WordPress Lounge
Home / WordPress Algemeen / Wat is er nieuw in WordPress 3.5?

Wat is er nieuw in WordPress 3.5?

WordPress 3.5 is er eindelijk, maar wat betekent dit voor de gebruiker? Wat is er veranderd en wat is er nieuw?

Mediabeheer

Één van de belangrijkste nieuwe features van WordPress 3.5 is de vernieuwde interface voor mediabeheer. Voor gebruikers van WordPress.com (met gratis hosting van WordPress zelf) was deze optie er al langer en ook met de Jetpack-plugin was het op je eigen omgeving al mogelijk. Vanaf WordPress 3.5 zit het standaard ingebouwd. Het is nu mogelijk een “gallery” te maken die zich toont in een Lightbox. Het zoeken van afbeeldingen in je mediabank is een stuk makkelijker geworden en dat is natuurlijk geen overbodige luxe wanneer je een gallery wilt maken.

Mediabeheer in WordPress 3.5; het ziet er beter uit!

Nieuw welkomst-scherm

Ook heeft WordPress 3.5 een nieuw welkomstscherm. Nu is dit natuurlijk geen hele grote verandering, maar we staan er graag even bij stil. Het idee van de WordPress-ontwikkelaars was dat je vanuit het welkomst-scherm alle basisfuncties van WordPress makkelijk kunt bereiken. Aan de afbeelding te zien is dat aardig gelukt.

Het welkomst-scherm in WordPress 3.5 is verbeterd met als idee dat alle basis-functies makkelijk te bereiken zijn.

Twenty Twelve

Natuurlijk is er ook weer een nieuw thema dat standaard wordt meegeleverd met WordPress. In 2010 hadden we Twenty Ten en in 2011 hadden we Twenty Eleven. Dit jaar hebben ze die traditie voortgezet met Twenty Twelve. Een zéér minimalistisch thema, dat “responsive” is en alle basis-features van WordPress ondersteunt. Daarmee is overigens alles gezegd.

Twenty Twelve; erg minimalistisch.

Overige veranderingen

Er zijn meer veranderingen, maar die hoef ik niet toe te lichten;

  • Bij het schrijven van een bericht of pagina is het tabje “HTML” veranderd in “Text”;
  • HiDPI (retina ready) Dashboard;
  • Bug fix: Deze fix voorkomt dat “dochter-categorieën” op de site een top level krijgen wanneer je ze “quick edit”.

Wouter Postma

Ik ben WordPress-specialist en ben in 2012 (samen met Jelle van der Schoot) WPLounge gestart. Daarnaast werk ik bij Crossphase.
Huur mij in »
 

Reageer