WPLounge
Media Bibliotheek
Home » WordPress Algemeen » Hoe kan je je WordPress mediabibliotheek opruimen?

Hoe kan je je WordPress mediabibliotheek opruimen?

Door je WordPress mediabibliotheek op te ruimen spaar je schijfruimte op je hosting-server en vermindert de back-upgrootte. In dit artikel laten we je twee methodes zien hoe je eenvoudig je WordPress mediabibliotheek kunt opschonen.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

WordPress maakt verschillende kopieën van bestanden die jij uploadt, en al deze bestanden worden opgeslagen terwijl ze niet worden gebruikt op de website. Dit leidt tot veel opslagruimte die onnodig in beslag wordt genomen door je mediabibliotheek.

Mediabibliotheek WordPress
De mediabibliotheek van WordPress. Je vindt ‘m onder Media > Bibliotheek.

Waarom je media bibliotheek opschonen?

WordPress maakt meerdere kopieën aan  van elk bestand dat jij naar je website uploadt. WordPress thema’s en plugins kunnen ook extra afbeeldingsformaten eisen. Los van deze afbeeldingsformaten, worden er ook een heleboel afbeeldingen geüpload die later nergens worden gebruikt op je website.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Deze mediabestanden nemen schijfruimte in op je WordPress-host server. Ze vergroten je backup groottes, wat betekent dat het langer duurt om een backup, overdracht en herstel van je website te maken. Als je al voor langere tijd een WordPress website hebt, kan je profiteren van het opschonen van de WordPress mediabibliotheek

Tip: Je ruimt ongebruikte mediabestanden op door ze permanent te verwijderen. Nadat je de bestanden hebt verwijderd, kun je ze niet meer terughalen. Zorg ervoor dat je een volledige WordPress backup uitvoert voordat je verder gaat.

Methode 1: Ruim je WordPress mediabibliotheek op met Media Cleaner

Voor deze methode gebruiken we de Media Cleaner plugin. Het is een gratis plugin, waarvan ook een pro-versie beschikbaar is met meer functionaliteiten. Eerst moet je de Media Cleaner plugin installeren en activeren. Voor meer details, zie onze stap voor stap instructie over hoe je een plugin moet installeren.

Media Cleaner plugin
Media Cleaner plugin

Nadat je de plug-in geactiveerd hebt moet je naar de pagina Media > Cleaner om je WordPress mediabibliotheek te analyseren. Tijdens dit proces zal een nieuwe tabel in je WordPress-database gemaakt worden om je gegevens in op te slaan.

Daarna moet je op de knop Start Scan drukken om de media-analyse uit te voeren.

MediaCleaner

Media Cleaner zoekt nu naar bestanden in je mediabibliotheek en in je WordPressberichten en -pagina’s. De plugin probeert dan bestanden te vinden die zich in je mediabibliotheek bevinden, maar niet op je website worden gebruikt. Dit kan even duren, afhankelijk van de grootte van je mediabibliotheek en de inhoud die je hebt.

Als je klaar bent, zie je een lijst met resultaten. Het toont alle mediabestanden die momenteel niet in gebruik zijn op je website. Je kunt dan alle bestanden selecteren die je niet wilt bewaren en ze vervolgens verwijderen. Ook kan je op de knop Delete all klikken om alle ongebruikte mediabestanden onmiddellijk te verwijderen.

Methode 2: Je WordPress mediabibliotheek opruimen met Media Deduper

Voor deze methode gebruiken we de Media Deduper plug-in. Het is beschikbaar als een gratis en betaalde versie.

We raden aan om de pro-versie te gebruiken, omdat je hiermee kunt voorkomen dat dubbele afbeeldingen worden verwijderd in de WordPress-galerij, Yoast SEO, WooCommerce etc.

Na installeren en activeren van de Media Deduper plugin moet je de pagina Media > Manage Duplicates bezoeken en op de knop Index Media klikken om je mediabibliotheek te analyseren.

Manage Duplicates

De plugin begint je mediabibliotheek te analyseren en toont alle dubbele afbeeldingen. Je kunt vervolgens zien of een dubbele afbeelding op je website gebruikt wordt.

Nadat je de bestanden hebt bekeken, kan je alle bestanden of specifieke kopieën selecteren. Selecteer vervolgens ‘Smart Delete‘ in het vervolgkeuzemenu en klik op de knop Apply.

Smart Delete

De functie Smart Delete zorgt ervoor dat afbeeldingen die op je website worden gebruikt, niet verwijderd worden. Het zal ook dubbele afbeeldingen samenvoegen zodat je mediabestanden kunt hergebruiken zonder hetzelfde bestand opnieuw te uploaden.

Optimaliseren van je mediabestanden

Nu je hebt voorkomen dat er dubbele afbeeldingen op je host server staan, is de volgende stap het optimaliseren van je mediabestanden.

Veel gebruikers uploaden afbeeldingen rechtstreeks vanaf hun smartphones. Deze afbeeldingen van hoge kwaliteit hebben vaak een te ruime bestandsgrootte. Ze nemen schijfruimte in beslag, vergroten de backup grootte en beïnvloeden de snelheid en prestaties van je WordPress website. Je kunt een WordPress-compressieplugin voor afbeeldingen gebruiken om je mediabestanden automatisch te optimaliseren zonder kwaliteit te verliezen.

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer