WPLounge
Hoe moet je podcast starten?
Home » WordPress Algemeen » Hoe kan je een Podcast starten op WordPress?

Hoe kan je een Podcast starten op WordPress?

Laten we het eens hebben over podcasts. Op sommige kanalen neemt podcasting contentcreatie over en verspreidt zich als een lopend vuurtje. Omdat het podcast kanaal zo populair en groeiende is, willen we een instructie geven over hoe je je eigen podcast kunt beginnen met WordPress.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Hoe moet je podcast starten?

Wat is een podcast?

Een podcast is een streaming audioshow die wordt verzonden naar verschillende audiospelers. De definitie verandert mee met de technologie, omdat het formaat voor het eerst echt werd gebruikt door Apple iPod-gebruikers, die de gedownloade bestanden handmatig op hun apparaten zetten. Tegenwoordig worden podcasts in een veel bredere zin gedefinieerd dan ooit tevoren.

Voor de meerderheid van de gebruikers worden podcasts gevonden via podcast-apps en worden ze gedownload of gestreamed naar iemands telefoon of computer. Podcasts worden gedeeld als tv-programma’s met afleveringen over verschillende onderwerpen.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Hoe een podcast te starten: een idee

Een van de meest gestelde vragen aan makers is hoe kom je op je ideeën? Iedereen die ooit iets heeft gecreëerd, weet dat ideeën vanuit alle hoeken op je af kunnen komen. Je hebt waarschijnlijk al gedacht aan verschillende podcast ideeën sinds je begonnen bent met het lezen van dit artikel. Het moeilijke is alleen niet om ideeën te bedenken voor je podcast, maar om goede ideeën voor je te halen.

Goede kan in deze context verschillende dingen betekenen. Het kan misschien leuk zijn om een ontwikkelingsteam van je favoriete videogame te interviewen, maar als je de tijd of connecties niet hebt, is het misschien niet zo’n goed idee om een podcast te starten. Misschien als je een film fanaat bent en je een wekelijkse show wilt maken over je gedachten over nieuwe film releases. Maar als je niet het kapitaal hebt om vaak naar de film te gaan, is het misschien niet heel praktisch.

Zodra je gaat brainstormen over een onderwerp, hou dan deze twee vragen in je achterhoofd:

  • Wat is mijn passie?
  • Wat zijn de specifieke dingen die ik leuk vind?

Als je die vragen kunt antwoorden, zit je op het goede pad voor een show. Bijvoorbeeld, stel je houdt van games en je vind het leuk om erover te lezen en de spellen te spelen; maar wat is het wat je er echt leuk aan vindt? Is het misschien de community? Of de vrienden die je hebt gemaakt door het spel te spelen? Een goed idee zou dan bijvoorbeeld zijn om een podcast te doen over/voor de online community’s van spellen.

Een format kiezen

Zodra je een onderwerp hebt, moet je een format kiezen dat erbij past. Het onderwerp speelt namelijk een grote rol in welk format het beste is. Het meest populaire format is de interview. Bij een podcast over/voor de online community’s van spellen zou dit een goede combinatie zijn. Het kan een kleine rondetafeldiscussie zijn van mensen die praten over de games, of gamen in het algemeen. Maar vanwege dit onderwerp, is één persoon die in een microfoon praat misschien niet de beste setting.

Iets wat goed is om in je achterhoofd te houden, is dat je je podcast altijd nog kunt veranderen van format. Als je een een stijl gebruikt die niet lijkt te werken, kun je gewoon nog veranderen naar een setting waarvan je denkt dat het beter werkt.  Wanneer het je eerste podcast is, verwacht het publiek mogelijk ook nog wel wat afwisseling om zo je eigen stijl te vinden. Wel is het belangrijk dat je het niet te vaak doet.

Installatie en technologie vs. inhoud

Wanneer je begint met kijken naar hoe je een podcast moet maken, kun je snel overspoeld raken door allerlei apparatuur, zoals microfoons, mixers en de kosten hiervan. Podcasting kan dan ook een kostbare hobby/beroep zijn. Maar dat hoeft niet per se; je kunt namelijk wel de nieuwste en duurste apparatuur kopen, maar je hebt het niet nodig om professioneel over te komen. Het kan natuurlijk helpen voor de luisterervaring van je volgers, maar niets is zo belangrijk als de inhoud van je podcast zelf.

Software

De software die je gebruikt, is niet van cruciaal belang. Persoonlijke voorkeuren maken veel uit wat mensen gebruiken. Dat en het budget natuurlijk. Populaire software zijn bijvoorbeeld Audacity en Garage Band. Audacity is volledig gratis te gebruiken en Garage Band is gratis voor Mac-gebruikers. Beide zijn een stuk gunstiger dan apps zoals Adobe Audition, Apple Logic Pro of Avid Pro Tools.

Over het algemeen, worden Audacity en Garage Band beschouwd als toegankelijker voor beginners. Terwijl Adobe Audition en Avid Logic Pro meer gericht zijn op professionele podcasters/audio producers. In elk programma heb je professioneel kwaliteit geluid. Weten hoe je de app moet gebruiken en er comfortabel mee raken is belangrijker dan de functionaliteiten van de app zelf.

Microfoon

Een goede microfoon hebben is belangrijk. We raden het niet aan om op te nemen met een microfoon van een headset of een interne microfoon in je laptop. Je hoeft ook geen duizend euro te spenderen aan een microfoon.

Blue Yeti

De Blue Yeti is een van de meest aangeraden microfoons voor beginners omdat het heel makkelijk te gebruiken is. De microfoon levert zeer goede geluidskwaliteit. Blue Yeti microfoons kunnen wel gevoelig zijn voor achtergrondgeluiden, dus is het handig om een microfoonkapje te gebruiken. Hij kost rond de €160,-.

RØDE Procaster Mic

De RØDE Procaster Mic is een high-end microfoon die een uitgebreidere installatie nodig heeft dan de Blue Yeti. Hij biedt dan ook hogere audiokwaliteit met minder achtergrond- en omgevingsgeluid dan de meeste microfoons.

De podcast opnemen

Je kunt niet leren hoe je een podcast kunt starten zonder te leren hoe je de podcast moet opnemen. Je kunt het beste materiaal en ideeën van de wereld hebben, maar als je nooit opneemt, is alles voor niets. Nu laten we je het proces van het opnemen van een podcast zien.

We gaan Audacity gebruiken omdat het een van de eenvoudigste en universeel compatibele apps is. Het proces en de instellingen zijn ongeveer hetzelfde, ongeacht welke app je gebruikt.

Audacity

 

Eerste wat je wilt controleren, is of je de juiste microfoon hebt geselecteerd. Veel computers hebben namelijk een standaard ingebouwde microfoon en deze wordt waarschijnlijk automatisch geselecteerd wanneer je de app opstart. Bij 1 kun je de microfoon selecteren. 2 is natuurlijk de opnameknop. Bij 3 pas je het ingangsvolume van die microfoon aan.

De podcast exporteren

Wanneer je klaar bent, is het tijd om de podcast te exporteren. Het verschil tussen Project opslaan en exporteren is dat opslaan een Audacity project maakt, die je kunt aanpassen. En wanneer je exporteert, heb je het bestand wat je aan je luisteraars kunt bieden.

Audacity InstellingenDit zijn de instellingen die we aanbevelen voor een MP3 export die wordt geüpload op je podcast host. De twee belangrijkste instellingen zijn dat je Export naar Mono verandert en dat je de kwaliteit op Medium of Standard houdtDeze keuzes verminderen de bestandsgrootte aanzienlijk, wat invloed heeft op je hosting en de download-/streamingsnelheid.

Kies de podcast hosting

Voor podcast-hosting zijn er veel opties. Het is lastig om een juiste podcast host te vinden. Misschien heb je een gelimiteerd budget, misschien is geld geen probleem, wat het probleem dan ook is, een podcast host kiezen is een van de belangrijkste onderdelen van het leren hoe je een podcast maakt.

Anchor.fm

Anchor.fm is een nieuwkomer in de podcast-arena. Anchor FM levert gratis hosting. Sommigen worden afgeschrikt door het idee van volledige gratis hosting, maar er zijn vooralsnog geen risico’s te bekennen.

Podbean

Podbean is een gratis en premium podcast-host. Ze geven de meeste functies aan gratis gebruikers, maar een paar geavanceerde eigenschappen worden achtergehouden voor betalende leden. Ook integreert de host goed met WordPress.

Blubrry

De hosting van Blubrry is solide. Wat betreft WordPress integratie zit je bij Blubrry ook goed. Hun PowerPress plugin is een van de beste podcasting plugins voor WordPress.

Buzzsprout

Buzzsprout is een topper voor WordPress podcasters. Niet alleen omdat de hoster betrouwbaar is, maar ook vanwege de plugin. Hoewel het misschien niet even kwalitatief is als Blubrry’s PowerPress, is de integratie met de Buzzsprout hosting zelf een van de beste die we hebben gezien.

SoundCloud

SoundCloud is een totaal andere keuze voor podcasters. Technisch gezien is SoundCloud geen podcast host. Maar het dient zich prima voor een meer uitzendgeoriënteerde audio. SoundCloud is gratis te gebruiken maar heeft helaas geen WordPress plugin. Wel kun je het verbinden via andere plugins (SoundCloud Ultimate plugin).

Libsyn

Libsyn is voor velen de standaard podcast host. Het bedrijf bestaat al langere tijd en heeft bewezen stabiel en betrouwbaar te zijn. De prijs is niet hoog en zodra je Libsyn hebt gekocht heb je het gehele programma ter beschikking.

Live gaan met je podcast

Zodra je je host hebt gekozen, en je website er klaar voor is, is het tijd om je podcast klaar te zetten voor publicatie. Om het soepel te laten verlopen, moet je je website verbinden met Apple Podcasts. Apple Podcasts heeft een enorme database waar ontzettend veel podcasts op te vinden zijn. Uiteraard moet jouw podcast hier ook onderdeel van uitmaken.

Sommige podcasts, zoals Anchor.fm, zorgen er zelf voor dat jij op Apple Podcasts staat. Als dit het geval is, zul je nog even na kunnen gaan welk Podcast Connect account je toegewezen krijgt. Als het account niet door jou beheerd wordt, moet je de koppeling aanleggen. Dit is een simpel proces van een code toevoegen die Apple je geeft in de beschrijving van de podcast.

Zodra je ingelogd bent op Apple Podcasts, ben je klaar om online te gaan. Je podcast is live en je kunt beginnen met uitzenden.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

1 reactie