed op de kosten bij de bouw van een webshop. Deze kosten worden vaak erg onderschat. Om een beter beeld te schetsen hebben we een aantal kosten opgesomd:

 • Algemene kosten website ontwikkeling;
 • Website hosting, onderhoud en beveiliging
 • Eventuele kosten ontwerp logo;
 • Eventuele (nieuwe) website teksten
 • Mogelijk maken elektronische betalingen;
 • Marketinguitgaven (Google Ads, SEO etc.);
 • Inkoop voorraden;
 • Verzendingskosten;
 • Onvoorziene kosten.

WooCommerce webshop zelf maken

Wanneer je zelf een webshop wil maken met WooCommerce dan is het mogelijk om de kosten laag te houden. Bij specifieke wensen voor een webshop zal het wel nodig zijn om WooCommerce uit te breiden met plugins. Soms zijn deze plugins gratis te vinden, maar vaak kom je al snel uit bij een betaalde plugin. De kosten voor zulke plug-ins variëren enorm.

Daarnaast zijn niet alle WordPress thema’s geschikt voor WooCommerce. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een thema dat de functionaliteiten voor jouw webshop ondersteund. Mocht dat niet het geval zijn, dan zal je moeten kiezen voor een ander thema.

Er zijn heel veel gratis thema’s te vinden. Het is afhankelijk van jouw wensen welke past bij jouw webwinkel. Hoe specifieker deze zijn, hoe sneller je uitkomt bij een betaalde versie.

Met WooCommerce kunnen klanten in jouw webshop afrekenen met een directe bankoverschrijving, Paypal, Rembours of Check. Als je ook andere opties aan wil toevoegen dan zal je op zoek moeten gaan naar een payment provider met een betaal-plugin voor WooCommerce.

De betaal-plugin zelf kost meestal niets. Hou wel rekening met de kosten van een transactie. De prijzen liggen rond de 20 en 50 cent per betaling. Ook vragen sommige payment providers om een maandelijkse bijdrage.

Webwinkel laten maken door freelance webdevelopers

Er is genoeg keuze aan freelance web developers. Het zal even zoeken zijn naar de juiste freelancer, aangezien niet elke webdesigner ook de technische kennis in huis heeft. Daarnaast zal niet elke freelancer rekening houden met zaken als optimalisatie voor hosting, SEO en het programmeren. Stem dit van te voren dus goed af.

Het uurtarief van een WooCommerce webdesigner verschilt per freelancer, maar hou rekening met minimaal € 50 per uur. Een WooCommerce webshop, gebouwd door een zzp’er, zal al gauw ruim € 2500 kosten. Als je iets eenvoudigs wilt met lage eisen, kan je de freelancer ook alleen een template laten installeren. Dan zullen de kosten eerder rond de € 1000 tot € 2000 liggen.

WordPress maatwerk webshop door webdesignbureau

Een webshop kan je ook laten maken door een webdesignbureau. Webdesignbureaus zijn over het algemeen duurder dan zzp’ers. Daartegenover staat dat ze vaak meer expertise in huis hebben en meer maatwerk kunnen leveren, zowel qua functionaliteiten als design.

Een klein webdesignbureau zal circa € 3500 vragen voor het ontwikkelen van een webshop. De kosten bij een webshop met meer eisen ligt tussen de € 3.500 tot € 12.000. Bij een volledig maatwerk design kunnen de kosten al snel oplopen van € 10.000 naar € 20.000.

Complexiteit webshop bepaalt de kosten

Elke webshop is anders en heeft ook andere functionaliteiten. Daarom is er ook geen specifieke prijs te benoemen voor het laten maken van een webshop. De ene webshop werkt prima werkt via WordPress, met alleen een aantal product pagina’s en een standaard afrekenmodule. Maar een andere webshop heeft bijvoorbeeld weer meer maatwerk nodig.

Naast de ontwikkeling komen er natuurlijk ook kosten kijken bij voor het testen en onderhouden van de webshop. Hou dus rekening met het volgende; hoe complexer de ontwikkeling van de webshop, hoe hoger de kosten zullen zijn.

Extra kosten doorontwikkeling

Een webshop is nooit af. Het is geen eenmalig project, maar een doorlopend proces. Als je webshop staat en werkt, dan is dat helaas niet genoeg. Het is daarna nodig om te blijven doorontwikkelen.

De wereld van de technologie staat niet stil en de klanten krijgen andere wensen en behoeften. Om bij te blijven moet jij daarop inspelen en de functionaliteiten in jouw webshop aanpassen.

Daarnaast is het ook nodig om regelmatig onderhoud te plegen aan jouw webshop. De software heeft namelijk updates nodig om goed te blijven functioneren. Ook is onderhoud heel belangrijk om beveiligingslekken te voorkomen en jouw webshop én bezoekers te beschermen.

Hou bij een kleine WooCommerce webshop rekening met zo’n € 450 tot € 1000 kosten aan onderhoud. Het onderhoud van een webshop met meer functionaliteiten zal meer geld kosten.

Het hoofdstuk online marketing wordt ook vaak vergeten bij het door ontwikkelen van een webshop. Maar in deze grote online wereld komen bezoekers helaas niet vanzelf. Door te investeren in online marketing maak je jezelf zichtbaar op het internet. Zo help je jouw bedrijf om je doelgroep te kunnen bereiken.

Denk bijvoorbeeld aan contentmarketing, e-mailmarketing, social media marketing en zoekmachineoptimalisatie. Ook marketing is meestal een langetermijnproces waar continue kosten aan verbonden zitten.

Gratis website offertes vergelijken

WordPress webshop offertes vergelijken

We hopen dat dit artikel je meer inzicht heeft gegeven in de kosten voor het laten maken van een webshop. Een WordPress webshop bouwen kan dus goedkoper lijken dan het daadwerkelijk is. Het is daarom belangrijk om van tevoren voldoende research te doen en verschillende offertes van diverse partijen met elkaar te vergelijken.

Een WordPress webshop laten bouwen: alle kostenposten op een rij

Bij het laten maken van een WooCommerce webshop moet je rekening houden met de volgende kostenposten:

 1. Design en thema: Het design van je webshop is erg belangrijk, hier moet je dus ook in investeren. Je kunt kiezen voor een gratis thema of voor een premium thema, dat meer geld kost, maar vaak meer functionaliteiten biedt.
 2. Hosting: Je webshop moet op een server staan, dit kun je zelf regelen of uitbesteden aan een hostingbedrijf.
 3. Domeinnaam: Je moet een domeinnaam kopen, dit is het adres van je webshop.
 4. Plugins: WooCommerce is een open-source platform en er zijn veel plugins beschikbaar, die extra functionaliteiten toevoegen. Hier moet je ook rekening mee houden in je budget.
 5. Ontwikkeling: Het grootste deel van de kosten zullen uitgaan aan de ontwikkeling van je webshop. Hier moet je dus voldoende budget voor reserveren.
 6. Beveiliging: Je moet je webshop beveiligen tegen cyberaanvallen en hacking, hiervoor kun je beveiligingsplugins aanschaffen of je webshop laten beveiligen door een professional.
 7. Marketing en SEO: Je moet ook budget reserveren voor de marketing en SEO van je webshop, zodat je webshop goed gevonden wordt door potentiële klanten.

Let op: deze kostenposten zijn niet volledig, elke webshop is uniek en de kosten kunnen variëren. Het is dus belangrijk om goed te onderzoeken wat de specifieke kosten voor jouw webshop wensen zullen zijn.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer