WPLounge
Wat kost een WordPress webshop
Home » WooCommerce » Hoeveel kost een WordPress webshop?

Hoeveel kost een WordPress webshop?

Dus je overweegt om een webshop te maken. Misschien wel om daar een zakcentje mee te verdienen of, als het goed gaat, er een flink inkomen mee te verwerven. Voordat je aan een webshop begint is het belangrijk om na te gaan hoeveel het kost om een webshop te maken. Vandaag bespreken we de kosten voor het maken, onderhouden en eventueel promoten van een WooCommerce webshop.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Ongeveer één op de drie webshops zijn gemaakt met WordPress. Met de WooCommerce plugin kun je een gratis webshop maken, maar dat wil niet zeggen dat het maken van een webshop in zijn geheel gratis is. We willen je niet afschrikken maar wél duidelijk maken dat het bouwen van een webshop om een bepaalde investering vraagt.

Lees ook: Waarom is WordPress gratis?

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Wat is er nodig om jouw ideale webshop te maken?

Dat hangt erg af van jouw persoonlijke wensen, voorkeuren en omstandigheden. Budget speelt hierbij een vrij belangrijke rol, maar houd ook rekening met zaken als gewenste functionaliteiten en design.

Domeinnaam

Om je webshop online te kunnen zetten, heb je een hostingpakket en een domeinnaam nodig. Een .NL-domeinnaam hoeft niet meer te kosten dan €9,95 per jaar, bijvoorbeeld bij Cloud86. Het kiezen van een domeinnaam kan direct samenhangen met de branding en positionering van je online shop en bedrijf. Ook is de beschikbaarheid van domeinen soms nog wel eens een issue. Controleer dus eerst of jouw gewenste domeinnaam nog beschikbaar is, en registreer deze.

Cloud86 webhosting domeinnaam checker
Check snel of jouw gewenste domeinnaam nog wel beschikbaar is bij Cloud86

Webhosting

Als basis zul je met kosten te maken hebben voor je webhosting. Bij een webshop heb je doorgaans een groter webhostingpakket nodig dan bijvoorbeeld bij een kleine WordPress blog. Denk hierbij aan circa €100 jaarlijkse kosten voor alleen de webhosting. In Nederland zijn er diverse partijen die hosting aanbieden. Een partij die wij aanbevelen is Cloud86, Een andere partij is WPLounge zelf, wij bieden ook webhosting aan. Kijk in je eigen tempo rustig naar de verschillende aanbieders, diens pakketten en maak daarin je eigen keuze.

Na het aanvragen van een goed hostingpakket kun je vervolgens WordPress installeren en ben je klaar. Er staat dan een website die je zelf (met WordPress) kunt inrichten zoals jij dat wilt. Dit is niet moeilijk, maar het kost waarschijnlijk wel enige oefening als je dit nog nooit hebt gedaan.

WordPress HandleidingNog nooit een website gemaakt? Bekijk dan eens ons eBook!

In ons eBook leer je in ca. 70 pagina’s hoe je “from scratch” een WordPress-website bouwt. Daarnaast wordt uitgelegd hoe je je website kunt onderhouden (backups en updates).

Handleiding: Stap voor stap een website maken met WordPress »

Gratis of premium theme?

Als je WordPress hebt geïnstalleerd, ziet dat er meestal ongeveer zo uit:

Nieuwe WordPress-website

Dit is waarschijnlijk niet helemaal hoe je het voor ogen had toen je begon met WordPress. Je zult daarom waarschijnlijk op zoek gaan naar een WordPress theme. Een theme bepaalt hoe je website eruit ziet. Er zijn zowel gratis themes als premium (betaalde) themes.

Ons favoriete theme is Divi van Elegant Themes. Je krijgt bij Elegant Themes meer dan 85 themes voor 89 dollar (per jaar) of 249 dollar (eenmalig, voor altijd toegang). Je kunt ook op zoek naar een gratis theme, maar in de regel hebben die minder geavanceerde mogelijkheden en functionaliteiten. Voor een webshopomgeving is de WooCommerce functionaliteit cruciaal. Divi biedt hiervoor voldoende opties. Uiteraard zijn er nog meer aanbieders die stijlvolle en functionele templates verkopen.

Online betalingsverkeer

Je wilt uiteraard ook dat je klanten een product kunnen afrekenen in de webshop. Daarvoor heb je een betalingsprovider nodig. Eén van de bekendste betalingsproviders in Nederland is Mollie. Door een koppeling te maken met Mollie en je WooCommerce webshop kun je ervoor zorgen dat je klanten met alle bekende betaalmethoden kunnen afrekenen (zoals iDeal, PayPal, creditcard en meer). Aan het gebruikmaken van een betalingsverwerker, zoals Mollie, zitten kosten verbonden. Payment providers hanteren tarieven per individuele transactie. Denk grofweg aan zo’n 30 eurocent per transactie.

Inkoop voorraden

Naast de kosten voor je webhosting en de payment provider, dien je ook rekening te houden met de kosten die je voor je fysieke inkoop maakt. Logischerwijs is dit niet van toepassing wanneer je een digitaal product (zoals een eBook) of een dienst aanbiedt. Wanneer je een fysiek product verkoopt, houd dan rekening met de bruto marge. Je bruto marge is het verschil tussen inkoopprijs ex btw en verkoopprijs ex btw. Extra tip: houd ook rekening met eventuele zaken als invoerrechten en inklaringskosten, wanneer je je product(en) uit het buitenland inkoopt.

Kosten verzendproces

Nog een kostenpost die een flinke hap kan nemen uit je winstmarge zijn de verzendkosten. Zeker wanneer het gaat om grotere producten, die niet door de brievenbus passen (brievenbuspost), dus wanneer je gebruik moet maken van een externe leverancier. Vergeet ook niet de kosten voor labels, enveloppen en verzenddozen.

Onderhoud

Helaas is een webshop ook “nooit af”. Eenmaal klaar, moet je je webshop wel blijven onderhouden en beveiligen. Ook is het altijd goed om naar nieuwe mogelijkheden en functionaliteiten te kijken, mochten die functionaliteiten kunnen leiden tot meer conversies in je webshop.

Een WordPress webshop heeft af en toe onderhoud nodig om het goed te blijven werken. Zo is het nodig om plugin en thema up-to-date te houden, en om regelmatig een complete backup van je site te maken. Gelukkig maken de meeste hostingpartijen regelmatig backups, maar het installeren van (grote) updates is de verantwoordelijkheid van de website-beheerder. Wil je website onderhoud uitbesteden en een garantie dat je website veilig én online blijft? Dat kan met de websiteverzekering van WPLounge!

Online marketing

Regelmatig wordt het onderwerp online marketing helaas onderschat of vergeten. Je kunt nog zo’n prachtige webshop hebben, maar een webshop zonder bezoekers is net een winkel zonder klanten. En die potentiële klanten komen niet vanzelf aanwaaien. De promotie hiervoor zit ‘m in online marketing. Hierbij gaat het ook om flinke kosten én is dit een continu proces. Een investering in online marketing is een essentieel onderdeel om een succes te maken van je WooCommerce webshop. Denk hierbij aan zoekmachine-optimalisatie (SEO), oftewel dat je webshop goed gevonden wordt in de zoekmachine.

Daarnaast kunnen de advertentiekanalen heel lucratief zijn, zoals adverteren in Google of het Google Display Netwerk (SEA) en het adverteren op sociale media kanalen, waaronder Facebook of Instagram. Zoals gezegd kunnen de online marketing kosten flink oplopen, wat er vaak voor zorgt dat je in het eerste jaar geen winst zult maken met je webshop. En realiseer je dat je na een jaar niet klaar bent met online marketing; het is een continu proces.

Zelf je webshop maken?

Als je ervoor kiest om je WooCommerce webshop zelfstandig te maken, kun je daarmee flink besparen op je kosten. WooCommerce is namelijk gratis en kun je direct installeren op je WordPress site. Soms is het wel zo dat je extra plugins nodig hebt, voor specifieke functionaliteiten of andere wensen die je hebt. Veel van deze plugins zijn weliswaar ook gratis, maar loop je vaak tegen het ontbreken van functionaliteiten aan, waardoor je genoodzaakt bent de premium versie aan te schaffen. De kosten voor premium plugins variëren behoorlijk. Dus, als je ervoor kiest zelf je webshop te maken, kun je ook eens kijken naar onze video tutorial:

Webshop door iemand anders laten maken

Als je het niet ziet zitten om je webshop helemaal zelf te gaan maken, kun je er ook voor kiezen om dit uit te besteden bij een WooCommerce designer. Prijs? Afhankelijk van de partij, moet je al gauw denken aan een tweeduizend euro.

Hoeveel tijd kost het om een webshop te maken?

Een belangrijke vraag om jezelf te stellen is: hoeveel tijd kost het mij als ik dit allemaal zelf moet gaan doen? Als je niet heel technisch bent, kost het je waarschijnlijk heel veel uren om een WooCommerce webshop te bouwen waarover jij tevreden bent. Het is veel uitzoekwerk, soms al om bijvoorbeeld een contactformulier goed werkend te krijgen. Het kost dan ontzettend veel tijd, die je misschien beter in je bedrijf had kunnen steken!

Een voorbeeld

Een klant van ons is ooit drie uur bezig geweest met zijn contactformulier, omdat hij het zonde vond om mij in te schakelen (lees: te moeten betalen) voor “zoiets simpels”. Na drie uur gaf hij het op en mocht ik het alsnog doen. Het kostte onze technische supportmedewerker 15 minuten om het contactformulier te maken en goed werkend te krijgen.

Met de Hulp-op-Afstand service kostte het de klant minder dan €35,- om het door WPLounge te laten doen. En dat terwijl hij er zelf meer dan drie uur mee bezig was geweest, zonder succes. Juist zulke simpele acties kun je vaak het beste uitbesteden, omdat:

  • Je weet zeker dat het goed werkt, omdat alles wordt ingesteld door een WordPress expert.
  • Wat is duurder: €35 of drie uur van je tijd? Als je ondernemer bent, betekent dat namelijk drie uur die je niet aan je eigen klanten kunt factureren!

IWA-Groep, een betrouwbare partner voor de mooiste sites

IWA GroepWij werken samen met IWA-groep die een all-in-pakket aanbiedt met eenmalige betaling. Zij kunnen de zorg van het bouwen van een WordPress-website van je afnemen zodat je meer tijd in je bedrijf kunt steken. Tip!
Ga naar IWA-groep

Successen meetbaar maken

Het gebruik van Google Analytics is ook vrijwel onmisbaar voor je webshop. Het is een gratis tool om allerlei statistieken bij de houden, zoals het aantal bezoekers en welke pagina’s het meest bezocht worden. Hiermee krijg je een duidelijk inzicht over de prestaties van je website. De WooCommerce omgeving biedt uiteraard ook een optie om de ontwikkelingen in de gaten te houden, qua verkoopstatistieken. Maar wil je dieper de data induiken, zul je gebruik moeten maken van een tool als Analytics.

Veel succes!

We hopen dat je er iets van hebt geleerd en nu, in grote lijnen, weet welke kosten er allemaal zijn bij het maken van een WooCommerce webshop. Heb je nog vragen of wil je ons inschakelen voor assistentie? Stuur ons een chatbericht of neem contact op via e-mail.

Succes!

<h2>Meestgestelde vragen samengevat</h2>

🧮 Welke kosten komen kijken bij een webshop?

Je moet rekening houden met verschillende kosten, afhankelijk van de wensen. Je zult kosten betalen voor het maken, onderhouden en eventueel promoten van je webshop.

⏳ Hoeveel tijd kolt het om een webshop te maken?

Afhankelijk van je technische kennis, kan het veel tijd kosten. Je kunt de overweging nemen om zelf drie uur bezig te zijn, of een extern bedrijf in 30 minuten jou bij te staan. Wat is goedkoper?

💰 Wat levert mijn webshop mij op?

Uiteraard omzet, maar gedurende het proces kun je via Google Analytics goed bijhouden welke statistieken je hebt. Zo krijg je inzicht in bijvoorbeeld het aantal bezoekers of meer bezochte pagina's.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer