WPLounge
De beste WordPress Google Maps plugins
Home » WordPress Plugins » De beste WordPress Google Maps plugins

De beste WordPress Google Maps plugins

Wil je een plattegrond van Google Maps tonen op je WordPress-website? Het toevoegen van een  Google Maps-plugin is dan een oplossing. Een API-key van Google is een vereiste, in dit artikel laten we zien hoe dat werkt.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Vroeger kon je Google Maps heel eenvoudig op je website insluiten, bijna net zo makkelijk als een YouTube-video. Google heeft helaas een aanpassing gemaakt waardoor je nu een API Key nodig hebt om Google Maps op je website te kunnen embedden. In dit artikel zetten we de beste WordPress Google Maps-plugins voor je op een rijtje en laten we je zien hoe je een Google Maps API key aanmaakt.

Het gebruiken van Google Maps is gratis, zolang je binnen de 25.000 geladen kaarten per dag blijft. Als je dus één pagina hebt met een Google Maps-kaart, mag deze maximaal 25.000 keer per dag bekeken worden. Voor de meeste websites is dit ruim voldoende.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Google Maps API Key ophalen

Google Maps APIOm een API Key van Google Maps te krijgen, ga je naar deze pagina en log je in met je Google-account. Selecteer een land van vestiging en ga akkoord met de voorwaarden. Klik vervolgens op Akkoord en doorgaan.

In het volgende scherm vul je een naam in voor je API Key en moet je de “App-beperkingen” invullen. Je kunt hier het beste kiezen voor HTTP-verwijzingen, en je domeinnaam als volgt invullen (met een sterretje er achter):

App beperkingen

Het sterretje na je domeinnaam zorgt ervoor dat alle pagina’s op je website geaccepteerd worden door Google Maps. Klik nu op “Maken” en kopieer je API Key:

API Key gemaakt

Bewaar je API key voor later. Je hebt deze code nodig om één van de Google Maps-plugins te kunnen gebruiken. De plugin die je gebruikt zal je vragen om je API Key in te vullen, zodat de plugin contact kan maken met de API van Google Maps en zo kaarten kan “ophalen”.

De beste WordPress Google Maps plugins

Nu je een API Key hebt aangemaakt voor Google Maps, kun je aan de slag met één van de Google Maps-plugins om een kaart op je website te plaatsen. We hebben onze favoriete Google Maps-plugins voor je op een rijtje gezet:

1: WP Google Maps

Google Maps markers

De meest bekende Google Maps-plugin is WP Google Maps. Deze plugin maakt het redelijk makkelijk om een Google Maps-kaart aan je WordPress-site toe te voegen. Nadat je de API key hebt ingevuld, kun je maps gaan aanmaken en hier markers aan toevoegen. Vervolgens kun je met een shortcode de map aan een pagina, bericht of widget toevoegen.

Er zit ook een functie in WP Google Maps voor het maken van een “Store Locator”. Meer daarover lees je hier: WordPress Store Locator.

Prijs: Gratis | Meer info

2: Google Maps Locator

De Google Maps Locator plugin voor WordPress is een premium plugin met erg veel opties. Zo zijn er een aantal kaartstijlen beschikbaar, wat veel flexibiliteit geeft bij het maken van de kaarten.  Ook is er de mogelijkheid om op de kaart te tekenen, te zoeken naar locaties binnen een specifieke straal en automatisch de geolocatie weer te geven.

Google Maps locator

De plugin is een veelzijdige oplossing voor het maken van Google Maps kaarten. Een erg handige opties is om locaties en markeringen toe te voegen aan de kaart in verschillende kleuren en symbolen. Dit kan ingesteld worden via het WordPress dashboard.

Prijs: $29 | Meer info

3: Simple Google Maps Shortcode plugin

Simple Google MapsBen je opzoek naar een simpele en snelle oplossing? Kies dan voor de Simple Google Maps Shortcode plugin. Zoals de naam van de plugin doet vermoeden, is een simpele shortcode voldoende voor het weergeven van een Google Maps kaart. Het enige wat nodig is, is om het adres voor de kaart en een Google Maps API-key te definiëren.

Google Maps shortcode toevoegen

Er is geen instellingen pagina beschikbaar voor deze plugin, maar er zijn wel aanpassingen mogelijk aan de kaart door de shortcode aan te passen. Zo kan de breedte en hoogte van de kaart gewijzigd worden en is het mogelijk om de kaartbesturing uit te schakelen.

Prijs: Gratis | Meer info

Tot slot

Een nadeel van Google Maps is dat je eerst een API-key moet ophalen voor je er gebruik van kunt maken. Daarnaast is het (gratis) gebruik op je website gebonden aan een maximum. Gelukkig is het gratis Maps-pakket voor de meeste websites meer dan voldoende. Als je eenmaal een API-key hebt is het heel makkelijk om een goede Google Maps-plugin te vinden en te configureren.

Beoordeel dit artikel

Mark Hagendijk

Mark biedt technische ondersteuning voor WordPress. Zo nu en dan maakt hij graag tijd vrij om een bijdrage te leveren aan WPLounge.

2 reacties