WPLounge
Home » WordPress Plugins » Gutenberg uitschakelen en de Classic Editor gebruiken

Gutenberg uitschakelen en de Classic Editor gebruiken

Als je het nieuws rondom WordPress een beetje volgt, dan is het je vast niet ontgaan dat Gutenberg er aan zit te komen.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Ongetwijfeld heb je ook meegekregen dat lang niet alle WordPress-gebruikers op Gutenberg zitten te wachten. Zo is er zelfs een fork van WordPress zónder Gutenberg aangekondigd. Daarnaast wordt door veel gebruikers de Classic Editor-plugin geïnstalleerd. Zodra WordPress 5.0 straks beschikbaar is en je je website updatet, zal de Classic Editor-plugin ervoor zorgen dat jouw WordPress-editor blijft zoals die nu is. Weet je nog niet of je Gutenberg wilt gaan gebruiken? Maak dan eens een backup van je website en installeer vervolgens Gutenberg als plugin. Je kunt dan testen of Gutenberg op jouw website überhaupt werkt én of je het zelf fijn vindt werken. Om snel aan de slag te gaan met Gutenberg kun je onze uitgebreide Gutenberg handleiding gebruiken.

Classic Editor
Classic Editor plugin

Redenen om de Classic Editor te blijven gebruiken

Er zijn veel redenen denkbaar om Gutenberg niet te gebruiken. Zeker als WordPress 5.0 straks wordt uitgebracht, zal Gutenberg nog (lang) niet compatible zijn met alle plugins en themes. Het is dan ook verstandig om nu al te testen of je website blijft werken met Gutenberg. Zo niet, dan raad ik aan om de Classic Editor-plugin te installeren vóórdat Gutenberg wordt gereleased. Je kunt in een later stadium altijd nog switchen naar Gutenberg, als de nieuwe editor tegen die tijd beter samenwerkt met themes en plugins.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Redenen om Gutenberg te gaan gebruiken

Gutenberg

Of je het nou leuk vindt of niet: Gutenberg is de toekomst van WordPress. Dat is dan ook een goede reden om ervoor te zorgen dat je – in ieder geval op de websites waarop dat mogelijk is – jezelf met Gutenberg leert werken. Ik heb op verschillende websites met Gutenberg gewerkt. Zodra je eenmaal gewend bent aan de manier van “editen” is Gutenberg best prettig om mee te werken. Het is jammer dat Gutenberg met veel themes en plugins niet (goed) samenwerkt. Op WPLounge.nl krijg ik – in plaats van de nieuwe editor – een wit scherm te zien als ik Gutenberg installeer.

Ook als je voor klanten werkt is het verstandig om ervoor te zorgen dat je goed met Gutenberg overweg kunt. Zo weet je zeker dat je eventuele vragen van je klanten kunt beantwoorden.

Classic Editor blijven gebruiken?

Heb je Gutenberg getest en wil je de Classic Editor blijven gebruiken? Installeer dan de Classic Editor-plugin, en controleer vervolgens onder het menu Instellingen > Schrijven of de volgende instelling goed staat:

Classic Editor plugin

Zoals je kunt zien heb je hier twee opties:

  • Gutenberg volledig uitschakelen en de Classic Editor blijven gebruiken.
  • Gutenberg als nieuwe editor gebruiken, maar de Classic Editor als alternatief aanbieden (door middel van links naar de Classic Editor).

Ik heb zelf gekozen om – voor nu – Gutenberg helemaal uit te schakelen. De reden hiervoor is simpelweg dat ik mijn berichten en pagina’s niet meer kan bewerken als ik Gutenberg gebruik: ik krijg alleen een wit scherm te zien.

Conclusie

Afhankelijk van of (en hoe goed) Gutenberg compatible is met jouw WordPress-site, kies je of je de Classic Editor wilt blijven gebruiken. Als dit inderdaad de voorkeur heeft, dan installeer je de Classic Editor-plugin. Deze plugin zorgt ervoor dat Gutenberg wordt uitgeschakeld.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

1 reactie

  • Classic editor zit gewoon in Gutenberg zelf. je moet alleen ff zoeken, maar het blok zit er wel. hoef je dus ook geen classic editor te installeren