WPLounge

Leestijd toevoegen aan WordPress berichten

Wellicht heb je het al eens gezien: de zogenaamde leestijd, een simpele indicatie die aangeeft hoe lang het gemiddeld zal duren om het artikel te lezen. In dit artikel leg ik de voor- en nadelen uit en laat ik je zien hoe je de leestijd aan je WordPress berichten kunt toevoegen.

Leestijd WordPress berichten
De leestijd wordt onder de titel weergegeven

Steeds meer websites voegen de leestijd (ook wel Expected Reading Time = ERT) toe en Braian Cray zegt dat bezoekers gemiddeld 13,7% langer op zijn site verbleven nadat hij de leestijd indicatie had toegevoegd. Je zult je wellicht afvragen hoe de indicatie gemaakt kan worden. Niet iedereen leest even snel, toch? Over het algemeen leest men gemiddeld zo’n 250 woorden per minuut, dus hoewel je niet voor iedereen één indicatie kunt maken, is het prima om de leestijd toe te voegen aan je WordPress-berichten. Heb je veel afbeeldingen en andere objecten die afleiden, dan zou ik gaan voor zo’n 200 woorden per minuut. Het maakt niet extreem veel uit: pas bij erg lange artikelen zul je er (misschien) minuten naast zitten, maar dit kun je gemakkelijk zelf controleren. Het is niet voor niets dat The New York Times, het NRC en ook steeds meer boeken een leestijd indicatie toevoegen aan hun teksten.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »
Lees meer over Divi

Leuk: Hoeveel woorden per minuut lees jij? Doe de test » en laat je score achter in een reactie!

Leestijd toevoegen in WordPress

Je wilt bezoekers laten zien hoe lang het artikel is voordat ze er op kunnen klikken, alleen dan heeft het zin. Mensen kunnen dan beter inschatten of ze een artikel nog kunnen lezen (misschien moeten ze bijna weg) en er zit ook nog een psychologisch verhaal achter. Ben je hierin geïnteresseerd, dan raad ik je aan het artikel van Braian Cray te lezen. Wil je de leestijd toevoegen aan WordPress om zelf te ervaren wat je bezoekers ervan vinden, lees dan verder!

WordPress plugin ‘Post Reading Time’

Er is een WordPress plugin die het rekenwerk voor je doet. Installeer en activeer de Post Reading Time plugin. Je kunt deze gratis downloaden in de WordPress.org plugin directory. Heb je hier moeite mee, dan raad ik je aan het volgende artikel goed door te lezen: WordPress plugin installeren. Post Reading Time is een hele eenvoudige WordPress plugin met een simpel instellingen-paneel waar je een aantal gegevens kunt wijzigen.

Leestijd implementeren in je thema

De plugin doet nog niets als je deze hebt geactiveerd. Er is een widget die je kunt gebruiken, instellingen die je kunt wijzigen (zoals het aantal woorden per minuut) en meer. De leestijd wordt echter niet weergegeven bij je artikelen – iets dat je natuurlijk wel wilt. Daar gaan we iets aan doen.

De bovenstaande code voegt de leestijd toe. Plaats deze waar je de code wilt hebben. Deze code moet in een .php-bestand worden geplaatst en vereist enige kennis van programmeren. Heb je geen idee hoe dit werkt, lees dan verder. Maak eerst een backup om mogelijke problemen te voorkomen.

Ga naar Weergave » Bewerken en zoek het index.php bestand. Open het en scroll naar beneden totdat je ergens “category”, “date” of “meta” ziet staan. Daar worden de categorie, datum en vaak auteur opgeroepen door het .php-bestand. Plaats daar de code post_read_time(); bij. Laat <?php en ?> weg als de andere code zonder geplaatst is. Doe je dit verkeerd, dan doet je website niets meer. Heb je hier geen verstand van, dan raad ik aan iemand te zoeken die dit wel kan.

WordPress leestijd tekst vertalen

Als alles goed is gegaan, ziet het er (ongeveer) zo uit. Het ligt er helemaal aan waar je de code precies hebt geplaatst. Ik heb dit in het index.php bestand gedaan, waardoor het onder de titel wordt weergegeven.

Leestijd voorbeeld php

Zoals je ziet is dit in het Engels en wellicht niet helemaal wat je wilt. Je kunt de zin aanpassen, verwijderen of het woord minutes aanpassen naar min of minuten. Om dit te doen, ga je naar Instellingen » Post Reading Time. Daar kun je de teksten aanpassen, net als het aantal woorden per minuut.

Instellingen leestijd

Het woord “minutes” kun je hier echter niet vertalen. Hiervoor zullen we het .php bestand van de plugin moeten bewerken. Ga naar Plugins » Bewerken en selecteer de Post Reading Time plugin. Als er een update van de plugin wordt uitgebracht, zul je de tekst even opnieuw moeten aanpassen.

Er zijn een aantal vertalingen die je waarschijnlijk wilt doen. Als een artikel héél kort is, staat er bij de leestijd “Less than a minute“. Gebruik de zoekfunctie van je browser (Control + F op Windows, cmd + F op Mac) en zoek naar deze woorden. Gebruik geen ‘ of  ” in je vertaling, dan “breekt” de plugin.

Iets boven de “Less than a minute” zin zie je het woord “minute” staan. Iets rechts ervan staat “s“. Haal de “s” weg en verander “minute” in minuten. Sla de plugin op en herlaad de pagina waar de leestijd getoond moet worden. Als het goed is, zie je nu de correcte vertaling. Nu heb je een leestijd indicatie toegevoegd aan je WordPress berichten. Merk jij dat bezoekers dat fijn vinden?

Andere WordPress leestijd plugin

Inmiddels zijn er meer WordPress plugins die een leestijd indicatie toevoegen aan je WordPress berichten, zoals Reading Time WP. De plugin is in essentie gelijk aan de andere plugin, alleen voegt Reading Time WP de leestijd toe in de body van het bericht in plaats van in de meta-ruimte. Een andere (gratis) WordPress-plugin die de leestijd indicatie toevoegt aan je artikelen, is Reading Time. Het grote voordeel van deze plugin is het feit dat er een Nederlandse vertaling bij zit, zodat je dat niet zelf hoeft te doen. Daarnaast kun je via het instellingen paneel aangeven waar de indicatie moet verschijnen – zoals op archief-pagina’s.

Jelle van der Schoot

Jelle van der Schoot is eigenaar van internetbedrijf Bootwebs en mede-oprichter van WordPress Lounge. Hij schreef samen met Wouter Postma het boek WordPress - Een inspirerende handleiding.

1 reactie

  • Handige plugin! Wat je normaal ziet is dat mensen eerst het artiekel beginnen te lezen (of scannen) en na een tijdje afvragen hoe lang het nog doorgaat en naar de scrollbar kijken. Als een artiekel veel afbeeldingen onder de fold bevat kan het een vertekend beeld geven.

    Wat ook wel intressant is, is dat als je de social bookmark knoppen naast de reading time of dat meer shares tot gevolg heeft. Bijvoorbeeld, als een artiekel te complex is of te lang duurt om te lezen, ofdat ze het dan sharen om later terug te vinden ofdat ze het in hun email willen terug vinden, etc