WPLounge
iframe voorbeeld Google Maps
Home » WordPress Algemeen » iFrames in WordPress

iFrames in WordPress

Ken je ze nog? iFrames! Enige jaren geleden een populaire mogelijkheid om inhoud van elders op een webpagina te plaatsen. Gewoon door een stukje HTML-code te gebruiken dat zorgt voor het laden van een andere pagina of zelfs een externe website. En al zie je ze steeds minder, er zijn nog altijd toepassingen die het gebruik ervan kunnen rechtvaardigen.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

YouTube en Google Maps

iFrames zijn nog zeker niet helemaal afgeschreven en er zijn een aantal nuttige toepassingen die zelfs heel populair zijn.

Wat dacht je van het op pagina’s invoegen van YouTube-filmpjes? Een ook bij het insluiten van de kaarten van Google Maps gebruik je iFrames:

iFrame Google Maps

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

De code die je voor bovenstaande kan kopiëren en plaatsen is:
<iframe width="600" height="450" style="border:0;" src="https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d2447.742372287087!2d4.4941683159932655!3d52.157194779747115!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x47c5c5e2e44a1a5b%3A0x17db87c2689d0aad!2sWPLounge+-+WordPress+specialist!5e0!3m2!1snl!2snl!4v1559031083645!5m2!1snl!2snl" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Gevaren

Toch zijn er velen die adviseren geen iFrames meer te gebruiken. Zo zou het zorgen voor beveiligings-problemen en de usability van je website negatief kunnen beïnvloeden. En ook voor zoekmachine-optimalisatie zou het niet optimaal zijn. Maar al is het een wat achterhaalde manier van werken, over het algemeen zal het gebruik van iFrames niet zorgen voor grote (SEO-)problemen. De zoekbots van bijvoorbeeld Google zijn namelijk heel goed in staat de </iframe>-tags te herkennen en zullen de inhoud op basis daarvan op juiste waarde kunnen inschatten.

Google zegt hierover het volgende:

“Google ondersteunt iFrames voor zover dat mogelijk is. Ze kunnen echter problemen veroorzaken voor de zoekmachine omdat ze niet helemaal passen met het conceptuele model van het internet. In dit model geeft één pagina immers slechts één URL weer en pagina’s die iFrames gebruiken, tonen meerdere URL’s – één voor elk frame – binnen een zelfde pagina. Google probeert geframede inhoud te koppelen aan de pagina met de frames, maar we kunnen niet garanderen dat dit ook daadwerkelijk altijd lukt.”

iFrames in WordPress

Wil je externe content op je WordPress-pagina, dan is het invoegen van een iFrame-code met de gewenste inhoud een kwestie van de code in de editor plakken. Zo geeft onderstaande code met een website-url direct het gewenste resultaat dat je daaronder ziet; de volledig werkende website van WPLounge in een iFrame…

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/V5jM17gvWW8" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Plugins

Wil je meer uit het gebruik van iFrames halen, dan zijn er binnen WordPress een aantal plugins beschikbaar:

iFrame Plugin

iFrame

Ben je een beginner? Kies voor de iFrame-plugin. Deze is eenvoudig in gebruik en zorgt voor weinig complicaties om je website te optimaliseren.

Advanced iFrame

Zoek je meer uitdaging binnen iFrames, dan is de Advanced iFrame een prima optie. Je kunt hier mee met bijvoorbeeld de extra opties inzoomen op de content in het iFrame, de gebruikservaring verbeteren.

Conclusie

De vraag of je anno 2019 nog iFrames moet gebruiken, laten we even in het midden. Soms kun je er gewoon niet omheen (zie de voorbeelden hierboven), maar wees echter kritisch en zoek eventueel naar andere mogelijkheden om het zo makkelijk mogelijk voor jezelf te maken en je niet in de vingers te snijden! Happy Framing.

Beoordeel dit artikel

Roger Overdevest

Roger is eigenaar van de website WPLounge en van zoekmachine marketing bureau Kliq Internet

Gratis op de hoogte blijven?

Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte
te blijven over ontwikkelingen in WordPress!

Reageer

Scroll Up Skip to content