WPLounge
Home » WordPress Algemeen » [Casus] Het verhuizen van WordPress.com naar een eigen omgeving

[Casus] Het verhuizen van WordPress.com naar een eigen omgeving

Het klinkt gemakkelijk; een WordPress-website verhuizen van een WordPress.com-omgeving naar je eigen omgeving en domein. Het hoeft ook niet moeilijk te zijn, maar dat is het wel wanneer je een website hebt met een archief van bijna 2000 berichten! Dit was het geval bij mijn compagnon Guido, met zijn weblog over Italiaanse Racefietsen.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Waarom verhuizen?

Waarom zou je verhuizen van een WordPress.com-blog naar je eigen omgeving?

Thema’s
WordPress.com biedt weliswaar een hele hoop mooie (gratis) thema’s voor je website, maar wil je een eigen, of een zelf aangepast thema gebruiken, dan wordt het al een stuk moeilijker. In het geval van “IR 2.0” (onze werknaam voor de nieuwe website) moest het thema natuurlijk zodanig worden aangepast dat er direct veel beeldmateriaal zichtbaar was, daar komt de trouwe schare bezoekers dan ook voor naar de website.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Eigen domeinnaam
Het is natuurlijk veel leuker om je eigen domeinnaam te hebben, hierdoor heb je immers veel meer mogelijkheden en controle. Zoals hierboven genoemd kun je veel gemakkelijker thema’s installeren en aanpassen. Maar denk ook aan het feit dat er op een WordPress.com-website geen advertenties geplaatst mogen worden (denk hierbij aan AdSense, maar ook aan “directe” adverteerders).

Google Analytics
WordPress.com ondersteunt geen Google Analytics. Dat is op het begin misschien niet zo erg, maar zodra je weet dat je 800 unieke bezoekers per dag hebt is het ook wel eens leuk om daar meer inzicht in te krijgen (of zelfs Real Time te bekijken hoe veel mensen er op je site zijn).

Real-time analytics.

Guided Transfer

Een van de onderdelen van het verdienmodel van WordPress.com is de zogeheten “Guided Transfer”. Zodra je er genoeg van hebt om aan de WordPress-omgeving vast te zitten, kun je voor een bedrag van $129 USD verhuizen van WordPress.com naar een andere hosting-provider. Het voordeel hiervan? Alles wordt voor je gedaan.

Een van die nadelen is echter dat je alleen kan kiezen uit de “recommended hosts” van WordPress.com zelf.

De Guided Transfer viel dus al snel af; er zat niets anders op dan alle berichten en pagina’s zelf te exporteren en te importeren op de nieuwe omgeving.

Export-bestand

Gelukkig is het vanaf WordPress.com gewoon mogelijk om je weblog te exporteren in een XML-bestand. Dit is in bijna alle gevallen de meest gangbare manier om je WordPress-content te verhuizen. Ook het verhuizen van de afbeeldingen is hiermee mogelijk. Je vinkt dan tijdens de verhuizing aan dat je ook alle afbeeldingen wilt importeren. Bij een blog van meer dan 10,000 afbeeldingen ben je echter nét iets langer bezig dan normaal. Een ander nadeel was dat de “galleries” die op WordPress.com al langer mogelijk waren dankzij de Jetpack-plugin niet goed werden geïmporteerd, ook niet in WordPress 3.5.

Een ander nadeel van dit export-bestand was dat interne links (en afbeeldingen) nog naar de oude omgeving gelinkt werden. Voor de afbeeldingen die niet uit een “gallery” afkomstig waren was de oplossing uiteindelijk vrij gemakkelijk. In mijn tekstbewerker opende ik het XML-bestand en gebruikte “Find and Replace All” om de URL’s te corrigeren.

Jammer was ook dat het niet mogelijk is om je MySQL-database van WordPress.com te exporteren.

Importeren

Het importeren lijkt makkelijk. De problemen begonnen echter al bij het feit dat het XML-bestand (veel) te groot was. Het viel in ieder geval vér buiten de maximale upload-grootte van 16 MB.

De oplossing was om het XML-bestand in stukken te “hakken” en ze één voor één te importeren. Hier zat veel tijd in. Dat was vooral te danken aan de afbeeldingen.

Featured images en “galleries”

Door het importeren zag WordPress de afbeeldingen in de berichten niet meer als “gelinkt aan dat bericht”, daardoor konden we geen plugin gebruiken als “Grab the first image” om daarmee automatisch een Uitgelichte Afbeelding (featured image) te tonen. Dit moest handmatig. Wij besloten 2012 in ieder geval helemaal te doen.

Voor de galleries was dit probleem er ook. Gelukkig had niet ieder bericht op IR een gallery. Ook erg prettig was dat WordPress 3.5 vlak voor we begonnen was gelanceerd. Was dit niet het geval geweest, dan waren de galleries wellicht helemaal niet mogelijk geweest (althans, niet zonder plugins).

301 Redirect

Uiteindelijk is de oude website opgeheven en voor een fair bedrag “redirect” het WordPress-domein nu naar de nieuwe omgeving. Zo gaat er geen PageRank verloren en begrijpen bezoekers het meteen; er is een nieuwe website.

Het resultaat van ons harde werken én een flink aantal strakke racefietsen kun je bewonderen op de nieuwe website: ItaliaanseRacefietsen.com.

Het uiteindelijke resultaat van de verhuizing.

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

2 reacties

  • Hallo,
    Mijn hostingbedrijf heeft dit allemaal voor me gedaan. Gelukkig maar, want ik ben nog een echte leek. Nu heb ik zelf mijn abonnees over kunnen zetten, maar ik kan nergens vinden of de comments ook over kunnen. Weet jij of dat kan en zo ja, hoe dan?
    Vast bedankt,
    Groetjes, Marlies