WPLounge
Website monitoring
Home » WordPress Algemeen » Monitor je WordPress website met WP Activity Log

Monitor je WordPress website met WP Activity Log

Regelmatige scans en backups van je WordPress website maken is een must voor iedere website beheerder. Maar het monitoren van je website is eigenlijk net zo belangrijk. Door alles op je WordPress website goed in de gaten te houden, kan je verdachte activiteiten in een vroeg stadium ontdekken.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Het monitoren van je WordPress website helpt mogelijke hackaanvallen of malwarebesmettingen te voorkomen voordat ze daadwerkelijk plaatsvinden.

Wat is WordPress monitoring?

Het monitoren van je WordPress website is het bijhouden en controleren van alles wat er op je WordPress website gebeurt. Dit is mogelijk door een plugin te installeren die iedere verandering op de website bijhoud in een activiteitenlogboek.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Waarom we WordPress willen monitoren

WordPress zelf heeft geen goed auditlogsysteem, veranderingen of verdachten activiteiten op de website worden hierdoor vaak gemist. Wanneer er iets niet goed functioneert of er zijn problemen met een bepaalde plugin, is het probleem lastig te onderzoeken zonder een goed auditlog. Dus het bijhouden van een WordPress activiteitenlog biedt vele voordelen:

Eenvoudigere troubleshooting: een probleem proberen te onderzoeken en oplossen zonder auditlog is als het zoeken naar een speld in een hooiberg. Het is vrijwel onmogelijk om te weten wat er precies is gebeurd. Het auditlog help om je om te weten wat er precies plaats heeft gevonden. Dat wil zeggen; wie en wanneer is een plugin uitgeschakeld, een widget gewijzigd of een instelling aangepast.

Detecteer mogelijke WordPress aanvallen: hackers of malware proberen verschillende trucs om toegang te krijgen tot een WordPress website. Ze scannen bijvoorbeeld de website, proberen binnen te komen met een brute-force aanval, enz. Deze activiteiten laten sporen na in het WordPress auditlogboek. Door deze aanvallen te monitoren zijn preventieve maatregelen te nemen om een aanval te dwarsbomen.

Er zijn verschillende plugins beschikbaar om de activiteiten van je website bij te houden. De plugin met de meeste mogelijkheden is WP Activity Log, de plugin kan meer dan 350 wijzigingen op WordPress bijhouden. We bespreken de belangrijkste eigenschappen.

WP Activity Log installeren

WP Activity Log plugin

De WP Activity Log plugin is gratis beschikbaar in de officiële WordPress repository. Laten we de verschillende functies van de plugins eens bekijken.

Uitgebreid WordPress activiteitenlogboek

Wat houdt een uitgebreid WordPress activiteitenlogboek precies is? De plugin rapporteert alle details van activiteiten die hebben plaatsgevonden op de website. Enkele voorbeelden:

WP Activity Log
Auditlog

Wanneer een gebruiker de content van een bericht of pagina wijzigt, zal WP Activity Log aangeven wat er is gewijzigd inclusief alle details zoals de datum, gebruiker, IP-adres, categorie enz.

Hetzelfde concept is van toepassing op bijvoorbeeld WordPress gebruikers. Iedere wijziging wordt bijgehouden in het logboek wanneer er wijzigingen zijn bij een gebruiker zoals het wachtwoord, e-mailadres en zo verder.

Activity Log viewer
Wijzigingen gebruikers

Activiteitenlogboek van WordPress bestandswijzigingen

De WP Activity Log plugin ziet alle bestandswijzigingen op je WordPress website en maakt daar direct melding van. Hier is echter wel de Files Monitor add-on voor nodig, installeer deze via WP Activity Log > Settings > File Changes.

Add-on voor monitoren van bestanden

Na de installatie is er een nieuw menu item Files Monitor waar alle verdachte bestanden gemeld worden. Ook nieuwe of verwijderde bestanden worden gemeld zo dat eventuele malwarebesmettingen direct zichtbaar zijn.

Bestandsmonitor
Monitoren van bestanden

Management Tools met WP Activity Log Premium

In de meeste gevallen is een logboek alleen niet voldoende om verdachte activiteiten te controleren of om prestaties van een bepaalde gebruiker te volgen. Naast het logboek heeft de plugin een aantal tools die alleen beschikbaar zijn in WP Activity Log Premium.

WordPress Email meldingen configureren

Je kunt zelf triggers voor e-mailmeldingen configureren, bij bepaalde gebeurtenissen of wijzigingen zal de plugin meteen een email versturen. Het is mogelijk om zelf complexe triggers te bouwen, zodat je bijvoorbeeld een melding krijgt als iemand buiten kantooruren inlogt vanaf een ander IP-adres. Er zijn ook een aantal ingebouwde e-mailmeldingen die je eenvoudig kunt inschakelen.

WP Activity Log notificaties
Configureer email notificaties

Sessiebeheer voor WordPress gebruikers

Met de module sessiebeheer kan je zien wie is ingelogd op je WordPress website en alle activiteiten van iedere gebruiker. Via het menu WP Activity Log > Logged in Users zie je een overzicht van de gebruikers en de mogelijkheid om alle sessies uit te loggen.

Sessiebeheer voor WordPress gebruikers

Waarschuwingen in-/uitschakelen

Gebruikers kunnen eenvoudig waarschuwingen selecteren die ze niet meer willen ontvangen, zoals wanneer een nieuw bericht is opgeslagen of gepubliceerd. Daarnaast kan de plugin ook wijzigingen bijhouden van bijvoorbeeld de SEO Yoast plugin of WooCommerce.

WooCommerce wijzingen monitoren

Tot slot

We hebben al een aantal plugins gebruikt voor het monitoren van WordPress websites, maar geen van hen biedt zoveel mogelijkheden als WP Activity Log Premium. Het bevat een complete set tools waarmee gebruikers de website in de gaten kunnen houden en het bevat tools voor het beheren en beveiligen van de website.

Beoordeel dit artikel

Mark Hagendijk

Mark biedt technische ondersteuning voor WordPress. Zo nu en dan maakt hij graag tijd vrij om een bijdrage te leveren aan WPLounge.

Reageer