WPLounge
WordPress5.4 Release Green Laptop Lady 1
Home » WordPress Algemeen » WordPress 5.4 is onderweg! Wat kun je verwachten?

WordPress 5.4 is onderweg! Wat kun je verwachten?

Het is bijna zover: de release van WordPress 5.4 op 31 maart. De release candidate is al sinds enkele dagen beschikbaar. Voor WordPress beheerders is dit het moment om hun extensies te gaan testen op eventuele issues. Wat zijn de belangrijke nieuwe functies en wat is er allemaal verbeterd? Tegen welke issues kun je mogelijk aanlopen? Wij delen de belangrijkste ontwikkelingen in dit artikel.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

WordPress5.4 Release Laptop Illustration

Er zijn belangrijke veranderingen doorgevoerd voor thema’s en plugins. In de release candidate kunnen ontwikkelaars dit naar hartelust gaan testen en verkennen. (Een “release candidate” wil zeggen dat de nieuwe versie zo goed als klaar is maar dat de laatste issues nu nog geconstateerd en verholpen kunnen worden). Wil je met de release candidate aan de slag? Check dan deze deze pagina van WordPress. Hier vind je zowel de WordPress Beta Tester plugin als de downloadlink van de release candidate.

Wat je kunt verwachten in WordPress 5.4

De nieuwe Welcome Guide Modal

WordPress 5.4 heeft een nieuwe welkomst guide pop-up voor nieuwe gebruikers van de block-editor. Een eenvoudige en toegankelijke slideshow met daarin een uitleg over blocks, een verwijzing naar de block library en een link naar de block-editor tutorial.

screenshot welcome guide modal
De nieuwe pop-up verwelkomt en helpt nieuwe gebruikers.

Via het drie-stippen menu in de rechterbovenhoek kun je de guide opnieuw opstarten, mocht je dat willen.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Nieuwe blocks: Social Icons en Buttons

WordPress 5.4 introduceert twee nieuwe blokken: social icons en buttons. Het social icons block geeft je de optie om tot 40 verschillende social media icoontjes en links toe te voegen. Het buttons block maakt het mogelijk om verschillende buttons samen te groeperen. De buttons worden als individuele buttons getoond.

nieuwe blokken social media icons WordPress
Nieuw: het social icons block: voeg tot 40 verschillende social media icoontjes in.

Let wel: deze social icons zijn alleen bedoeld om links in je profielen toe te voegen. Voor het delen op social media is er een WordPress social media plugin nodig.

WordPress 5.4 buttonsgroup block
Het nieuwe buttons block. Voeg meerdere buttons naast elkaar in.

Met het nieuwe buttons block kun je meerdere buttons naast elkaar invoegen in een groep. Je kunt nu kiezen uit twee stijlen, je eigen tekst toevoegen en achtergrondkleuren gebruiken. Je kunt zelfs een gradient toepassen!

Maak je eigen presets voor gradients

Met de nieuwe Gradients API kun je je eigen presets voor gradiënten (verloopkleuren) creëren die je kunt gebruiken voor de groep- of button blokken. Met wat inspanning kan dit een flinke vooruitgang betekenen ten opzichte van de nu nogal beperkte standaard gradient instellingen. Indien gewenst kunnen gradients ook helemaal uitgeschakeld worden.

Verbeteringen aan blocks: meer kleurenopties en drag and drop je featured image

WordPress 5.4 brengt een aantal verbeteringen aan zowel de WordPress block editor als individuele blocks. Wij lichten er nog een aantal voor je uit.

Lazy loading

Naar alle waarschijnlijkheid zal inWordPress 5.4 lazy loading van afbeeldingen standaard gebruikt kunnen worden. Lazy betekent wachten tot het browservenster van de gebruiker zich binnen een bepaalde afstand bevindt voordat de afbeelding wordt gedownload. Dit is goed voor de snelheid van je site.

Meer kleurenopties: kies achtergrond- en tekstkleur

WordPress 5.4 introduceert meer kleurenopties voor je cover-, group- en column blokken.

screenshot cover block kleurenopties
Kies je tekst en een kleur of een afbeelding voor je cover. Je kunt ook een kleur overlay op de afbeelding toepassen.

Je kunt er ook voor kiezen om achtergrond- en tekstkleuren voor alle blokken in een groep aan te passen.

screenschot kleurenopties achtergrond en tekst in group block
Pas kleuren aan voor alle blocks binnen een groep

Zo kun je ook de kleuren voor de achtergrond en tekst in een columns block selecteren.

screenshot kleurenopties blocks in column
De kleurenopties voor de achtergrond en tekst in een columns block

Drag and drop je featured image

Het is in de huidige versie nog niet mogelijk om een afbeelding te slepen en te plaatsen in je uitgelichte afbeelding. WordPress 5.4 heeft deze handige functie wel.

Verander de tekstkleur binnen een paragraph block

Voorheen was het alleen mogelijk om de tekstkleur voor een hele paragraph block aan te passen. Met WordPress 5.4 heb je de mogelijkheid om elk stukje tekst binnen een paragraaf te selecteren en de kleur aan te passen.

Welke functies zou je nog meer kunnen testen?

Wijzigingen en nieuwe functies voor thema’s

WordPress 5.4 heeft verschillende extra functies voor thema’s. Een aantal markup-gerelateerde wijzigingen zullen gevolgen hebben op de thema’s in de front-end editor. Wanneer je verschillende versies van WordPress wilt gebruiken kan dat in je CSS helaas wat druk en onoverzichtelijk worden.

Wijzigingen in de block editor markup en styles

Een aantal wijzigingen in de block editor en markup styles hebben belangrijke gevolgen voor thema’s. Bij een aantal thema’s zullen de block editor styles moeten worden geüpdatet en anders niet meer functioneren. Dit wordt hier door WordPress uitgelegd.

Calendar Widget wijzigingen

De markup van de get_calendar() is ook aangepast. Dit heeft gevolgen voor de calendar widget. Er is geen <tfoot> element meer in de calendar output. In plaats daarvan zijn links naar de vorige en volgende maand verplaatst naar een <nav> element onder het <table> element. Lees hier wat WordPress verder over deze aanpassingen vertelt.

Wijzigingen en nieuwe functies voor block developers

Voor plugin-ontwikkelaars die hun eigen blocks ontwerpen zijn er in WordPress 5.4 verschillende nieuwe API’s en tools om met het blocks systeem te werken.

Genoeg om uit te proberen dus!

Het zijn wijzigingen die flink wat impact hebben op de markup en classes. Dit kan misschien wat ontmoedigend zijn voor thema-ontwikkelaars. Voorlopig is deze transitie-fase wat rommelig. Er wordt echter gewerkt aan een editor markup die één-op-één matcht met de front end. Het is te hopen dat zulke wijzigingen niet regelmatig zullen worden toegepast terwijl ontwikkelaars ondersteuning proberen te bieden aan gebruikers van de verschillende versies van WordPress.

Voor de gebruiker zijn de nieuwe features van de block-editor met alle nieuwe blocks en extra opties qua vormgeving natuurlijk wel interessant. Dit is slechts een gedeelte van wijzigingen en nieuwe features die met de release van WordPress 5.4 worden geïntroduceerd.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer