WPLounge
Gebruikers, rollen en rechten in WordPress
Home » WordPress Algemeen » Gebruikers, rollen en rechten in WordPress

Gebruikers, rollen en rechten in WordPress

Heb je mensen enthousiast gemaakt om voor jouw WordPress-website te schrijven en wil je ze het liefst direct vanuit WordPress laten werken? Dan is het handig om te weten welke rechten er bij welke rollen horen.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Gebruikers, rollen en rechten in WordPress

5 verschillende gebruikersrollen in WordPress

WordPress wordt geleverd met een gebruikerssysteem dat de rol van elke specifieke gebruiker omschrijft. Het kennen van deze gebruikersrollen en machtigingen is erg belangrijk.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

In WordPress zijn er vijf standaard gebruikersrollen:

 • Beheerder
 • Redacteur
 • Auteur
 • Schrijver
 • Abonnee

Wij leggen je hier precies uit wat voor type gebruiker welke rechten heeft en wat je daar wel en niet mee kunt.

Beheerder (Administrator)

Deze rol is voor site-eigenaren en geeft je volledige controle over de WordPress-site. Een beheerder kan andere beheerders verwijderen en rollen aanpassen, nieuwe berichten toevoegen, bewerken en verwijderen en zowel plugins als thema’s installeren. Een rol die je dus niet zomaar aan iemand geeft.

Redacteur (Editor)

De redacteur heeft controle over de contentsecties van je website. Hij kan zelf berichten en pagina’s maken, bewerken en publiceren. Ook is het voor de redacteur mogelijk om berichten en pagina’s te bewerken die anderen geschreven hebben. Redacteurs hebben geen toegang tot je site-instellingen, plugins of thema’s.

Auteur (Author)

De auteur kan zelf berichten schrijven, bewerken en publiceren, maar niet de berichten van anderen aanpassen en/of pagina’s aanmaken. Een auteur kan alleen zijn eigen berichten aanpassen en verwijderen. Ze beheren geen instellingen, plugins of thema’s.

Auteur wijzigen? Lees onze tutorial over hoe je een auteur van een specifiek artikel kunt wijzigen.

Schrijver (Contributor)

Een schrijver kan berichten maken, maar niet publiceren. Dit moet een beheerder of redacteur voor ze doen. Wij vinden de rol van schrijver ideaal voor bijvoorbeeld gastartikelen.

Wel een groot nadeel van deze rol is dat je zelf geen bestanden kunt uploaden, wat betekent dat ze geen afbeeldingen aan hun eigen artikel kunnen toevoegen.

Abonnee (Subscriber)

Een abonnee is lid van je website, maar kan niet meer dan een “normale” gast. Het voordeel van het lid worden is wel dat een abonnee reacties kunt achterlaten zonder iedere keer opnieuw zijn of haar gegevens in te vullen.

Gebruikersrollen aanpassen

Wil je de machtigingen van een bestaande WordPress gebruikersrol wijzigen? Dan is het eerste wat je moet doen de Capability Manager plugin installeren en activeren. Weet je niet hoe je een plugin moet installeren? Klik hier voor onze instructie.

Na installatie en activering ga je naar Role Capabilities in de dashboard.

Capability Manager Enhanced

Selecteer vervolgens de gebruikersrol die je wilt bewerken in het bovenste vak in de rechterkolom en klik dan op Change. De mogelijkheden van de gebruikersrol verschijnen dan aan de linkerkant.

Het enige wat je hoeft te doen, is het vinkje weghalen bij mogelijkheden die je uit de gebruikersrol wilt verwijderen. Zodra je klaar bent, scroll je omlaag en klik je op de knop wijzigingen opslaan.

Hoe maak je je eigen aangepaste gebruikersrol in WordPress?

Je kunt je eigen aangepaste gebruikersrollen maken met behulp van dezelfde Capability Manager plugin. Na de activatie ga je naar capabilities en klik je op Create New Role in de rechterkolom.

Een redactie kan bijvoorbeeld een medewerker inschakelen om commentaar te modereren. In dat geval wil je misschien een gebruikersrol die alleen opmerkingen kan modereren. Het enige wat je hoeft te doen is de nieuwe gebruikersrol maken en vervolgens de optie voor moderatiereactie selecteren.

Hoe ziet de rolverdeling er op de achtergrond uit?

Deze grafiek toont precies hoe de standaard rolverdeling eruit ziet binnen een WordPress-website. Zoals te zien heeft een “admin” (beheerder) alle rechten.

Een tabel die laat zien welke rechten er bij welke rollen horen in WordPress.
Een tabel die laat zien welke rechten er bij welke rollen horen in WordPress. Bron: http://www.shadow-worlds-societies.net/tag/wordpress/

Meer over rollen en rechten lees je op de “Roles and Capabilities“-pagina van de WordPress-codex.

Belangrijkste vragen samengevat

❓ Welke gebruikersrollen zijn er in WordPress?

WordPress kent in totaal 5 verschillende gebruikersrollen: beheerder, redacteur, auteur, schrijver en abonnee.

🙋 Hoe maak je je eigen aangepaste gebruikersrollen in WordPress?

Je kunt je eigen aangepaste gebruikersrollen maken met behulp van een plugin. In dit artikel gebruiken wij de Capability Manager plugin als voorbeeld.

✍🏻 Wat zijn de rechten van een schrijver?

Een schrijver heeft de rechten om te berichten schrijven, maar niet publiceren. Dit kan de beheerder of redacteur achteraf doen.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

6 reacties

 • […] Wil je nog meer informatie dan raad ik je aan de bron te lezen namelijk wordpress.org in het Engels of in het Nederlands op wplounge.nl. […]

 • Geachte heer W. Postma,

  Ik heb tot nu met wysiwyg gewerkt. en dat werkt prima
  Maar rollen en rechten kan ik in bijvoorbeeld Webplus niet invoeren.
  Mijn bedoeling is om met een programma te gaan werken waar ik wel rollen en rechten kan gebruiken.
  Ik kom er alleen niet uit of WordPress in staat is om genoeg rollen te genereren om een kontakt achtige site te maken.
  Iets waar ik dan als beheerder nog tussen zit om teksten wel of niet goed te keuren.
  Denkt u dat dat mogelijk is en of daar in wordpress in voorzien is?
  Zo ja dan stap ik direct over op wordpress.

  Hoop dat u tijd heeft om te antwoorden.

  hartelijke groet,

  Piet

 • Hoe weet ik als admin, wanneer een Schrijver een artikel schrijft dat ik moet toelaten? Ik kan het zien wanneer ik de site open, maar dat doe ik niet elke dag. Kan ik via de mail een bericht krijgen wanneer er een artikel klaar staat?

  • Dat kan je zien wanneer je ingelogd bent op het dashboard van je WP. Dan zie je in de linkerbalk bij reacties een cijfer staan. Die reacties wachten dan nog op goedkeuring van jou als beheerder.

 • Ik ben tegenwoordig mede beheerder van een WP pagina. Bij de, voor mij nieuwe pagina, gebeuren er twee vreemde zaken die mij eerder, bij andere WP pagina’s niet overkwamen:

  1. Geüploade afbeeldingen hebben in de mediabank de normale (lees orginele grootte) maar na publiceren zijn ze op de website zeer verkleind. Bijvoorbeeld in de mediabibliotheek is een afbeelding 697 Kb. Na publicatie op de website nog maar 23. Dit betekent dus heel veel kwaliteitsverlies. Anderen die afbeeldingen invoeren hebben dit probleem niet.
  2. Alle tekst die ik invoer blijft blauw terwijl de originele tekst zwart is. Ook op het invoerscherm. Ook dit hebben anderen niet.

  Het lijkt er dus op dat ik bepaalde rechten wel/niet heb. Ik ben beheerder maar er staat bij : role-usergroup synchronazation is turned ON.

  Kan het hier mee te maken hebben. Is er een instelling die maakt dat mijn toevoegingen niet direct goed worden meegenomen?

  Ik heb geprobeerd http://shinephp.com/user-role-editor-wordpress-plugin/ te lezen maar dat wordt wel erg technisch voor mij.

 • Beste Roger,

  ik werk als “redacteur” aan de site. Als je een pagina beveiligd met een wachtwoord kan dan een “abonnee” alles lezen zonder wachtwoorden in te voeren?
  hartelijk dank voor uw reactie
  groeten Annet