WPLounge
WooCommerce
Home » WooCommerce » Je WooCommerce webshop versnellen: 10 tips!

Je WooCommerce webshop versnellen: 10 tips!

Het doel van je webshop is uiteraard om zoveel mogelijk producten te verkopen. Dat het behalen van dit doel veel uitdagingen met zich meebrengt, heb je ongetwijfeld al ondervonden. Eén van de grootste uitdagingen is dat de gemiddelde internetgebruiker erg kritisch is. Zo verwacht elke internetgebruiker dat je webshop razendsnel is.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Heb je op dit moment nog geen razendsnelle webshop? En maak je voor je webshop gebruik van het systeem van WooCommerce? Dan zit je in dit artikel goed. In dit artikel vind je namelijk de 10 beste tips voor het versnellen van je WooCommerce webshop.

Waarom is een snelle WooCommerce webshop zo belangrijk?

Het belang van een snelle WooCommerce is vanuit twee perspectieven erg groot:

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Vanuit het perspectief van de internetgebruiker. Een bezoeker van je webshop wil zo snel mogelijk gebruik van je webshop kunnen maken. Hij/zij wil snel de producten kunnen bekijken en snel een bestelling kunnen plaatsen. Moet de gebruiker wachten op het laden van je webshop? Dan is de kans heel groot dat je webshop direct weggeklikt wordt.
Vanuit het perspectief van Google. Met je webshop wil je uiteraard zo hoog mogelijk in Google komen. Om dat te bewerkstelligen, heb je absoluut een topsnelheid op je webshop nodig. Google gaat namelijk meer en meer waarde aan de laadtijd van een webshop hechten.

Met andere woorden: een WooCommerce webshop móet snel zijn. Is je webshop dat op dit moment nog niet? Dan is het zaak om dit zo snel mogelijk te veranderen. De gevolgen van een snellere WooCommerce webshop kunnen gigantisch zijn; op een positieve manier welteverstaan.

Een ander punt van aandacht is de concurrentiestrijd. Met je webshop voer je ongetwijfeld strijd met andere webshops, waarbij jij uiteindelijk als winnaar uit de bus wilt komen. Om dat voor elkaar te krijgen, moeten alle randzaken van je webshop in orde zijn. Eén van de belangrijkste zaken hierbij is absoluut de snelheid van je webshop.

Je WooCommerce webshop versnellen: 10 tips

Het systeem WooCommerce brengt meerdere voordelen met zich mee. Eén van de voordelen is dat je heel veel kunt met dit systeem, waarbij je voortdurend alle touwtjes in handen houdt. Je bent hierdoor ook in staat om veel invloed uit te oefenen op het functioneren van je webshop. En daarmee op de snelheid van je website.

Wij adviseren je om met onderstaande 10 tips aan de slag te gaan. Deze 10 tips zorgen op korte termijn al voor een (veel) snellere webshop.

1: Upgrade je WooCommerce hosting

Ten eerste is het belangrijk om je WooCommerce hosting te upgraden. Als je op dit moment nog van een budgethosting gebruik maakt, zit deze hosting waarschijnlijk tegen de grenzen van zijn kunnen aan. Dit merk je aan een langere laadtijd en het minder functioneren van je webshop.

Durf daarom te investeren in een goede WooCommerce hosting. Doe hiervoor eventueel navraag bij je hostingprovider of raak in gesprek met andere eigenaren van WooCommerce webshops. Het vraagt om een bepaalde investering, maar dit is de moeite absoluut waard.

2: Installeer een caching plugin

Op het moment dat een bezoeker op je webshop terechtkomt, maakt WordPress automatisch pagina’s aan. Des te meer bezoekers zich op je webshop bevinden, des te meer pagina’s er aan gemaakt moeten worden. Dit gaat ten koste van de laadtijd, aangezien de webshop te druk met andere zaken is.

Dit los je op door gebruik te maken van een caching plugin. Zo’n plugin zorgt ervoor dat je webshop (of delen hiervan) op de computer van je bezoeker opgeslagen worden. De volgende keer dat de bezoeker op je webshop terechtkomt, hoeft je webshop niet meer automatisch pagina’s te genereren. Deze staan immers nog in het ‘geheugen’ van de computer opgeslagen.

woocommerce webshop versnellen cache plugin

Belangrijk voordeel: je webshop hoeft veel ‘minder hard te werken’. Dit betekent dat je webshop alle power kan gebruiken om de snelheid van de webshop te optimaliseren.

3: Update WooCommerce regelmatig

Het systeem WooCommerce wordt regelmatig van een update voorzien. Deze updates hebben betrekking op nieuwe functies, maar ook op bijvoorbeeld veiligheidsissues. Daarnaast zorgen de nieuwe updates ervoor dat je webshop perfect kan functioneren.

Het is daarom belangrijk dat je tijdig WooCommerce update. Dit doe je eenvoudig via je WordPress dashboard, waarna binnen een mum van tijd WooCommerce geüpdate is.

Bijkomend advies is om ook WordPress regelmatig te updaten. De reden hiervoor is gelijk aan bovengenoemde reden.

4: Optimaliseer en comprimeer afbeeldingen

De laadtijd van een pagina op je webshop is afhankelijk van meerdere factoren. Eén van de belangrijkste factoren hierbij zijn de afbeeldingen. Als je afbeeldingen in een groot formaat op je webshop plaatst, gaat dit ernstig ten koste van de laadtijd.

Je doet er daarom verstandig aan om afbeeldingen te optimaliseren. Dit betekent onder meer dat je de afbeeldingen in een klein formaat zou moeten uploaden. Des te kleiner de resolutie is, des te kleiner de bestandsgrootte is.

Ook is het aan te raden om je afbeeldingen te comprimeren. Het comprimeren van afbeeldingen betekent dat je een afbeelding verkleint, waarbij dit niet ten koste gaat van de kwaliteit. Een kwaliteitsafbeelding neemt hierdoor minder MB in ruimte, waardoor je webshop een stuk sneller laadt.

5: Kies een goed WooCommerce thema

De keuze voor een goed WooCommerce thema is van essentieel belang. Dit thema is bepalend voor de uitstraling van je webshop, maar óók voor de snelheid.

Het advies is om altijd te kiezen voor een snel WooCommerce thema. Dit betekent dat het thema zelf al geoptimaliseerd is, waardoor ze zo min mogelijk rekenkracht van je webshop vraagt.

Kies bij voorkeur voor een zo’n eenvoudig mogelijk thema. Als er al allerlei plugins in het thema verwerkt zitten, is het thema automatisch een stuk trager. Tevens is het wenselijk dat de code van het thema zo schoon mogelijk is.

Ga daarom op zoek naar een goed WooCommerce thema. Je kunt onder meer voor Astra kiezen; dit thema staat te boek als één van de snellere WooCommerce thema’s.

6: Update je PHP-versie

Eerder gaven we je al de tip om WooCommerce en WordPress regelmatig te updaten. Hier komt nóg een bijbehorende tip bij: update ook regelmatig je PHP-versie.

Door je PHP-versie regelmatig te updaten, zijn WordPress en WooCommerce in staat om optimaal te functioneren. De reden hiervoor is eenvoudig: met de nieuwste PHP-versie is deze programmeertaal verder geoptimaliseerd. Dit komt de prestaties van je webshop alleen maar ten goede.

7: Maak gebruik van SMTP voor het verzenden van WooCommerce mails

Automatisch bestelbevestigingen naar je klanten sturen en automatisch een enquête naar je klanten versturen. Het zijn zaken die je allemaal in kunt regelen, maar waarvoor je wel enige kracht van je webshop vraagt. Om dit weg te nemen, kun je het beste gebruik maken van SMTP.

Dat veel webshopeigenaren voor SMTP kiezen, heeft ook met andere redenen te maken. Zo is het een feit dat de normale mailfunctie van WordPress erg spamgevoelig is. Bij het gebruik maken van SMTP heb je hier helemaal geen last van.

Met andere woorden: kies altijd voor een SMTP-provider. Met een SMTP-server geniet je van een spamvrije mailbox en van een (veel) snellere webshop.

8: Optimaliseer de WooCommerce database

Wist je dat WooCommerce en WordPress van dezelfde database gebruik maken? In deze database wordt allerlei informatie opgeslagen, maar deze informatie is na enige tijd onbruikbaar. Het is daarom zaak dat deze onbruikbare informatie tijdig verwijderd wordt.

Dit kun je onder meer doen met WP Rocket. Met deze plugin kun je de database voor WordPress en WooCommerce optimaliseren. Des te beter deze database functioneert, des te minder kracht de database van je webshop vraagt. En dat komt de laadsnelheid alleen maar ten goede.

9: Optimaliseer CSS en Javascript

Javascript- en CSS-bestanden maken automatisch http-verzoeken aan. Deze verzoeken worden afzonderlijk van elkaar gedaan en zijn daarmee van grote invloed op de laadsnelheid van een pagina. Door zowel CSS als Javascript te optimaliseren, breng je de laadsnelheid een stuk omlaag.

Om dit te optimaliseren, kun je eveneens gebruik maken van WP Rocket. Met deze plugin is het bijvoorbeeld mogelijk om de CSS- en Javascript bestanden in één bestand te verwerken. Ook is het mogelijk om deze bestanden te verkleinen, maar daar is specifieke kennis voor benodigd.

10: Verwijder niet actieve thema’s en plugins

Heb je in het verleden meerdere WooCommerce thema’s uitgeprobeerd? Grote kans dat deze nog steeds geïnstalleerd staan binnen de WordPress omgeving van je webshop. Dit is volledig onnodig, aangezien je deze thema’s toch niet gebruikt. Verwijder ze daarom zo snel mogelijk.

Doe dit niet alleen met de thema’s, maar ook met plugins. Elke plugin die onnodig op je webshop geïnstalleerd staat, is van negatieve invloed op de laadsnelheid van je website.

Sowieso is het aan te raden om heel kritisch naar je gehele WordPress omgeving te kijken. Kijk kritisch naar de thema’s en plugins, maar ook naar niet actieve pagina’s. Door je webshop zo schoon mogelijk te houden, vraag je zo min mogelijk van je webshop. En precies dát is nodig om de snelheid van je webshop te optimaliseren.

Weet je niet precies hoe je één of meerdere bovenstaande tips op moet volgen? Schakel dan vooral een WordPress specialist in.

Reageer