WPLounge
Waarom is WordPress gratis?
Home » WordPress Algemeen » Waarom is WordPress gratis?

Waarom is WordPress gratis?

Vaak stellen mensen mij de vraag: “Waarom is WordPress gratis?”. In dit artikel probeer ik uit te leggen waarom WordPress gratis is en wat het kost om een WordPress-website te hebben.

WordPress is open source. Dit houdt in dat de broncode van WordPress voor iedereen inzichtelijk is en dat je deze naar eigen inzicht mag aanpassen en kopiëren zonder dat je hiervoor kosten hoeft te maken aan auteursrechten. De ontwikkeling van WordPress vindt plaats door een gemeenschappelijke samenwerking tussen programmeurs, designers en andere specialisten.

Lees ook: Wat is WordPress?

Waarom vragen “ze” geen geld voor WordPress?

Als WordPress zo geweldig is, waarom vragen ze dan geen geld voor WordPress? Dit zou een logische gedachte zijn als WordPress eigendom was van één bedrijf (of van één of meerdere personen). Maar dat is het niet.

WordPress heeft niet één eigenaar, want het is een open source-project waar tienduizenden mensen (en bedrijven) bij betrokken zijn en aan hebben bijgedragen. Niemand heeft deze personen en/of organisaties betaald om aan WordPress bij te dragen.

Dat wil niet zeggen dat deze mensen helemaal niets verdienen aan WordPress. Sterker nog, door aan WordPress bij te dragen zorgen ze ervoor dat WordPress groot is en blijft. En zolang WordPress populair is, kan er  geld verdiend worden met de WordPress-gerelateerde diensten die ze zelf vaak aanbieden.

Door (gratis) aan WordPress mee te werken, wordt de markt voor WordPress-diensten groter en valt er dus meer geld te verdienen.

Wist je dat?
Je kunt zelf ook bijdragen aan WordPress. Dit is niet alleen leuk, maar je hebt er ook iets aan. Lees er hier alles over.

Hoe wordt er geld verdiend aan WordPress?

AutomatticDat WordPress gratis is, betekent niet dat er geen geld wordt verdiend aan WordPress. Zo heeft de oprichter van WordPress (Matt Mullenweg) een bedrijf opgericht (Automattic) dat eigenaar is van WordPress.com. WordPress.com is een freemium blogging-platform, waar je gratis een WordPress-website kunt bouwen. Om bepaalde features te kunnen gebruiken moet je betalen, waardoor je al snel honderden euro’s per jaar kwijt bent als je meer wilt dan alleen de basics. De waarde van het bedrijf Automattic werd in 2014 geschat op 1,16 miljard dollar.

Lees ook: Het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org

Omdat WordPress.org open source is, is er geen enkele regel die je ervan weerhoudt om een dienst te lanceren die vergelijkbaar is met WordPress.com. Hiervoor zou je bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van WordPress Multisite.

Andere voorbeelden van bedrijven die miljoenen verdienen aan WordPress zijn WPEngine, Siteground en Elegant Themes. Allemaal hebben zij een bedrijf gebouwd rondom het WordPress-platform. Hetzelfde geldt voor het Nederlandse bedrijf Yoast, of bijvoorbeeld onze WordPress-hostingpartij Cloud86.

Al deze bedrijven hebben er baat bij dat WordPress groot is en blijft, en dragen daarom vaak (op allerlei verschillende manieren) bij aan WordPress.

Het merk WordPress

Dat WordPress open source en gratis is, betekent niet dat je de naam WordPress overal voor mag gebruiken. “WordPress”, het logo en de term “WordCamp” zijn geregistreerde merknamen. Deze zijn eigendom van de WordPress Foundation.

Dit is ook de reden dat onze website WPLounge.nl heet en niet WordPressLounge.nl. Het gebruiken van “WordPress” in je domeinnaam is niet toegestaan.

Hoe veel kost het om WordPress te gebruiken?

Je kunt WordPress gratis downloaden op WordPress.org. Dit kost je niets. Maar wil je serieus met WordPress aan de slag, dan zul je zeker wat kosten maken. Denk hierbij aan het gebruiken van een goede WordPress hostingpartij of het kopen van een goed WordPress-theme (bijvoorbeeld Divi).

Het feit dat WordPress gratis te downloaden is betekent dus niet dat het gebruiken altijd 100 procent gratis is. Je kunt dit argument dan ook niet gebruiken als je door iemand een WordPress-website laat bouwen. WordPress is dan misschien gratis, het ontwikkelen van een website met WordPress is dat zeker niet.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

3 reacties

  • Naar verluidt zouden er kosten verbonden zijn aan het feit dat ik word press nog langer wil gebruiken
    Kan ik enkele inlichtingen krijgen hieromtrent?

    • Hoi,

      WordPress is gratis te gebruiken. De kosten die er zijn aan het hebben van een WordPress website, zijn de hostingkosten en eventueel de kosten voor bezitten van een domeinnaam.

  • Het nare van dit verhaal is, dat het helemaal niet gratis is. Nadat je het hebt gedownload en je wil er mee gaan experimenteren, moet je eerst gaan betalen voordat je hebt kunnen concluderen of het wat is!