WPLounge
Frontenberg
Home » WordPress Algemeen » Nog niet met Gutenberg gewerkt? Gebruik Frontenberg!

Nog niet met Gutenberg gewerkt? Gebruik Frontenberg!

Over Gutenberg is al veel gezegd en geschreven. Zo schreven wij laatst over de nieuwe editor voor WordPress 5.0 en brachten we later een uitgebreide Gutenberg handleiding uit.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Je weet inmiddels waarschijnlijk wel wat Gutenberg ongeveer inhoudt. En waarschijnlijk weet je ook dat je de Classic Editor-plugin kunt installeren als je straks (nog) niet met Gutenberg wilt werken. Dat is begrijpelijk, maar ook jammer. Ik moest zelf ook even wennen aan Gutenberg, maar toen ik er een tijdje mee bezig was wende het heel snel. Inmiddels weet ik niet beter dan dat mijn content bestaat uit “Gutenberg blocks”.

Gutenberg uitproberen met Frontenberg

Om Gutenberg te testen kun je natuurlijk de Gutenberg-plugin installeren. Het probleem daarvan is echter dat Gutenberg nog niet “production ready” is. Dat houdt in dat er geen garanties zijn voor wat er gebeurt als je Gutenberg installeert. Natuurlijk heb je (als het goed is) gezorgd dat er genoeg backups van je WordPress-website beschikbaar zijn, maar toch wordt over het algemeen aangeraden om een test-website te gebruiken om Gutenberg uit te proberen.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Is dat je te veel werk? Of heb je geen zin om een test-site te bouwen? Dan kun je Gutenberg ook uitproberen met Frontenberg (klik hier). Je kunt op die website direct Gutenberg uitproberen, zonder dat je eerst allerlei plugins hoeft te installeren of test-websites hoeft op te zetten. Ideaal als je nog niet met Gutenberg gespeeld hebt en even een “feeling” wilt ontwikkelen voor de nieuwe editor.Frontenberg screenshot

Niet alles is mogelijk met Frontenberg

Je kunt met Frontenberg snel een gevoel krijgen bij Gutenberg. Maar de tool heeft wel zijn beperkingen. Dat is ook logisch, want het is puur een demo-versie van Gutenberg. Zo kun je in deze Gutenberg-demo geen eigen media uploaden of gedeelde “Gutenberg blocks” aanmaken. Behalve deze zaken kun je wel alle Gutenberg features en blocks uitproberen.

Daarnaast kun je met Frontenberg natuurlijk niet testen hoe Gutenberg het op jouw website gaat doen. Er zijn genoeg mensen die Gutenberg hebben getest op hun website, en er toen achterkwamen dat Gutenberg nog niet helemaal goed werkte. Om dit te voorkomen op jouw website, raden we je aan om tóch een test-website op te zetten óf vóór de release van WordPress 5.0 de Classic Editor-plugin te installeren. Zo weet je zeker dat je editor – zoals die nu is – blijft werken.

Test-website opzetten?

Als je je website host bij Cloud86, dan kun je vrij eenvoudig een staging-omgeving opzetten. Bij andere hostingpartijen kun je het beste een backup van je website downloaden en deze lokaal installeren. Daarvoor kun je WAMP of MAMP gebruiken of natuurlijk Local van Flywheel.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer

Partners