WPLounge
Wat is Atavist
Home » WordPress Algemeen » Overgenomen door Automattic: Wat is Atavist?

Overgenomen door Automattic: Wat is Atavist?

Afgelopen juni werd het platform Atavist overgenomen door Automattic (het bedrijf van Matt Mullenweg, mede-oprichter van WordPress). Maar wat is Atavist precies? En waarom heeft Automattic het platform gekocht?

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Automattic is het bedrijf achter WordPress.com. Dat is een platform waarop je gratis een WordPress-website kunt maken. Als je extra’s wilt hebben, zoals een eigen domeinnaam of bepaalde themes, dan moet je voor WordPress.com betalen. Voor meer informatie lees je ons artikel: Het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org.

Wat is Atavist?

Atavist is een “publishing platform” waarmee je gemakkelijk een soort interactief, online magazine kunt bouwen. Een voorbeeld van zo’n magazine kun je hier bekijken. Door de unieke werkwijze van Atavist werd het door Automattic waarschijnlijk als concurrent gezien voor WordPress.com. De overname van Automattic is dus eigenlijk een logische stap. De unieke features van Atavist zullen geïntegreerd worden op WordPress.com; het hele team van Atavist gaat nu bij Automattic aan de slag.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Matt Mullenweg, mede-oprichter van WordPress en CEO van Automattic:

We are looking forward to incorporating the functionality of Atavist’s CMS platform into WordPress.com and Jetpack to make it available to a much wider audience.

The Atavist Magazine
The Atavist Magazine

Atavist heeft ook een eigen magazine: The Atavist Magazine. Hiermee heeft Atavist een National Magazine Award gewonnen en twee Emmy-nominaties in de wacht gesleept. Het magazine zal blijven bestaan. Het team van Atavist zal samenwerken met Longreads, een bedrijf dat Automattic in 2014 overnam.

Abonnementen

WordPress.com zou ervoor kunnen kiezen om gebruikers abonnementen te laten aanbieden. Het bekende blogging-platform Medium deed dit voorheen ook, maar stopte daar vrij plotseling mee. Dit namen veel schrijvers Medium niet in dank af. Doordat veel publishers gebruikmaken van WordPress.com, zou dit een mooie nieuwe kans kunnen zijn voor Automattic om bijvoorbeeld “gated content” aan te bieden: content die pas na een betaling zichtbaar wordt.

Hierdoor zou er op WordPress.com een enorme boost kunnen plaatsvinden qua kwaliteit. Over het algemeen wordt WordPress.com niet altijd gebruikt voor kwalitatief goede content. De overname van Atavist zou hier verandering in kunnen maken en het platform interessanter kunnen maken voor professionele publishers die (online) geld willen verdienen. De tijd zal het leren.

Bestaande Atavist-gebruikers

Bestaande gebruikers van Atavist zullen langzaam de mogelijkheid krijgen om te “verhuizen” naar WordPress.com. De website van Atavist geeft inmiddels wel de melding “The Atavist platform is no longer accepting new users”, met daarbij een knop om een nieuwe blog of website te starten op WordPress.com.

Meer lezen?

Wil je meer weten over de overname van Atavist door Automattic? Lees dan ook eens het interview Welcome Atavist! van Mark Armstrong met Seyward Darby, Jefferson Rabb en Kathleen Ross van Atavist. Ook de (weliswaar korte) blog van Matt Mullenweg is interessant.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer