WPLounge
Hoe veel kost een WordPress-website?
Home » WordPress Algemeen » Hoeveel kost een WordPress-website?

Hoeveel kost een WordPress-website?

Veel mensen vragen ons: hoeveel kost een WordPress-website? In dit artikel proberen we die vraag te beantwoorden.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Het maken van een WordPress-website kan heel makkelijk en snel. WordPress is zelf gratis. Je hoeft dus niets te betalen om WordPress te downloaden. Maar er zijn wel andere kosten om rekening mee te houden. Helaas is er niet één antwoord op de vraag hoeveel een WordPress-website kost, omdat iedereen verschillende wensen heeft voor een website.

Lees ook: Waarom is WordPress gratis?

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

De kosten van een WordPress-website

Er zijn veel ZZP-ers en hobbyisten die een website voor zichzelf willen maken en voor WordPress kiezen. Dat is op zich niet gek, want WordPress maakt het relatief makkelijk om een website te bouwen. Bovendien is WordPress dus gratis te gebruiken, waardoor je in ieder geval niet hoeft te betalen voor het systeem dat je gebruikt om je website mee te bouwen.

Maar er zijn natuurlijk wel kosten verbonden aan het online zetten van je website.

Domeinnaam en hosting

Om je website online te kunnen zetten, heb je meestal een hostingpakket en een domeinnaam nodig. Als je die twee hebt, kun je vervolgens WordPress installeren en dan ben je klaar. Er staat dan een website die je zelf (met WordPress) kunt inrichten zoals jij dat wilt. Dit is niet moeilijk, maar het kost waarschijnlijk wel veel tijd als je dit nog nooit hebt gedaan.

WordPress HandleidingNog nooit een website gemaakt? Bekijk dan eens ons eBook!

In ons eBook leer je in ca. 70 pagina’s hoe je “from scratch” een WordPress-website bouwt. Daarnaast wordt uitgelegd hoe je je website kunt onderhouden (backups en updates).

Handleiding: Stap voor stap een website maken met WordPress »

Een .NL-domeinnaam hoeft niet meer te kosten dan €5 per jaar, bijvoorbeeld bij Cloud86. En een hostingpakket kan ook heel goedkoop zijn. Het goedkoopste pakket van Cloud86 kost bijvoorbeeld maar €2,50 per maand. Als je die kosten bij elkaar optelt kom je op een totaalbedrag van €35 per jaar voor hosting en een domeinnaam. Dat bedrag is voor de meeste mensen redelijk te overzien.

Gratis of premium theme?

Als je WordPress hebt geïnstalleerd, ziet dat er meestal ongeveer zo uit:

Nieuwe WordPress-website

Dit is waarschijnlijk niet helemaal hoe je het voor ogen had toen je begon met WordPress. Je zult daarom waarschijnlijk op zoek gaan naar een WordPress theme. Een theme bepaalt hoe je website er uit ziet. Er zijn zowel gratis themes als premium (betaalde) themes.

Ons favoriete theme is Divi van Elegant Themes. Je krijgt bij Elegant Themes meer dan 85 themes voor 89 dollar (per jaar) of 249 dollar (eenmalig, voor altijd toegang). Je kunt ook op zoek naar een gratis theme, maar in de regel hebben die minder geavanceerde mogelijkheden en functionaliteiten.

Extra functionaliteit

Als je website er eenmaal uitziet zoals jij dat wilt, dan wil je waarschijnlijk wat functionaliteit toevoegen, zoals een contactformulier en Google Analytics. Dit kun je prima zelf doen met allerlei gratis plugins. Als je niet heel technisch bent kan het echter heel lang duren om dit zelf te doen en bovendien houd je waarschijnlijk geen rekening met zaken waar een professionele website-bouwer wél rekening mee houdt. Een goed voorbeeld is de GDPR: minstens de helft van alle websites die ik tegenkom voldoen op geen enkele manier aan deze regelgeving.

Onderhoud

Een website is als een auto: je website heeft af en toe onderhoud nodig om het (goed) te blijven doen. Zo moeten updates geïnstalleerd worden en moeten er backups worden gemaakt voor als er een keer iets fout gaat. Gelukkig maken hostingpartijen redelijk pro-actief backups, maar het installeren van (grote) updates zul je toch echt zelf moeten doen.

Hoe veel tijd kost het om een website te maken?

Je kunt dus alles zelf gaan doen, en dan ben je ongeveer €35 per jaar kwijt voor een simpele WordPress-site met een gratis theme en wat plugins. Je zult dan ook het onderhoud zelf moeten doen én zelf op zoek moeten gaan naar plugins en tools als je een keer iets nodig hebt.

Een belangrijke vraag om jezelf te stellen is: hoe veel tijd kost het mij als ik dit allemaal zelf moet gaan doen? Als je niet heel technisch bent, kost het je waarschijnlijk heel veel uren om een WordPress-website te bouwen waarover jij tevreden bent. Het is veel uitzoek-werk om bijvoorbeeld een contactformulier werkend te krijgen. Het kost dan ontzettend veel tijd, die je misschien beter in je bedrijf had kunnen steken!

Een voorbeeld

Een klant van mij is ooit drie uur bezig geweest met zijn contactformulier, omdat hij het zonde vond om mij in te schakelen (lees: te moeten betalen) voor “zoiets simpels”. Na drie uur gaf hij het op en mocht ik het alsnog doen. Het kostte mij 15 minuten om het contactformulier te maken en goed werkend te krijgen.

Op basis van mijn uurtarief kostte het de klant minder dan €20,- om het door mij te laten doen. En dat terwijl hij er zelf meer dan drie uur mee bezig was geweest, zonder succes. Ik heb hem toen uitgelegd dat juist zulke simpele dingen beter door iemand kunnen worden gedaan die er verstand van heeft. Want:

  • Je weet zeker dat het goed werkt, omdat alles wordt ingesteld door iemand die dat al 100 keer gedaan heeft.
  • Wat is duurder: €20 of drie uur van je tijd? Als je ondernemer bent, betekent dat namelijk drie uur die je niet aan je eigen klanten kunt factureren!

Conclusie

Een WordPress-website hoeft niet heel kostbaar te zijn. Als je alles zelf gaat doen, dan ben je misschien een paar tientjes per jaar kwijt voor hosting en een domeinnaam.

Maar stel jezelf wel de vraag: hoe veel kost het als ik hier zelf 20 uur mee bezig ben? Tijd is geld! Ik zeg natuurlijk niet dat het slecht is om het zelf te proberen. Ik moedig het zelfs aan, omdat dit vaardigheden zijn waar je veel aan hebt. Bedenk echter wel dat het niet altijd goedkoper is om alles zelf te doen. Bovendien weet je dan niet zeker of je website veilig is, goed gevonden kan worden door Google en of alles goed werkt.

Gelukkig zijn er veel ondernemers die dit begrijpen en daarom liever een professional inschakelen voor het bouwen van hun website.

Beoordeel dit artikel

Wouter Postma

Oprichter WPLounge. Blogt ook in het Engels op WPLounge.org.

Reageer

Adverteerders

Vimexx-banner
Hulp Op Afstand WordPress

WordPress hulp nodig? Vraag hulp aan één van onze support medewerkers.

Hulp Op Afstand WordPress

× Hoe kan ik je helpen?