WPLounge
Bijdragen aan WordPress
Home » WordPress Algemeen » Hoe iedereen kan bijdragen aan WordPress

Hoe iedereen kan bijdragen aan WordPress

Als je dit leest ben je waarschijnlijk WordPress-gebruiker. Wist je dat WordPress nooit zo’n succesvol CMS zou zijn geworden als er niet duizenden vrijwilligers (gratis) aan WordPress zouden werken?

Of je WordPress nou gebruikt om een hobby-website mee te maken of om professionele websites mee te bouwen: je kunt iets terugdoen. Maar waarom zou je je tijd (gratis) of geld investeren in WordPress? En wat krijg je ervoor terug? Dat is niet voor iedereen even duidelijk. Vandaar dit artikel: het heeft namelijk wel degelijk zin om een bijdrage te leveren.

Wie draagt er bij aan WordPress?

Er zijn heel veel verschillende manieren om aan WordPress bij te dragen. Daarom zijn er ook veel verschillende soorten mensen die bijdragen aan WordPress. Denk bijvoorbeeld aan het Nederlandse bedrijf Yoast, dat al jaren een gratis SEO-plugin voor WordPress ontwikkelt en veel WordCamps sponsort, zowel in Nederland als daarbuiten. Of kijk eens naar alle mensen die bijdragen aan WordPress. Onder aan dit artikel vind je een lijst van developers die hebben bijgedragen aan WordPress 4.9, en dat is maar één release!

50 duizend gratis plugins
Meer dan 50.000 gratis plugins.

Alle plugins en themes die jij – vaak gratis – op je WordPress-website(s) gebruikt, worden allemaal ontwikkeld door enthousiastelingen die hier niets voor betaald krijgen.

Dit betekent overigens niet dat de makers van plugins en themes waarvoor je wél moet betalen niets bijdragen. Vaak sponsoren deze bedrijven WordCamps en/of laten ze hun werknemers een bepaald deel van hun tijd aan het WordPress-project werken.

Waarom bijdragen aan WordPress?

Door bij te dragen aan WordPress, kun je iets terugdoen. Maar je hebt er zelf ook wat aan! Je leert er ontzettend veel van, hoe je ook bijdraagt. Bovendien leer je allerlei andere professionals kennen, waardoor je je netwerk kunt uitbreiden en zo weer nieuwe kansen kan ontdekken.

Als je je geld met WordPress verdient, heb je er natuurlijk baat bij dat WordPress groot is en blijft. Want als het marktaandeel van WordPress groter wordt en groot blijft, dan liggen er voor jou ook meer kansen.

Wat doet WPLounge?

Oké, we pushen jou om iets bij te dragen aan WordPress, maar wat doen we zelf?

Bij WPLounge waren we voorheen niet echt bezig met het bijdragen aan WordPress. Natuurlijk geven we veel gratis informatie weg door blogs over WordPress te schrijven, maar daar verdienen we ook (een beetje) aan. We vinden daarom dat we best mogen bijdragen aan het succes waar we zelf (mede) van profiteren.

Ons budget is helaas niet zo groot dat we (veel) WordCamps kunnen sponsoren. Sinds kort sponsoren we daarom de WordPress Meetup Leiden, een wat kleiner evenement. Daarnaast proberen we regelmatig te helpen op het support-forum van WordPress.org en zijn we ook zeker van plan om ons als vrijwilliger aan te melden voor verschillende Nederlandse WordCamps.

Ik ben overtuigd. Wat kan ik doen?

Er zijn veel manieren waarop je kunt bijdragen aan WordPress. Dat is ook de reden dat (bijna) iedereen kán bijdragen. Op make.wordpress.org vind je 18 gebieden waarin je kan meehelpen. Zo kun je als developer bijdragen aan de Core van WordPress, maar je kunt bijvoorbeeld ook helpen met vertalingen of het schrijven van documentatie op WordPress.org. Meer uitleg over de verschillende gebieden waarin je kunt bijdragen kun je lezen in deze blog van Nostromo.nl.

Maar dit is (lang) niet het enige..

Vrijwilligerswerk

Je kunt je ook aanmelden als vrijwilliger voor een WordCamp. Ben je goed in evenementen organiseren? Dan kun je je ook aanmelden als organisator.

Kennis delen

Je kunt ook je eigen kennis met anderen delen. Zo kun je je aanmelden om te spreken tijdens één van de Nederlandse WordPress Meetups of je kunt jezelf aanmelden als spreker voor een WordCamp. Vind je spreken vervelend, dan kun je ook proberen anderen te helpen op de Nederlandse (of Engelse) support-forums van WordPress.

Als je een WordCamp bezoekt kun je ook naar Contributor Day komen. Dit zijn dagen waarop een groep vrijwilligers de hele dag (gratis) vanaf één locatie aan WordPress werkt.

Sponsoren

Heb je wat geld over? Sponsor dan eens een meetup of een WordCamp. Doordat deze evenementen gesponsord worden, zijn kaartjes voor WordCamps relatief goedkoop (meestal zo’n €40,- voor twee dagen!) en blijft WordPress voor iedereen toegankelijk.

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer