WPLounge
Amnesty Gutenberg
Home » WordPress Algemeen » Nieuwe website Amnesty International gebouwd met Gutenberg

Nieuwe website Amnesty International gebouwd met Gutenberg

Het team van Big Bite Creative heeft de nieuwe website van Amnesty International gebouwd. Deze website is gemaakt met WordPress.com VIP én Gutenberg.

Big Bite had Gutenberg al eerder gebruikt bij het maken van een website voor een grote internationale bank. Dat project gaf Big Bite dan ook het vertrouwen om voor Amnesty met Gutenberg aan de slag te gaan.

Veertien componenten

Toen Amnesty International contact met Big Bite opnam, werd duidelijk dat Amnesty veertien “componenten” wilde gebruiken waarmee meerdere websites gebouwd konden worden. Rond dezelfde tijd presenteerde Matt Mullenweg de roadmap voor Gutenberg tijdens WordCamp Europe 2018.

Volgens Jason Agnew (CTO van Big Bite) ging het lastig worden om deze veertien componenten te maken met custom fields (zoals Fieldmanager, CMB2 of Advanced Custom Fields). Ook wilde hij geen page builder zoals Visual Composer gebruiken, omdat het nog maar de vraag is hoe die gaan werken met WordPress 5.0 (en Gutenberg).

Volgens Big Bite kunnen zelfs de niet-technische redactieleden van Amnesty met de nieuwe website overweg:

We are still in the early stages of launching sites with the new platform, but the client has built up the EU site on their own without much support.
(bron: WP Tavern)

Gebrek aan documentatie

De grootste uitdaging voor Big Bite, is het gebrek aan documentatie voor Gutenberg. Big Bite is zeker niet de enige die hierover klaagt. Volgens Andrews is hierdoor veel tijd verloren gegaan tijdens de ontwikkeling. Toch bleek het allemaal wel mee te vallen nadat de eerste twee “Gutenberg blocks” waren gebouwd. Ook geeft hij aan dat het Gutenberg team op Slack heel erg behulpzaam was.

Naast het gebrek aan documentatie, liep Big Bite tegen een ander probleem aan. Behalve de Yoast SEO-plugin heeft Big Bite vrijwel alles zelf moeten bouwen. Dit heeft te maken met het feit dat veel plugins nog niet (goed) met Gutenberg werken.

Open source

Big Bite is van plan om het hele theme open source te maken, inclusief alle “custom” Gutenberg Blocks die ingebouwd zitten. Wel zal eerst alle Amnesty International-branding verwijderd worden, zodat er straks niet ineens allerlei websites online staan die op de website van Amnesty lijken. Als het aan Big Bite ligt wordt het theme tegelijk beschikbaar gemaakt met WordPress 5.0, of eerder als WP 5.0 en Gutenberg nog lang op zich laten wachten.

Lees ook:

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer