WPLounge
ClassicPress
Home » WordPress Algemeen » ClassicPress: WordPress zonder Gutenberg

ClassicPress: WordPress zonder Gutenberg

De nieuwe editor voor WordPress (Gutenberg) wordt niet door iedereen gewaardeerd. Gutenberg – nu nog een plugin – heeft een rating van 2,3 op WordPress.org.

Scott Bowler vindt de aanstaande “merge” van Gutenberg naar de WordPress Core zo schadelijk, dat hij besloot WordPress te forken naar een nieuw project: ClassicPress. Dat is WordPress, maar dan zonder Gutenberg.

ClassicPress

In een Medium-post waarin ClassicPress wordt aangekondigd, zegt Bowler onder meer:

After my feedback on Gutenberg fell on deaf ears I realized that WordPress is no longer a community led project — major decisions are being made by an elite few.

Bowler heeft gezocht naar alternatieven, maar kon deze helaas niet vinden. Hij besloot dan ook om WordPress te “forken”. Doordat WordPress open source is mag je de code gewoon overnemen en hergebruiken voor je eigen project. WordPress zelf begon ooit ook als fork van b2/cafelog (zie ook: geschiedenis van WordPress).

Hopelijk niet nodig

ClassicPress is een fork van WordPress 4.9.8, zonder Gutenberg. Scott Bowler geeft aan dat hij hoopt dat ClassicPress uiteindelijk niet meer nodig zal zijn. Zijn hoop is dat deze petitie tegen Gutenberg succes heeft.

Doelen voor het ClassicPress project

Als de petitie het niet haalt en Gutenberg inderdaad deel gaat uitmaken van WordPress, dan heeft de maker van ClassicPress “geen andere keuze” dan overstappen naar ClassicPress. Zo wil hij zorgen dat oude websites niet “kapot gaan” en dat website-bouwers hun “workflows” kunnen behouden.

Mocht Gutenberg de WordPress Core halen, dan heeft Bowler voor ClassicPress de volgende doelen:

  • Compatibiliteit met het WordPress-ecosysteem bijhouden, door ClassicPress te updaten met patches, bug fixes en andere nieuwe features van WordPress (behalve Gutenberg).
  • De community bepaalt welke richting ClassicPress op gaat. Zo kun je op de “Vote”-pagina van ClassicPress meestemmen over wijzigingen in ClassicPress.
ClassicPress stemmen
Stemmen over wijzigingen in ClassicPress

De community bepaalt

Zoals ik hierboven al noemde: de ClassicPress-community bepaalt straks welke kant het opgaat met ClassicPress. Zo wordt er al gestemd over het verwijderen van Akismet en Hello Dolly als standaard geïnstalleerde plugins.

Conclusie

ClassicPress is een interessant project voor WordPress-gebruikers die Gutenberg niet zien zitten. Je kunt ClassicPress nog niet downloaden, maar als je je e-mailadres invult op de website van ClassicPress krijg je vanzelf een bericht als de eerste versie van ClassicPress beschikbaar is.

Of ClassicPress een succes wordt hangt denk ik van verschillende dingen af. Mocht Gutenberg uitgesteld worden of helemaal niet meer in WordPress worden ingebouwd, dan wordt ClassicPress overbodig. Gebeurt dit wel, dan is het niet ondenkbaar dat sommige gebruikers “switchen”. Vervolgens is het afwachten of ClassicPress net zo actief zal worden geüpdatet als WordPress zelf.

Ik zelf houd het voorlopig bij WordPress, maar ik vind ClassicPress wel een mooi initiatief. In plaats van alleen kritiek te leveren, heeft Scott Bowler er meteen werk van gemaakt.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

2 reacties

  • Ik ben inmiddels overgestapt met een kleine site m.b.v. de switcher plugin. Migratie verliep zonder problemen, dus so far so good.

  • Voor WordPress is inmiddels een Classic Editor plugin uitgebracht. Webmasters kunnen zo kiezen tussen beiden editors.

    https://wordpress.org/plugins/classic-editor/

    Voor bestaande websites is Gutenberg denk ik minder interessant. Ik gebruik voor mijn eigen blog ook nog de klassieke editor. Al ben ik niet ontevreden over Gutenberg, maar het is ook nog steeds in ontwikkeling.