WPLounge
WPForms
Home » WordPress Algemeen » Hoe kan je een Dropbox uploadfunctie toevoegen aan je contactformulier?

Hoe kan je een Dropbox uploadfunctie toevoegen aan je contactformulier?

In dit artikel willen we je laten zien hoe je gemakkelijk een Dropbox upload functie kunt toevoegen aan je contactformulier.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Waarom een upload formulier gebruiken?

Stel je wilt dat bezoekers een bestand uploaden op je website, bijvoorbeeld sollicitanten die hun CV willen bijvoegen of bewoners die bouwtekeningen van hun huis willen sturen naar een bouwbedrijf.  Dit kan goed via een contactformulier met de mogelijkheid tot het uploaden van bestanden, welke je vervolgens kunt laten sturen naar de Dropbox van de ontvanger. Als je veel bestanden binnen krijgt, is het handig om het formulier te koppelen met Dropbox.

Zodra jij die bestanden ontvangt, kan je ze opslaan op je WordPress-website of gebruiken. Ze worden dan toegevoegd aan de wp-content map. Als je bestanden toegestuurd krijgt die niet gerelateerd zijn, is het een goed idee om ze extern op te slaan, bijvoorbeeld in je Dropbox.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Het uploaden van attachments naar Dropbox heeft de volgende voordelen:

  •  Het houdt uploadformulier items gescheiden van je WordPress-bestanden;
  • Dropbox maakt het gemakkelijker om de bestanden te delen en je hoeft de gebruikers geen toegang te geven tot je website;
  • je kunt eenvoudig door formulierbijlagen bladeren vanaf je Dropbox-dashboard;
  • Als je deze bestanden niet meer nodig hebt, kan je ze downloaden, archiveren en verwijderen.

Dat gezegd hebbende, laten we eens kijken hoe je een WordPress formulier kunt maken met een optie om bestanden naar Dropbox te uploaden.

Een Dropbox-uploadformulier maken in WordPress

Eerst moet je de WPForms plug-in installeren en activeren. Lees ons artikel over het installeren van een WordPress-plug-in voor meer informatie.

Nadat je de plug-in hebt geïnstalleerd en geactiveerd, moet je in de zijbalk op WPForms klikken > en dan Nieuwe toevoegen.WPForms

Zodra je op Nieuwe toevoegen hebt gedrukt begin je met het maken van een formulier. Geef het formulier een naam en selecteer Eenvoudig contract formulier als startpunt.

WPForms Contract formulier

WPForms laadt het formuliersjabloon met veelgebruikte formuliervelden. Je kunt op elk veld klikken om het te bewerken. Ook kan je velden slepen om ze opnieuw te verdelen of je kunt nieuwe velden aan het formulier toevoegen.

Nu kan je op de ‘Bestandsupload‘ knop drukken onder ‘Fancy fields‘ in het linker gebied.

WPForms File upload

Met deze knop wordt het veld voor het uploaden van bestanden aan het formulier toegevoegd. Klik vervolgens op de knop ‘Opslaan‘ rechtsboven in je beeld om op te slaan en het uploadformulier is gereed.

Zapier gebruiken met WPForms

Volgende wat je gaat doen, is je formulier verbinden met je Dropbox account. Daarvoor gebruiken we een programma dat heet Zapier. Met Zapier kan je verschillende apps verbinden met je website. In dit geval zullen we het gebruiken voor een verbinding tussen WPForms en Dropbox.

WPForms kan je gebruiken in combinatie met een ‘Zapier-add-on’. Deze kan je met meer dan 1500 apps koppelen, waaronder Dropbox. Om deze add-on te gebruiken, moet je naar de pagina WPForms > Add-ons. Daar moet je de Zapier-add-on zoeken en installeren. Zodra de add-on geïnstalleerd is zal hij automatisch geactiveerd worden.

Zapier

Zodra je de Add-on hebt geïnstalleerd, ga je naar WPForms > Instellingen > Integraties. Hier staat de Zapier API-code. Deze heb je nodig om je WordPress website met Zapier te verbinden.

Zapier Code

Zodra je deze API-code hebt gekopieerd, moet je naar de Zapier website gaan en inloggen op je Zapier-account. Klik vervolgens op de knop ‘Make a Zap’ om door te gaan.

Zapier Make a Zap

 

Er zijn veel apps beschikbaar, dus het beste is om WPForms op te zoeken in de zoekbalk. Eenmaal gevonden selecteer je het als een ‘Trigger app’. Daarna moet je ‘New Form Entry’ selecteren als Trigger Event voor de WPForms-app. Het zal dan een trigger creëren bij elke formulierinzending.

New Form Entry

Nu kan je je aanmelden bij WPForms (op Zapier) om je Zapier-account te kunnen verbinden met de WPForms-plug-in op je website.

Om Zapier te verbinden met je website, moet je de URL van je website en de API-code toevoegen (die je al eerder had gekopieerd). Vervolgens zal Zapier je WPForms account weergeven. Klik dan op de knop Continue.

Account kiezen

Selecteer vervolgens het bestandsuploadformulier dat je eerder hebt gemaakt en klik op ‘continue’.

Bestandsuploadformulier

Voordat je naar de volgende stap gaat, zal Zapier je vragen om het nieuwe formulier te testen om te kijken of alle instellingen correct werken. Als je terug gaat naar WPForms en dan klikt op Alle formulieren, selecteer een formulier en bekijk het voorbeeld.

Voorbeeld Formulier

Om deze test goed te laten verlopen, kan je een bestand uploaden, en een dummytekst toe te voegen in het berichtgedeelte. Zodra je dit hebt gedaan ga je naar je Zapier-account om te kijken of alles succesvol is verlopen.

Test Zapier

Als de test geslaagd is, kan je naar de volgende stap.

WPForms verbinden met Dropbox

Eerst log je in op je Dropbox account en maak nieuwe Dropbox map aan. Je kunt deze map dan ‘WPForms Uploads’ noemen of een andere naam geven. Alle bestanden worden automatisch in deze map geüpload. Vervolgens ga je terug naar je Zapier-account. In het gedeelte ‘2. Do this’ moet je Dropbox kiezen.

Dropbox Verbinden

Zodra je Dropbox hebt aangevinkt wordt je gevraag wat je wilt doen met Dropbox, Selecteer dan de Upload File functie en klik op de knop continue.

Keuzes Dropbox

Vervolgens klik je op de ‘Sign in to Dropbox’ knop om te verbinden met je Dropbox account. Zodra je account is verbonden met Zapier, worden je twee vragen gesteld;

  1. De Dropbox-map waarin je de bestanden wilt opslaan;
  2. De URL van de Formulier.

2 opties

Na het instellen kan je doorgaan en je configuraties testen. Klik dan op de Test & continue knop om verder te gaan.

Test & continue

En als laatste, klik op de ‘Turn Zap On’ om deze instellingen op te slaan. Het duurt enkele seconden en dan zie je je de Zap status rechtsboven in je beeldscherm.

Your Zap is on!

Nu is je online formulier met bestandsuploadoptie klaar om toegevoegd te worden aan je website.

Het Dropbox-uploadformulier toevoegen in WordPress

Om het Dropbox-uploadformulier toe te voegen aan je WordPress website, kan je elke pagina of post bewerken waar je het wilt weergeven.

Voeg het WPForms-blok toe aan de inhoudeditor en selecteer het formulier dat je eerder hebt gemaakt.

Inhoudeditor

WPForms laadt de live preview van je formulier in de inhoudeditor

Live preview

Je kunt nu je website bezoeken om het formulier in actie te zien. Je kunt het formulier ook testen door een bestand te uploaden en het formulier in te vullen.

Contactformulier live

Dat is alles. Veel succes ermee!

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer