WPLounge
WordPress
Home » WordPress Algemeen » Wat is Managed WordPress Hosting?

Wat is Managed WordPress Hosting?

Als je de ontwikkelingen binnen WordPress volgt heb je vast al eens de term Managed WordPress Hosting zien langskomen. Maar wat is het precies en wat is er anders dan ‘normale’ hosting?

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.
Een artikel van onze partner Savvii Managed WordPress Hosting.

‘Normale’ hosting

Om te beginnen zullen we eerst eens kijken wat ‘normale hosting’ is. Voor de meeste sites met weinig traffic is dat een shared hosting account. Shared betekent letterlijk dat je de (virtuele) server deelt met andere klanten van je hostingprovider. Als je gelukt hebt heb je daar weinig last van maar met wat pech heeft je ‘buurman’ op de server een hele drukke site die veel resources van de server in beslag neemt. Daarnaast is het een vereiste dat praktisch alle CMS’en gedraaid moeten kunnen worden op een shared omgeving waardoor ze vaak de meest standaard stack draaien: Linux, Apache, MySQL en PHP (afgekort: LAMP).

Overigens zijn deze shared accounts ook ‘Managed’ maar dan in de zin dat de hostingprovider alleen de updates van het Operating System, webserver e.d. voor zijn rekening neemt. Erg verwarrend dus.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Naast shared is de 2e meest voorkomende optie een managed of unmanaged Virtual Private Server (VPS).

Managed WordPress Hosting

Ok, het woord “Managed” in Managed WordPress Hosting is dus iets anders dan bij ‘normale’ managed shared hosting. Maar wat dan?

Managed WordPress Hosting bedrijven onderscheiden zich in het algemeen op vier vlakken van algemene hosting: Snelheid, Gemak, Veiligheid & Support. Om deze drie zaken te verbeteren moeten er vaak maatregelen in- en om WordPress zelf genomen worden. Je zou dus kunnen zeggen dat bij algemene hosting de hosting managed is en bij Managed WordPress Hosting zowel de hosting als WordPress voor een gedeelte zelf. Uiteraard is dit nogal breed dus we zullen per gebied concreet bekijken wat er dan anders is.

Snelheid

performance-hostingUit diverse onderzoeken blijkt dat een snellere site leidt tot een betere conversie en hogere ranking in Google. Managed WP Hosters zetten diverse middelen in om je site sneller te krijgen. Uiteraard verschilt de exacte invulling per hoster. Meestal zijn er een of meerdere vormen van caching beschikbaar. Caching is het op een snel bereikbare plaats opslaan van site-onderdelen (dat kan van hele pagina’s tot database queries gaan) die vaak opgevraagd worden. De bekendste vormen zijn Varnish en memcached.

Daarnaast zal het meestal zo zijn dat je bij een Managed WordPress host gewoon meer resources (geheugen, cpu) voor je site ter beschikking hebt, dat zie je ook terug in de prijzen.

De keuze voor een andere webserver dan apache (bijvoorbeeld Nginx) of een andere php compiler (hhvm) hebben ook een positief effect op de snelheid.

Gemak

Het onderhoud van een site kost tijd. Veel Managed WP Hosters maken het je iets makkelijker door een of meerdere van de volgende zaken aan te bieden: automatische updates, snapshot backups, staging omgeving of git integratie. Daarnaast is er vaak zelf minder werk nodig met het instellen van plugins om de site sneller of veiliger te maken omdat de hoster dit op serverniveau al goed heeft ingeregeld. Bij bijna alle Managed WP Hosters is er een verhuisservice die je site gratis voor je verhuist.

Veiligheid

Misschien wel de belangrijkste veiligheidsfactor (naast veilige wachtwoorden) voor WP is het up-to-date houden van je core, plugins en thema. Zoals hierboven gemeld kun je dat automatisch laten regelen. Daarnaast bieden Managed WP Hosters vaak dagelijkse scans op malware en gratis opruimen van infecties en backdoors. Ook hebben ze vaak specifieke beveiliging voor brute-force login pogingen. Uiteraard dit alles naast de standaard zaken als een firewall.

Service

Savvii HostingOmdat Managed WP Hosters alleen WordPress sites hosten kunnen ze je vaak inhoudelijk beter helpen als er iets stuk is gegaan in je site. Daarnaast weten ze vaak ook welke plugins slechte invloed hebben op performance of juist heel handig zijn voor je site.

Hopelijk hebben jullie een duidelijk beeld gekregen van wat Managed WordPress Hosting nu inhoudt. Er zijn diverse internationale en Nederlandse aanbieders actief.

Deze blogpost is geschreven door Gijs Hovens van Nederlandse Managed WordPress Host Savvii.nl.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer