WPLounge
Home » WordPress Algemeen » Het header.php bestand: wat is het? En waarvoor gebruik je het?

Het header.php bestand: wat is het? En waarvoor gebruik je het?

Wil je nieuwe code aan je WordPress website toevoegen? Als je hier online meer informatie over vindt, is de kans groot dat er aangegeven wordt dat je deze code in het header.php bestand moet plaatsen? Maar, wat is dit nou precies voor bestand? En waar kun je het header.php bestand zoal voor gebruiken?

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Wat is het header.php bestand?

Met dit bestand wordt de lay-out en werking van de header bepaald. De header is het bovenste gedeelte van een webpagina en staat ook bekend als de sectie.

Mocht je wijzigingen aan de header van je website door willen voeren, moet je dit in de sectie doen. En daar heb je het header.php bestand voor nodig. In dit bestand kun je bijvoorbeeld code wijzigen, code schrappen of nieuw code toevoegen.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Waarvoor gebruik je het header.php bestand?

Met het header.php voer je dus wijzigingen aan de header van je website door. Maar, waarom zou je dit willen? Bijvoorbeeld omdat je niet op dit moment niet tevreden bent over het bovenste gedeelte van je website.

Wil je bijvoorbeeld nog iets onder je logo of bedrijfsnaam hebben in de header? Dat is mogelijk door het header.php bestand te wijzigen. Of wil je een extra functionaliteit in de header toevoegen? Ook daar kun je het header.php bestand voor gebruiken.

Tevens wordt de header veel gebruikt voor externe extensies. Wil je bijvoorbeeld de bezoekersaantallen op je website registreren? Hiervoor kun je gebruik maken van Google Analytics. Bij het instellen van je Google Analytics krijg je uiteindelijk ene php code te zien. Het is de bedoeling dat je deze php code op de juiste manier in je website ‘integreert’. Veel mensen kiezen ervoor om deze code te plakken in het header.php bestand.

Dit geldt niet alleen voor de code van Google Analytics. Ook voor bijvoorbeeld de Google Webmaster Tools kun je het header.php bestand gebruiken.

Waarom juist in het header.php bestand deze codes verwerkt worden? Omdat dit bestand op elke pagina ingeladen wordt. Als het bestand niet ingeladen wordt, wordt er geen header weergegeven. En daarmee is de website praktisch onbruikbaar. Het header.php bestand leent zich hierdoor prima voor dergelijke codes.

Code toevoegen aan de WordPress header & Footer

Heb je de wens om nieuwe functionaliteiten aan je header of footer toe te voegen? Of wil je de indeling of samenstelling net iets anders hebben? Om dit voor elkaar te krijgen, hoef je eigenlijk alleen maar code toe te voegen.

Voordat je dit gaat doen, moet je bepalen of je dit in de header of de footer wilt doen. De header is dus het bovenste gedeelte van de website, terwijl de footer het onderste gedeelte is. In de footer staan vaak adresgegevens en/of informatie over copyright.

In de header & footer code toevoegen kan op twee verschillende manieren.

Met een WordPress plugin

Als je weinig tot geen technische kennis hebt, is het verstandig om gebruik te maken van een WordPress plugin. Met onder meer de Head, Footer and Post Injections plug-in kun je gemakkelijk code aan je header en footer toevoegen.

Het is zaak om deze plugin te downloaden, installeren en activeren. Vervolgens kun je naar ‘Settings’ en ‘Header and Footer’ gaan. Je komt nu in een overzicht uit met daarin meerdere tabbladen. Selecteer hierbij het tabblad ‘Header and footer’.

Je ziet nu een section en een section. In eerstgenoemde sectie voeg je code voor in de header toe. In laatstgenoemde sectie vind je de code voor in de footer toe. Hierbij kun je ook nog onderscheid maken tussen ‘Deskstop’ en ‘Mobile’. Uiteraard kun je ook voor zowel de desktop als de mobiel voor dezelfde code kiezen.

Op deze manier code toevoegen is vrij simpel. Zéker als je de code kant-en-klaar geleverd krijgt, kan een kind op deze manier de was doen. Mocht je bijvoorbeeld de Google Analytics code toe willen voegen, is dat binnen een paar seconde gelukt met deze plugin.

Handmatig code toevoegen aan het functions.php bestand

Heb je de kennis en ervaring om zelf met php aan de slag te gaan? Dan kun je ervoor kiezen om de code handmatig toe te voegen. De code zou je toe moeten voegen aan het functions.php bestand.

Waarom in het functions.php bestand en niet in het header bestand? Beide is mogelijk, maar het is aan te raden om voor het functions.php bestand te kiezen. In dit bestand kun je alle code bijeen houden, terwijl je hier ook overlap van code mee voorkomt.

Om de code in dit bestand toe te voegen, moet je één van onderstaande codes gebruiken.

Code voor in de header:
/* beschrijving van de code */
add_action(‘wp_head’, ‘your_function_name’);
function your_function_name(){
?>
De exacte code voor in de header
<?php
};

Code voor in de footer:
/* beschrijving van de code */
add_action(‘wp_footer’, ‘your_function_name’);
function your_function_name(){
?>
De exacte code voor in de footer
<?php
};

Nadat je deze code gegenereerd hebt, moet je deze aan het functions.php bestand van je child thema toevoegen. Voeg de code nooit aan het ‘normale’ functions.php bestand toe, aangezien je hiermee eerdere wijzigingen kunt overschrijven.

Reageer