WPLounge
Home » Tutorials » Gratis foto’s en beeldmateriaal vinden voor je website

Gratis foto’s en beeldmateriaal vinden voor je website

Gratis foto's en beeldmateriaal vinden voor je website

Zoals je misschien weet mag je niet zomaar elke foto op je website gebruiken. Toch zijn er veel website-eigenaren die via Google Images een afbeelding vinden en deze op hun website gebruiken zonder te checken of dit wel mag.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Door dit te doen riskeer je hoge boetes of zelfs een gerechtelijke procedure. Vaak berusten er namelijk auteursrechten op beeldmateriaal en foto’s.

Gelukkig zijn er heel veel websites waar je gratis afbeeldingen kunt vinden die je mag gebruiken op je website, vaak zelfs zonder een bron te vermelden. We hebben onze favorieten voor je op een rij gezet!

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Pexels

Pexels
Zoekresultaten van Pexels.

Pexels licencePexels heeft een enorme database van rechtenvrije afbeeldingen die je gratis mag downloaden voor persoonlijk of commercieel gebruik. Een simpele zoekopdracht (“Los Angeles”) zoals die hierboven geeft al meer dan 50 zoekresultaten. Wanneer je een afbeelding aanklikt kom je in een nieuw scherm waar je de afbeelding in meerdere afmetingen kunt downloaden. Ideaal dus als je even snel een afbeelding wilt toevoegen aan je website of blog! Let er wel op dat de “Licence” jou toestaat om de afbeelding te gebruiken! In de screenshot rechts zie je hoe je dit kunt herkennen: Free for personal and commercial use en No attribution required. Je mag de afbeelding dan gratis gebruiken voor ieder denkbaar doeleinde zonder dat je de bron hoeft te vermelden.

Pixabay

Pixabay

Pixabay is vergelijkbaar met Pexels. Op Pixabay vind je meer dan anderhalf miljoen gratis afbeeldingen die je mag gebruiken. Let er bij het downloaden van een afbeelding wel op wat voor “license” de afbeelding heeft! Als een afbeelding de CC0 Creative Commons license heeft betekent dat dat je deze gratis mag gebruiken voor ieder doeleinde (inclusief commerciële doeleinden) zonder dat je de bron hoeft te vermelden.

StockSnap.io

StockSnapio

Ook StockSnap.io biedt een enorme database aan beeldmateriaal dat je gratis kunt gebruiken voor je (WordPress-)website. Je kunt bovendien dankzij allerlei handige filters makkelijker vinden waar je naar op zoek bent.

Unsplash

Unsplash

Bij Unsplash hebben alle afbeeldingen dezelfde licentie: je mag alle afbeeldingen gratis gebruiken, ook commercieel. Je hoeft geen toestemming te vragen en ook geen bron te vermelden. Je mag de afbeeldingen bovendien naar eigen wens aanpassen, verspreiden en meer.

Extra: Darren Cooney heeft een handige plugin voor WordPress gemaakt: Instant Images – One Click Unsplash Uploads. Zo kun je direct afbeeldingen van Unsplash aan je website toevoegen zonder WordPress te verlaten!

Gratisography

Gratisography

De naam zegt het al: Gratisography biedt een enorme collectie van gratis afbeeldingen die je voor ieder doeleinde mag downloaden zonder hierbij de bron te vermelden.

ShotStash

StockStash

ShotStash bevat een enorme database van gratis foto’s en afbeeldingen. Er worden regelmatig nieuwe foto’s toegevoegd. Het enige dat met deze foto’s niet mag is: de foto’s delen of herpubliceren op een “free stock photos”-website, de foto’s doorverkopen of ze gebruiken voor expliciete content.

MMT

MMT

De laatste website in ons rijtje is MMT van Jeffrey Betts. Betts heeft veel foto’s gemaakt van natuur en werkplekken. De foto’s kunnen gratis gedownload worden, gebruik worden en verspreid worden voor zowel persoonlijk als commercieel gebruik.

Conclusie

Met zo veel websites waar je gratis foto’s en beelden vandaan kunt halen, is er geen excuus meer voor het gebruiken van foto’s waarvoor je de rechten niet hebt. Wil je direct vanuit WordPress rechtenvrije afbeeldingen kunnen uploaden? Installeer dan de Unsplash-plugin.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer