WPLounge

Blog

Een blog (of weblog) is (vaak) een website (of pagina op een website) met (blog)artikelen. Meestal staan deze in chronologische volgorde onder elkaar. Bloggen begon ooit als een manier om persoonlijk je verhalen kwijt te kunnen. Inmiddels wordt bloggen ook door veel bedrijven en professionals omarmd en zijn er zelfs genoeg voorbeelden van blogs waaruit een bedrijf is ontstaan (bijvoorbeeld GeenStijl en Frankwatching).

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.
GeenStijl
GeenStijl, één van de populairste weblogs van Nederland.

De blog (of weblog) ontstond uit de online dagboeken die mensen sinds 1994 bijhielden. Het woord “weblog” werd in 1997 bedacht. In 1999 werd het woord “blog” geintroduceerd. In dat jaar werd ook het bekende bedrijf Blogger opgericht. Omdat Blogger van “blog” een werkwoord maakte, hebben de meeste Engelstaligen het nu over blogs, en niet over weblogs.

Software

Voor het bijhouden van een blog heb je veel soorten software. Je kunt onder anderen gebruikmaken van een gratis dienst zoals Tumblr, Blogger of (natuurlijk) WordPress.com.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Naast die gratis diensten, kun je ook bloggingsoftware op je eigen server installeren en je blog zelf hosten. WordPress is hier razend populair om geworden. WordPress begon namelijk als programma om een blog mee te schrijven. Inmiddels is WordPress véél meer dan dat; je kunt er hele websites mee onderhouden en WordPress is een volwaardig CMS (Content Management Systeem).

Zakelijk bloggen

Sinds een aantal jaren wordt het ook steeds populairder om zakelijk te bloggen. Voor veel bedrijven is dit de manier om meer bezoekers naar hun website te krijgen, omdat ze in hun markt te veel concurrentie hebben om hoog in de zoekmachines te komen staan. Een blog zorgt ervoor dat ze op de “long tail” keywords goed gevonden worden en zo alsnog veel bezoekers naar hun website kunnen krijgen.