WPLounge
Review: Makkelijk Mollie-betalingen accepteren in WordPress met Paytium
Home » WordPress Plugins » Review: Makkelijk Mollie-betalingen accepteren in WordPress met Paytium

Review: Makkelijk Mollie-betalingen accepteren in WordPress met Paytium

We hebben op WPLounge al vaker geschreven over het accepteren van betalingen op je WordPress-website. Zo kun je natuurlijk iDEAL-betalingen accepteren in je WooCommerce-webshop door WooCommerce te koppelen aan een payment provider.

Dit is een review van Paytium: betaalformulieren voor WordPress. WPLounge beoordeelt Paytium met de maximale score van vijf sterren.

PaytiumMaar wat nou als je niet een hele webshop wilt bouwen en alleen maar op een makkelijke manier betalingen wilt accepteren? Dan is de gratis plugin van Paytium een uitkomst. De plugin van Paytium is speciaal gemaakt voor klanten van Mollie om zo allerlei soorten betalingen (zoals iDEAL, Bancontact, Sofort, Creditcards en meer) te kunnen accepteren in WordPress.

Paytium

Je kunt de plugin van Paytium gratis downloaden op WordPress.org. Heb je nog geen Mollie-account? Geen probleem, in de plugin zit een “Wizard” die je helpt bij het opzetten van een Mollie-account en een website-profiel voor jouw website.

Paytium koppelen aan Mollie

PaytiumZodra je Paytium hebt geïnstalleerd en geactiveerd op je WordPress-website, komt er een nieuw menu in je WordPress-admin. Hier kun je betalingen aanmaken, maar ook gebruikmaken van de “Installatie Hulp”. Deze helpt je door alle stappen die je moet doorlopen om je website aan te melden bij Mollie. Je maakt zo direct een website-profiel aan bij Mollie. Paytium haalt automatisch je API keys op vanuit Mollie, zodat jij zelf niet een extra keer bij Mollie hoeft in te loggen: alles wordt geregeld vanuit je WordPress-admin!

Vanuit de installatie-hulp van Paytium kun je ook direct een test-betaling doen, zodat Paytium voor je kan checken of alles goed werkt. Je hoeft bij een testbetaling niet écht geld over te maken, dus doorloop alle stappen en wacht af of het werkt.

Je eerste betaalformulier maken

Nu je je Mollie-account hebt aangemaakt (of je bestaande account hebt gekoppeld aan Paytium), kun je een betaalformulier aanmaken. Controleer eerst onder “Paytium > Instellingen” of de betalingen nog in “test”-modus staan. Dit is handig, want zo kun je je betalingen testen zonder dat je daadwerkelijk steeds hoeft af te rekenen. Als je klaar bent om échte betalingen te ontvangen, dan zet je je website op deze pagina om naar de “Live”-modus.

Voor het maken van een betaalformulier is geen speciaal menu in WordPress. De formulieren van Paytium worden direct aan je WordPress Editor toegevoegd:

Paytium in WordPress Editor

We hebben contact gehad met Paytium en de plugin zal ook goed werken als je straks Gutenberg gebruikt, doordat er een speciale “block” voor Paytium aan de editor wordt toegevoegd.

Je kunt hier verschillende soorten formulieren aanmaken:

  • Producten of donaties met een vast bedrag.
  • Producten of donaties met een “open” bedrag (de bezoeker bepaalt hoe hoog het bedrag is).
  • Drop down met verschillende bedragen.
  • “Radio buttons” met verschillende bedragen.
  • Simpel formulier met e-mailadres.
  • Uitgebreid formulier met naam, e-mailadres en adresgegevens.
  • Abonnement / terugkerende betalingen.

Paytium maakt automatisch een shortcode aan als je één van de formulier selecteert.

De shortcode

De shortcode kan er bijvoorbeeld als volgt uitzien in je editor:

Shortcode Paytium

Aan de voorkant van je website komt dit er als volgt uit te zien:

Voorkant Paytium

Met de shortcode kun je allerlei velden toevoegen die voor jou handig zijn. Als je bijvoorbeeld wilt dat je bezoekers zich aanmelden voor een evenement en direct betalen, kun je ook velden toevoegen voor factuur- en contactgegevens.

Betalingen

Zodra een bezoeker op “Betalen” klikt, wordt automatisch het betaalvenster van Mollie geopend. Het mooie hiervan is dat je niet beperkt bent tot alléén iDEAL-betalingen: je kunt in je Mollie-account meerdere betaalmethoden activeren voor je website, en zo dus ook CreditCard-, Sofort- of Bancontact-betalingen accepteren.

Je kunt alle Mollie-betalingen van Paytium in je WordPress-admin terugvinden:

Betalingen in admin Paytium
Betalingen van Paytium

Je kunt per betaling zien wat de status is: betaald, open of geannuleerd. Je kunt de status vanuit dit menu ook makkelijk aanpassen of betalingen verwijderen.

Conclusie

Je vraagt je misschien af: wat kost dat allemaal? Nou, alles dat ik hierboven heb laten zien is volledig gratis! Al deze features zitten in de gratis versie van Paytium. Het enige waar je voor betaalt is het bedrag dat je Mollie betaalt per iDEAL-transactie.

We geven Paytium dan ook de maximale score van vijf sterren. Deze gratis plugin neemt zoveel “uit handen” en regelt bijna alles voor je vanuit WordPress. Voor minder technische gebruikers is Paytium wat ons betreft een geweldige uitkomst om betalingen te accepteren vanuit WordPress.

Premium versies

Hoewel er in de gratis versie van Paytium al veel ingebouwd zit, heeft Paytium ook meerdere premium-pakketten. Deze kosten €49 tot €149 per jaar. Met de premium-versie kun je bijvoorbeeld e-mailadressen van klanten verzamelen en toevoegen aan MailChimp, MailPoet of ActiveCampaign. Daarnaast kun je automatische e-mails instellen op basis van de status van een betaling. Met de “Pro”-versie (vanaf €99 per jaar) kun je Paytium zelfs koppelen aan Zapier, automatisch facturen genereren en betalingen exporteren.

Paytium iDEAL plugin
Review van Paytium.
Paytium
Datum van Uitgave: 10/14/2018
Makkelijk en snel iDEAL-betalingen accepteren in WordPress met Paytium.
5 / 5 sterren

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer

Partners