WPLounge
WordPress Store Locator
Home » WordPress Plugins » “Store Locator” op je WordPress-website

“Store Locator” op je WordPress-website

Als je bedrijf of winkel meerdere locaties en/of vestigingen heeft, kan het goed zijn om klanten de dichtstbijzijnde winkel te laten zoeken op je website. De plugin WP Store Locator maakt dit makkelijk; een Store Locator op je WordPress-website (met Google Maps).

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via Ă©Ă©n van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Veel websites van winkelketens (zoals Albert Heijn) hebben een functie op hun website waarmee je gemakkelijk een winkel bij jou in de buurt kunt vinden.

Store Locator
Een “Store Locator” met behulp van de WP Store Locator-plugin (klik voor groter).

In het voorbeeld hierboven heb ik drie locaties aangemaakt; Amsterdam, Rotterdam en Maastricht. Vervolgens heb ik als “mijn locatie” Utrecht ingevuld. Ik zocht in een straal van 200 kilometer en kreeg dus drie winkels terug (gesorteerd op afstand, in oplopende volgorde). Op basis van de afstand is Amsterdam de meest logische keuze. Dankzij de plugin kun je direct op de Google Maps-kaart kijken hoe je het beste kunt rijden:

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.
WordPress Store Locator Routebeschrijving (klik voor groter)
Routebeschrijving (klik voor groter)

WP Store Locator

De plugin WP Store Locator is gemaakt door Tijmen Smit. Hij heeft ook een andere plugin gemaakt waar ik in januari over schreef. De WP Store Locator-plugin heeft veel verschillende opties.

Store Locator in WordPress adminZodra je de plugin activeert, komt er een nieuw menu-item in de WordPress-admin, genaamd “Store Locator”. Hier kun je alle locaties beheren en instellen hoe de Store Locator er op je website uit komt te zien.

Je kunt per locatie een “custom” afbeelding toevoegen. Je ziet dit vaker; bijvoorbeeld een foto van de betreffende winkel of vestiging.

Locaties toevoegen aan de store locator

Het toevoegen van locaties aan de Store Locator is heel erg simpel. Onder het Store Locator-menu klik je op “Locatie Toevoegen“.

Locatie aanmaken
Locatie aanmaken (klik voor groter)

Je vult een locatie in (adres en stad zijn meestal al voldoende), zoals in de afbeelding te zien. Klik vervolgens op de knop “Bekijk voorbeeld op de kaart”, en de plugin laat zien welke locatie er gevonden wordt op Google Maps.

Klopt deze locatie? Dan kun je onderin het scherm op “Locatie toevoegen” klikken, of nog wat aanvullende informatie invullen (telefoonnummer, website, e-mailadres, openingstijden en een foto).

Je kunt op deze manier oneindig veel locaties aanmaken.

Instellingen

Allemaal erg handig, maar de daadwerkelijke kracht van deze plugin zit hem in de vele mogelijkheden die je in het Instellingen-menu vindt.

Zo heb je de Zoek-instellingen. Hier bepaal je op welke afstanden je bezoekers kunnen vinden (bijvoorbeeld 50, 100 en 150 kilometer) en hoe veel resultaten ze maximaal kunnen tonen.

Instellingen voor het zoeken naar locaties
Instellingen voor het zoeken naar locaties

Onder de Kaart-instellingen bepaal je hoe de Google Maps-kaart er uit ziet:

Kaart-instellingen
Kaart-instellingen (klik voor groter)

Zo kun je instellen of je wilt dat Google Maps de locatie van de gebruiker automatisch kan achterhalen. In veel browsers (zoals Chrome) wordt dan gevraagd om toestemming. Uiteraard kunnen bezoekers nog altijd handmatig hun locatie invullen.

Daarnaast kun je een “Start locatie” instellen en het standaard “zoom niveau” van de Google Maps-kaart. Ook kun je kiezen of er een wegen-kaart (Roadmap) wordt getoond of Satteliet-beelden (net als op Google Maps).

In het menu daarna (Design-instellingen) bepaal je hoe groot je ‘store locator’ wordt.

Ook leuk; je kunt instellen welke “marker” er gebruikt wordt voor je locaties. Daarnaast kun je “Marker clusters” activeren. Dit houdt in dat markers worden samengevoegd als ze zich dicht bij elkaar bevinden en de bezoeker niet ver genoeg heeft ingezoomd.

Store Locator Markers
Store Locator Markers

Labels

Onder het menu “Labels” kun je alle knoppen en teksten van de plugin aanpassen, zodat deze volledig aansluit bij jouw diensten of winkels. Een voorbeeld hiervan is het veld “Uw locatie” of “Zoek radius”.

Locator op een pagina plaatsen

Om de locator-kaart op een pagina van je WordPress-website te plaatsen hoef je alleen maar de shortcode op de pagina te plakken:

[wpsl]

Vervolgens publiceer je de pagina en wordt de kaart met jouw locaties weergegeven.


Al met al is de WP Store Locator-plugin een hele sterke plugin, die het bovendien makkelijk maakt om de kaart volledig aan te passen aan jouw wensen. Datzelfde geldt voor de plugin Nomad World Map, die ook door Tijmen Smit is ontwikkeld.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

3 reacties

  • Goed artikel, enige wat ik niet terug kan vinden:Hoe zit het met de API key? Ik kan er helaas niet uitkomen…

  • Hoi een late reactie maar ik ben voor een klant die vestigingen door heel Europa heeft de plugin aan het instellen. Alles werkt naar wens behalve de zoekfunctie.
    Het is niet mogelijk om een plaats buiten Nederland in te tikken in de zoekbalk, bijvoorbeeld Brussel of Antwerpen worden niet herkend.

    Wat doe ik fout?

    • Dat is vreemd, het beste is om even de support pagina van de plugin te raadplegen. Wellicht kunnen ze je daar verder helpen