WPLounge
Online cursussen aanbieden met WordPress
Home » WordPress Plugins » Online les geven met WordPress: LMS plugins

Online les geven met WordPress: LMS plugins

Wil je online virtuele les geven via je WordPress website? Een eigen online leslokaal klinkt misschien technisch of duur. Maar je zou verbaasd zijn te horen hoeveel soorten lessen online gegeven worden. Je kunt een yogales geven, wiskunde bijles geven, mensen laten zien hoe ze moeten koken, of bijna alles wat je maar kunt bedenken. We kijken naar de tools waarmee zonder technische vaardigheden je eigen virtueel klaslokaal kunt creëren met WordPress.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Online cursussen aanbieden met WordPress

Bijna alles kan online worden onderwezen. Typ eens een lesonderwerp in de zoekbalk van YouTube in en je zult waarschijnlijk honderden of duizenden video’s tegenkomen van mensen die die vaardigheid onderwijzen. Zo heeft WPLounge ook een eigen YouTube-kanaal waar we je alles leren over WordPress.

Een groot voordeel van virtuele lessen is dat je ze niet live hoeft te geven. Je kunt eventueel van tevoren video’s opnemen. Op deze manier kun je in alle rust de instructies naar jouw smaak opnemen; bijzonder prettig voor mensen die niet graag op podia staan of zich onzeker voelen. Tevens profiteer je van een enorm bereik. Mocht je de ambitie hebben, kun je wereldwijd onderwijzen en word je niet beperkt door het aantal mensen dat in je klas of fitnessstudio past.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

De voordelen gelden niet alleen voor groepslessen. Je kunt ook een één-op-één-service aanbieden, zoals bijles wiskunde of loopbaanbegeleiding. Veel van wat we behandelen, zal ook voor jouw dienst kunnen werken.

Kortom, ook jij kunt een online klaslokaal maken zonder veel technische vaardigheden of dure tools. Dit is wat je nodig hebt.

Wat je nodig hebt om online trainingen of cursussen te geven

Dus waar begin je met het opzetten van een virtuele leeromgeving?  Om een online training te kunnen geven, heb je het volgende nodig: ​

  • Een (WordPress) website, de plek waar leerlingen de lesinhoud kunnen vinden en openen.
  • Een manier waarop leerlingen of studenten zich kunnen aanmelden voor je lesmateriaal.
  • Een manier om regelmatig via e-mail met je studenten te kunnen communiceren.

Daarnaast kan het ook handig zijn om naar de volgende zaken te kijken:

  • Een manier waarop leerlingen onderling met elkaar kunnen praten, zoals een online groep of forum.
  • Exclusieve lescontent voor leden (zoals video- of audioseminars) waar studenten in hun eigen tempo doorheen kunnen werken.
  • Live videocontent met functies zoals interactieve polls, feedback van het publiek, scherm delen en vragen van het publiek.
  • Een LMS- of lidmaatschapsplugin voor het beheren van herhaalde betalingen en voor het maken van content.

Maak je geen zorgen, het lijkt misschien moeilijker dan het is. We helpen je stap voor stap bij het kiezen van de juiste tools en platforms voor je online leslokaal.

1 – Een online platform creëren

Het is mogelijk om een ​​online les te geven via een privé Facebook-groep of een e-maillijst waar je linkt naar video’s die je op YouTube hebt gepost. Op deze manier ga je echter niet “met de tijd mee” en heb je geen optie om maatwerk te leveren. Een alternatief is om je aan te melden voor een site als Teachable. Dit is een populaire optie, maar wel vrij prijzig. De kosten van het basispakket zijn zo’n dertig euro per maand; daarnaast betaal je 5% transactiekosten voor elke student.

In plaats van platforms van derden raden we u aan een website voor uw klas te maken. Er zijn veel manieren om dit te doen, maar de nummer 1 website builder ter wereld is WordPress. Meer dan 37% van de websites op internet wordt aangedreven door WordPress. Het mooie van WordPress-software is dat deze volledig gratis is. Je hebt alleen een domeinnaam en webhosting nodig om een ​​website te bouwen.

We gaan nu enkele belangrijke leerplatform-plugins bekijken, die je kunt gebruiken op je WordPress website.

2 – Leerlingen laten inschrijven voor je cursus

Je hebt een manier nodig waarop studenten zich kunnen registreren voor je online cursus. Zelfs als je geen kosten in rekening brengt voor de les, wil je misschien weten hoeveel mensen van plan zijn deel te nemen. Misschien wil je van tevoren ook wat informatie van hen krijgen.

We raden aan om de WPForms plugin voor WordPress te gebruiken. Hiermee kun je eenvoudig en gemakkelijk registratieformulieren maken. De lite-versie van WPForms is volledig gratis. Mocht je de volgende commerciële stap willen zetten en betalingen integreren met het formulier, dan zul je de premium versie moeten aanschaffen.

Nadat je de contactformulier-plugin hebt geïnstalleerd en geactiveerd, kun je u de instructies van WPForms volgen om een registratieformulier aan te maken. De sjabloon voor het registratieformulier kun je zo vaak wijzigen als je wilt.

3 – Praat met je leerlingen!

Welk type online les je ook geeft, je hebt een manier nodig om met je leerlingen te communiceren. Dit kunnen simpele notificaties zijn, herinneringen, geautomatiseerd of handmatig.

Je kunt ze bijvoorbeeld berichten sturen via Facebook of WhatsApp. We raden echter sterk aan om e-mail te gebruiken. Waarom? Omdat vrijwel iedereen e-mail heeft. Ook zijn de meeste mensen gewend om hun e-mailadres op te geven wanneer ze zich online aanmelden voor wat dan ook. Door hen om hun mobiele nummer of Facebook-gegevens te vragen, zullen veel studenten zich niet kunnen of willen registreren. Daarnaast is het ook voor jou als docent tijdrovend en mogelijk een stressfactor om in je vrije tijd WhatsApp berichten te ontvangen van je cursisten.

Welke e-mailmarketing aanbieder?

Het is belangrijk om een ​​gerenommeerde e-mailmarketingservice te gebruiken om met je studenten te communiceren. Op die manier kun je erop vertrouwen dat je berichten in goede orde worden ontvangen. Je zult ook niet in strijd zijn met antispamwetten.

E-mailmarketing tools voor WordPress
E-mailmarketingtools – Onmisbaar, zeker als het gaat om grotere hoeveelheden e-mails die je als docent gaat versturen.

Een aantal e-mailmarketing aanbieders:

Maak gebruik van marketing automation

Iets geavanceerder, als je een lidmaatschapssite maakt kun je het beste de volgende twee opties overwegen. Deze tools hebben geavanceerde marketingautomatiseringsfuncties die jou klanten accuraat bedienen en jou veel tijd besparen:

Budget opties

Als je een heel krap budget hebt en een gratis e-mailmarketingservice nodig hebt, is dat ook mogelijk. Kijk dan eens naar:

Alle bovenstaande opties zijn kwalitatieve, betrouwbare oplossingen voor het verzenden van grote hoeveelheden gepersonaliseerde e-mails naar je studenten. Als je WPForms gebruikt kun je je formulier zelfs integreren met je e-mailmarketingservice. Dit betekent dat studenten automatisch worden toegevoegd aan de door jou gekozen e-maillijst, wanneer ze zich aanmelden. Met de gratis versie van WPForms Lite kun je je aanmeldformulier koppelen met Constant Contact. De betaalde versie van WPForms is compatibel met vele andere e-mailmarketing oplossingen.

4 – Onderlinge communicatie tussen studenten voor groepsinteracties

Wil je dat je studenten met elkaar kunnen communiceren? Daar zijn ook veel opties voor. Als je leerlingen gebruikmaken van Facebook, kan een privé Facebook-groep een goede optie zijn. Je kunt ook een forum op je website maken. Voor fora is de bbPress plugin een goede keuze. Als je wilt dat leerlingen live met elkaar kunnen communiceren, kun je ook online groepslessen overwegen. Zoom is een hoogwaardige tool voor interactieve live videolessen.

Aandachtspunt: als je lesgeeft aan jonge kinderen, wees dan waakzaam voor online interactie. Dit kan je mogelijk juridische problemen opleveren. Je zou wel een (online) ruimte kunnen maken waar ouders van je leerlingen kunnen communiceren.

5 – Aanbieden van vooraf opgenomen content voor je cursus

Een manier om een ​​online les te geven, is door content van tevoren op te nemen en toe te voegen aan je WordPress site. Dit is een goede optie als je nerveus of onzeker bent over de betrokken technologie. Je hebt een webcam nodig als je een video van jezelf opneemt. Je hebt ook een microfoon nodig. U kunt onze aanbevelingen vinden in ons artikel over het starten van een podcast.

MicrofoonAls je een heel beperkt budget hebt, kun je de ingebouwde microfoon en webcam van je computer gebruiken. Met apparatuur van hogere kwaliteit kun je echter een professionelere opname maken. Misschien wil je ook je scherm opnemen, bijvoorbeeld om PowerPoint-dia’s te tonen. Dit kun je gemakkelijk doen met behulp van schermrecorder-software of met behulp van de opnamefunctie van Zoom of een andere tool.

Vooraf opgenomen videocontent is een geweldige optie voor een cursus die je meerdere keren in hetzelfde format wilt herhalen. Je kunt het één keer maken en het een onbeperkt aantal keren verkopen. Studenten kunnen de cursus gemakkelijk in hun eigen tempo volgen.

Wanneer je het videomateriaal op je website zet, is het belangrijk om de video’s niet zelf te hosten. Als honderden studenten het tegelijkertijd willen bekijken, kan dit je website extreem vertragen of zelfs crashen. Gebruik in plaats daarvan een (gratis) videohostingsite. Op die manier kunt je de video eenvoudig op je site embedden/insluiten, zodat je cursisten deze daar kunnen bekijken, zonder belemmering van de gebruikservaring.

Als je je videocontent met een wachtwoord wilt beveiligen of alleen voor leden wilt gebruiken, raden we je aan een lidmaatschapssite te maken. Hiermee kun je ook verschillende bedragen in rekening brengen voor verschillende cursusniveaus.

6 – Live (video)content aanbieden aan je online cursisten

Misschien ben je van plan live lessen te geven. Dit zou heel goed kunnen werken voor een cursus die je vroeger fysiek gaf en nu naar je online klaslokaal wilt brengen. Voor live lessen wordt de software van Zoom door diverse tevreden gebruikers aanbevolen. Het is een tool waarmee je videogesprekken kunt voeren met zoveel mensen als je wilt. Het gratis abonnement geeft je toegang tot tal van functies, met als enige beperking dat je gesprekken niet langer dan 40 minuten mogen zijn.

Live video contentU kunt van tevoren vergaderingen plannen en een uitnodiging naar je cursisten sturen. Ze kunnen op een speciale link klikken om in te loggen op hun computer, of ze kunnen de Zoom-app op hun smartphone gebruiken. In zoom kun je, net als met Skype, je scherm delen met studenten. Dit betekent dat je je PowerPoint-dia’s kunt laten zien of ander proces kunt demonstreren.

Zoom laat je ook je leerlingen zien. Ze kunnen desgewenst inbellen met hun camera aan. Ze kunnen ook live met je praten, hoewel je ze kunt dempen! Je kunt er ook voor kiezen iedereen standaard te dempen terwijl je lesgeeft. Aan het eind kun je de studenten vragen laten stellen.

Er is ook een tekstchatfunctie in Zoom, die studenten kunnen gebruiken om met elkaar te communiceren terwijl je lesgeeft. Je kunt zelfs je leerlingen peilen om erachter te komen welke belangrijke onderwerpen ze het liefst willen behandelen.

Met de betaalde versie van Zoom kun je ook webinars houden. Je kunt je WPForms-registratieformulier en Zoom integreren met Zapier. Hiermee kun je mensen automatisch aanmelden voor het webinar wanneer ze zich inschrijven voor je les.

7 – Een LMS of lidmaatschap plugin gebruiken

Wil je van je website een virtueel klaslokaal maken? Of misschien wil je specifieke content vergrendelen om ervoor te zorgen dat alleen betalende leden er toegang toe hebben. Je moet voor deze functionaliteit betalen, maar het kan de moeite waard zijn als je een reeks lessen geeft. Het gebruik van je WordPress site als leerplatform werkt goed voor lessen die langer dan een paar weken duren.

Je kunt bijvoorbeeld een cursus van 12 weken geven. Cursisten hebben een gemakkelijke manier nodig om snel toegang te krijgen tot het materiaal van de afgelopen weken, en dat zal lastig zijn als je gewoon alle lescontent per e-mail verstuurt. Met een LMS-oplossing (Learning Management System) kun je zelfs quizzen aanbieden en de prestaties van studenten beoordelen. Je hebt een LMS plugin nodig voor WordPress.

Sensei LMS plugin voor WordPress

Sensei werkt met vrijwel ieder bestaand WordPress-thema en voegt een nieuw optie-paneel toe aan WordPress waarin je cursussen samenstelt en bepaalt welke cursus men daarna moet volgen. Het is ook mogelijk om mensen te laten betalen voor je cursussen. Dit alles is mogelijk in combinatie met de bestaande plugin WooCommerce (gratis). Zo kun je mensen dus niet alleen met PayPal laten betalen, maar ook met iDeal via bijvoorbeeld Mollie.

Sensei LMS
© Sensei LMS

Je krijgt zelfs zogeheten “Course Analytics“; nadat mensen je “quiz” hebben gemaakt zie je hun score in WordPress terug. Heb je veel gebruikers? Dan kun je ook zien wat de gemiddelde score is. Hierop kun je je quiz dan weer aanpassen; misschien had je de lat in moeilijkheidsgraad wel te hoog gelegd.

Maken jullie al gebruik van Sensei? We horen graag over je ervaringen!

LearnDash LMS

Een andere aanbeveling voor een LMS plugin is LearnDash. Hiermee kun je zoveel verschillende cursussen maken als je maar wilt, met lessen, onderwerpen, quizzen en categorieën. Je kunt lessen inplannen die in de loop van de tijd worden vrijgegeven, als je dat wilt. Met LearnDash kun je ook quizzen en tests aanbieden voor je cursisten. Je kunt zelfs opdrachten instellen die je als docent moet beoordelen. Je kunt er ook cursusspecifieke fora maken waar je cursisten met elkaar kunnen communiceren.

WordPress plugin voor lidmaatschappen

We raden aan om de WordPress plugin MemberPress te gebruiken als plugin voor lidmaatschapssites. Het is eenvoudig in te stellen en heeft krachtige toegangscontroles. Je kunt de toegang niet alleen beperken tot berichten en pagina’s, maar ook tot specifieke categorieën, tags, bestanden en meer. Tevens kun je MemberPress gebruiken om inhoud naar je leerlingen te “druppelen”. Dit betekent dat ze pas toegang krijgen tot bepaalde inhoud nadat ze een bepaalde periode lid zijn geweest.

Daarnaast heeft MemberPress ook de extensie MemberPress Courses: een LMS om cursussen mee aan te bieden op je website.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

2 reacties