WPLounge
WordPress 5.4
Home » WordPress Algemeen » WordPress 5.4 is beschikbaar: grote update, veel veranderingen!

WordPress 5.4 is beschikbaar: grote update, veel veranderingen!

Gisteren was het zover: WordPress 5.4 is uit! De grootste focus ligt volgens WordPress op “meer manieren om je pagina’s tot leven te laten komen” en “om de snelheid te verhogen, wat je ook daadwerkelijk voelt”. Versie 5.4 bevat onder andere nieuwe blokken, een overzichtelijkere navigatie, een snellere editor en verbeteringen aan de privacy. Je kunt de nieuwe release nu downloaden van WordPress.org/Download of vanuit je WordPress dashboard.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

WordPress 5.4

Voordat we beginnen… Zoals je weet zijn wij van WPLounge soms nogal van de waarschuwingen. Waarschuwingen omtrent het maken van backups. Ook nu willen we je hierop attenderen.

Bijwerken naar WordPress 5.4

Hij is er. WordPress 5.4. Maar voor alle zekerheid: denk aan je backups!

Voordat je op die befaamde update-knop klikt, maak een complete backup, zodat je altijd een stap terug kan. Dit betreft immers een zeer grote WordPress update. Zo wordt je hier door het WordPress team ook op geattendeerd wanneer je van plan bent je CMS te updaten naar versie 5.4.

Backup maken voor de grote update naar WordPress 5.4

Raadpleeg onze uitgebreide handleiding over het maken van een backup van je WordPress website. Dit kan op verschillende manieren. Wij zelf doen het middels de DirectAdmin methode.

Wat is er nieuw in WordPress 5.4?

De nieuwe release zit boordevol functies, waarvan de meeste gericht zijn op de WordPress-blokeditor. Deze release zal de manier waarop je content op je website maakt aanzienlijk verbeteren. In dit artikel delen we wat er nieuw is in WordPress 5.4 en welke functies je moet proberen na het updaten van je WordPress CMS. Laten we eerst inzoomen wat er allemaal voor nieuws te beleven valt in de Gutenberg editor.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

De Full Screen Editor is standaard in WordPress 5.4

WordPress 5.4 geeft standaard de blokeditor weer in volledig scherm. Gelukkig is er nog een weg terug, mocht je hier geen fan van zijn of nog niet toe zijn aan deze grootse look & feel. Je kunt de Full Screen modus verlaten door op de Editor-instellingen te klikken en de optie ‘Modus volledig scherm’ uit te schakelen.

Full Screen modus in WordPress 5.4
We moeten zeggen: nogal overweldigend. Het lijkt alsof e niet meer terug kunt naar je WordPress Dashboard, wat uiteraard niet het geval is. Maar voor veel mensen zal de Full Screen Editor wel even wennen zijn. Je wordt bij je contentactiviteiten wel minder afgeleid.

Twee nieuwe soorten blokken

Ben je wel of geen fan van de blokeditor van WordPress, we moeten ze het wel geven: de blokken worden steeds gebruiksvriendelijker en geavanceerder. Prettig en geruststellend is wel dat je altijd nog terug kunt naar de Klassieke Editor, mocht je nog niet vertrouwd zijn met de blokken.

1. Het nieuwe Sociale Iconen blok

Met het blok Sociale Iconen pictogrammen voor sociale media toevoegen aan je berichten en pagina’s.

Sociale Iconen in WordPress 5.4
Sommige dingen worden steeds makkelijker. Kwestie van gewenning, maar de drempel wordt wel steeds lager gemaakt door het WordPress team.

Door op de knop Toevoegen klikken en een sociaal netwerk te selecteren kun je gemakkelijk een pictogram toevoegen. Vervolgens kun je op het pictogram van het sociale netwerk klikken en de link naar je profiel invoegen. Hiermee kun je alleen pictogrammen voor sociale media toevoegen met links naar je profielen. Het voegt geen knoppen voor het delen van content op social media toe. Daarvoor heb je nog steeds een plugin nodig.

2. Het knoppenblok

WordPress 5.4 introduceert het vernieuwde knoppenblok. Hiermee kunnen meerdere knoppen worden toegevoegd. Je kunt voor elke knop de achtergrond- of verloopkleuren selecteren en kiezen uit twee verschillende stijlen:

Knoppen blok in WordPress 5.4
Klik en je hebt een mooie call-to-action. Stylen maar!

Verbeterde functionaliteiten in de blokken

Extra kleuropties

WordPress 5.4 biedt nieuwe kleuropties voor de blokken. Hiermee kunt je aantrekkelijkere lay-outs maken voor berichten en pagina’s. Voorheen konden gebruikers alleen de kleur van alle tekst in een alinea wijzigen. Met WordPress 5.4 kun je nu de kleur van elke tekst binnen een alineablok wijzigen. Je kunt ook tekst- en achtergrondkleuren kiezen met verlopen voor het omslagblok, en je kunt zelfs achtergrond- en tekstkleuren kiezen voor alle blokken binnen een groepsblok.

Kolommen en kleuren wijzigen in WordPress 5.4
Wij zijn er maar even mee gaan spelen en zijn er zeer over te spreken!

Als je regelmatig het Kolommenblok gebruikt, kun je nu ook kleuren gebruiken om kolommen van gewone alinea’s te scheiden.

Selectietool in WP 5.4

Een verbeterde blokselectie

Met een nieuwe knop in de werkbalk kun je nu gemakkelijk blokken selecteren. Dit is een erg handige tool, vooral als je meerdere kleinere blokken binnen een groepsblok hebt. Klik  op het selectiegereedschap en breng vervolgens de cursor naar het blok dat je wilt selecteren.

Uitgelichte afbeelding? Drag & drop ‘m naar je dashboard!

Voorheen moest je handmatig afbeeldingen selecteren om te uploaden en de uitgelichte afbeelding in te stellen. Met WordPress 5.4 wordt dit een stuk eenvoudiger en interactiever. Je sleept een afbeeldingsbestand naar de sectie voor de featured image (uitgelichte afbeelding) en klaar is Kees!

Uitgelichte afbeelding instellen in het vernieuwde WordPress 5.4
Uitgelichte afbeelding instellen in het vernieuwde WordPress 5.4

Wat kun je er nog meer van verwachten?

Hier volgen nog een aantal vernieuwingen die goed merkbaar zijn.

Betere mobiele werkbalk voor de blok-editor

Voorheen was de blokeditor op mobiele apparaten niet bepaald gebruiksvriendelijk. WordPress 5.4 heeft dit voor een groot deel opgelost met een vaste werkbalk bovenaan je smartphonescherm.

Selecteer afbeeldingsformaten in het galerijblok

Voorheen konden er geen afbeeldingsformaten geselecteerd worden in het afbeeldingenblok. Nu kun je de afbeeldingsgrootte rechtstreeks selecteren in de instellingen rechts.

Verbeterd blok voor de meest recente berichten

Voorheen bevatte het blok met de laatste berichten niet de uitgelichte afbeeldingen. Je kunt nu ook de grootte en uitlijning kiezen voor de weergegeven afbeelding. Dit maakt de functie van het tonen van je nieuwste berichten een stuk aantrekkelijker en nuttiger.

Je kunt nu ook TikTok-video’s embedden

WordPress 5.4 bevat oEmbed-ondersteuning voor TikTok-video’s. Kortom, je kunt nu TikTok-video’s toevoegen aan je WordPress-berichten en -pagina’s, net zoals je YouTube-video’s zou toevoegen. Plak gewoon de video-URL en WordPress zal deze automatisch embedden.

Bijgewerkte privacyhulpmiddelen in WordPress 5.4

WordPress 5.4 brengt verbeteringen aan de ingebouwde privacytools. Export van persoonlijke gegevens omvat nu sessietokens, locatie van community-evenementen en aangepaste gebruikersmeta. Het exporteren van persoonlijke gegevens komt nu in twee bestanden in HTML en JSON. Het HTML-bestand bevat bovenaan een inhoudsopgave voor eenvoudigere navigatie.

Verbeteringen voor developers in WordPress 5.4

WordPress 5.4 heeft verschillende verbeteringen voor ontwikkelaars. Deze verbeteringen zijn vooral van invloed op ontwikkelaars van thema’s en plugins.

Ontwikkelaars kunnen nu onder andere aangepaste velden toevoegen aan navigatiemenu-items. Ook kunnen sneltoetsen worden toegevoegd aan de blokeditor

WordPress 5.4 verandert de HTML-uitvoer voor de kalenderwidget. Het verplaatst de navigatielinks naar een <nav> HTML-element direct na het <table> -element om geldige HTML te produceren. Er is nu een nieuwe functie apply_shortcodes () beschikbaar als alias voor de functie do_shortcode ().

Sommige ongebruikte customizer-classes zijn nu formeel verouderd.

Update uitgevoerd van WP 5
Goedgekeurd! Let’s go for it. Probeer ‘m gerust uit, de vernieuwde en verfijnde blokeditor van WordPress 5.4.

Nieuwigheden samengevat

  • Meer manieren om berichten en pagina’s tot leven te laten komen met je beste afbeeldingen.
  • Meer manieren om je bezoekers binnen te halen en ze betrokken te houden, met de rijkdom aan embedded media opties.
  • Meer manieren om je designersvisie te realiseren en blokken op de perfecte plek te plaatsen – zelfs als een bepaald soort blok nieuw voor je is.
  • Efficiëntere processen.
  • Overal meer snelheid, dus als je secties of galerijen bouwt of gewoon content invoert, kunt je ervaren hoeveel sneller je werk verloopt.
  • Twee nieuwe blokken. En over het algemeen betere blokken.
  • Schonere gebruikersinterface, duidelijkere navigatie en overzichtelijkere tabbladen.
  • WordPress 5.4 helpt bij verschillende privacyproblemen.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer