WPLounge
Home » Tutorials » WordPress op je Mac of PC met Local van Flywheel

WordPress op je Mac of PC met Local van Flywheel

Lokale WordPress websites met Local van Flywheel

Wil je WordPress installeren op je Mac of PC? Het kan erg handig zijn om een lokale testomgeving op te zetten. Natuurlijk kun je hiervoor WAMP (Windows) of MAMP (Mac) voor gebruiken, maar het kan ook sneller. Het gratis programma Local van Flywheel laat je in één klik lokale WordPress-sites opzetten.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Local by FlywheelWanneer je WAMP of MAMP gebruikt, moet je bij het installeren van een nieuwe WordPress-website eerst een database aanmaken, WordPress downloaden en dan alles goed zetten. Met Local gaat dit veel sneller: je opent het programma en maakt in een paar klikken een nieuwe WordPress-website. Bovendien kun je een “Blueprint” aanmaken: een WordPress-site die als basis gebruikt kan worden voor iedere nieuwe site die je opzet.

In dit artikel laat ik je zien hoe je met behulp van Local heel snel een WordPress-testomgeving kunt opzetten.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Local installeren

Local gegevens invullenDe eerste stap is vrij eenvoudig: ga naar de website van Local en download Local (gratis). Voordat je het programma kunt downloaden, vraagt Local je wel om een aantal gegevens, waaronder je e-mailadres en telefoonnummer.

Er zijn klachten van andere gebruikers bekend dat Flywheel – een Amerikaanse hostingpartij – je na het downloaden veel e-mails kan sturen. Gelukkig kun je hier gemakkelijk een filter voor aanmaken in je mailbox :-), het is dan ook zeker geen reden om dit handige programma niet te gebruiken.

Zodra het downloaden klaar is, open je Local. De installatie van een VirtualBox, Host Machine en een Local image begint nu. Je wordt tijdens de installatie waarschijnlijk een paar keer gevraagd om je wachtwoord in te vullen. Op een Mac kan het ook gebeuren dat je Local toestemming moet geven om een extensie te installeren. Het installeren kan even duren:

Local installeren
Local installeren

Een website maken

Nadat de installatie voltooid is zal Local je de mogelijkheid geven om een eerste website te maken. Klik op de groene knop om een nieuwe website aan te maken.

Het beginscherm van Local
Het beginscherm van Local

Vul nu een naam in voor je website en klik op “Continue“. Je wordt nu gevraagd om een “environment” te kiezen. Wanneer je voor “Preferred” kiest worden de standaardinstellingen gebruikt. Wanneer je voor “Custom” kiest kun je zelf een PHP- en MySQL-versie selecteren. Dit kan erg handig zijn als je plugins of themes wilt testen met een bepaalde PHP-versie.

Daarnaast kun je kiezen of je gebruik wilt maken van een nginx-server of een Apache-server. Kies je voor je eigen custom-instellingen? Dan kan het zo zijn dat Local eerst nog wat extra gegevens moet downloaden.

Na het selecteren van je instellingen klik je op “Continue”. Je wordt nu gevraagd om een gebruikersnaam, wachtwoord en e-mailadres in te vullen voor je lokale WordPress-website. Daarnaast kun je onder “advanced options” bepalen of je een WordPress Multisite-omgeving wilt maken. Tijdens het installeren van een nieuwe site vraagt Local of je de admin-gegevens wilt opslaan als “default”. Dit kan handig zijn als je geen zin hebt om je wachtwoorden te onthouden.

Admin gegevens als standaard

Je kunt je lokale WordPress-website nu gebruiken zoals je WordPress normaal ook zou gebruiken. Deze lokale omgeving is ideaal voor het ontwikkelen of testen van nieuwe features voor je website.

Je lokale website gebruiken

Na het installeren kun je in Local je nieuwe website zien staan. Je kunt vanuit dit scherm je lokale domein aanpassen. In mijn voorbeeld is dit wplounge.local – als ik dit in mijn browser invul krijg ik mijn test-site te zien. Let op: doordat het een lokale WordPress-website is kan alléén jij deze website zien. Je kunt ook op de knoppen “Admin” of “View Site” klikken om je lokale website snel te openen.

Lokale website instellingen

SSL activeren

Wil je testen of alles ook werkt wanneer je lokale website via HTTPS draait? Klik dan op het kopje “SSL” en klik vervolgens op de knop “Trust”. Je computer zal het certificaat van de lokale website dan vertrouwen, waardoor je je lokale WordPress-site ook via HTTPS kunt benaderen:

Lokale SSL

De mappenstructuur van je lokale website zien

Bij een “live” website zou je FTP gebruiken om de bestanden van je website te zien. Bij een lokale WordPress-website staan deze bestanden gewoon op je computer. In Local kun je gelukkig makkelijk zien waar deze bestanden staan. Onder de titel van je website staat het pad waar de bestanden zich bevinden. Klik er op en de map wordt direct geopend in de Finder (Mac) of in de Windows-verkenner.

Local bestanden
Klik op de knop naast het pad om de map te openen.

Live Link: je lokale site aan anderen laten zien

Local Flywheel Live LinkEen lokale website is op andere computers niet zichtbaar. Gelukkig heeft Flywheel hier een handige feature voor, namelijk de “Live Link“. Wanneer je hier op “Enable” klikt maakt Flywheel een (tijdelijke) URL aan waarop jouw lokale WordPress-website voor anderen te zien is. Deze URL blijft werken zolang het programma Flywheel niet is afgesloten en zo lang jouw computer een internetverbinding heeft.

Je website als “Blueprint” gebruiken

Save as BlueprintDe meeste mensen – waaronder ik – gebruiken WordPress bijna altijd in combinatie met dezelfde plugins en themes. Het kost dan ook tijd om na de installatie van WordPress alle standaard-plugins en -themes te verwijderen en jouw eigen plugins en themes te installeren. Gelukkig heeft Local hier een handig trucje voor. Wanneer je eenmaal één website hebt gemaakt, kun je deze gebruiken als “Blueprint” voor alle andere lokale WordPress-websites die je gaat opzetten.

Om deze feature te gebruiken, klik je met je rechter muisknop op de website die je wilt opslaan en selecteer je vervolgens “Save as Blueprint”. Je kunt je Blueprint vervolgens een naam geven, zodat je deze makkelijk kunt herkennen bij het maken van een nieuwe lokale website:

Save Blueprint
Instellingen voor je Blueprint

Een lokale website online zetten

Heb je een lokale WordPress-website die “af” is en wil je deze online zetten? Dat is precies waar Local voor gemaakt is! Dit geldt echter alleen voor klanten van de hostingpartij Flywheel. De feature Connect to Flywheel geeft je de mogelijkheid om je lokale omgeving te koppelen aan je Flywheel-hosting. Zo kun je je lokale test-sites gemakkelijk “live” zetten en uploaden richting het Flywheel-platform.

Connect to Flywheel

Host je je website liever ergens anders? Dat kan natuurlijk ook. Via het kopje “Database” kun je de database van je lokale WordPress-website gewoon downloaden. Klik op “Adminer” om je database-admin in je browser te openen. Hier vind je onder anderen een “Export”-knop waarmee je je WordPress-database kunt downloaden als SQL-bestand.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

3 reacties

 • Hoi Wouter,

  Ik heb Local/Flywheel nooit geprobeerd maar wel veel (negatieve) ervaringen met XAMPP en WAMP.

  En hoewel het werkt is het best wel een ramp om eea lokaal te krijgen en later weer live te krijgen.

  Daarom ben ik heel blij met mijn nieuwe host die ik na een jaar of 5 speuren eindelijk gevonden heb.

  Check voor het stuk over de One-click-testomgeving:

  https://www.rijnweb.nl/beste-wordpress-hosting-nederland-2018/#testomgeving

  Misschien helpt het iemand die ook klaar is met XAMPP, of WAMP ;-)

  Groet,
  Olaf

 • Hoi Wouter,
  goed artikel, bedankt!

  Ik heb een multisite opgezet in Flywheel. Nu heb ik een 2e site geïnstalleerd maar die kan ik via het dashboard van mijn multitsite niet bereiken. Krijg ik volgende foutmelding: The requested URL /bouw/wp-admin/ was not found on this server. De site kan ik wel via Flywheel gewoon opstarten.
  Heb jij enig idee? Ik lees dat Flywheel gebruik maakt van nginx server en daarom geen .htaccess bestand gebruikt.
  Moet ik dan ergens nog iets aanpassen?

  Alvast hartelijk dank voor je antwoord.

  Groet Tessa

 • Beste Wouter,
  Ik heb Flywheel Local geïnstalleerd conform jouw instructies en door een foutje (mijnerzijds) opnieuw geïnstalleerd. Nu krijg ik lokaal mijn site te zien met codes bij b.v. de buttons.
  Bij de eerste installatie kon ik de buttons fysiek zien en bediening als ik mijn site ging bekijken.

  Heb je misschien een idee wat ik fout heb gedaan?

  Groet,
  Wim